Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

709 resultaten


ID: 87016 | Bouwkundig element

Hoeve Houthage

Haantjesstraat 46 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, met cichorei-ast uit 1938, op een site die minstens teruggaat tot de 15de eeuw. Gerenoveerd éénlagig boerenhuis van zeven traveeën in verankerde baksteenbouw met plint voorzien van voegwerkimitatie, onder overkragend zadeldak.


ID: 87017 | Bouwkundig element

Het Neerhof

Hogenhovestraat 4 (Tielt)
Kleine hoeve, bestaande uit een boerenhuis met bijgebouw. In 1835 bestaat het woonhuis uit twee woningen, in eigendom van de Tieltse dokter Isidoor Vander Espt. Circa 1856 wordt een klein bijgebouw opgericht.


ID: 87018 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hogenhovestraat 32 (Tielt)
Burgerwoning, volgens kadaster opgetrokken in 1932 in opdracht van Polydoor Vandenbulcke, handelaar te Aarsele, tevens eigenaar van nummers 34 en 36. Halfopen enkelhuis in rode baksteenbouw onder mansardedak, met aansluitend lager gedeelte onder platte bedaking aan de zuidzijde.


ID: 87019 | Bouwkundig element

Hoeve

Hogenhovestraat 34 (Tielt)
Hoeve waarvan het boerenhuis in kern minstens opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, confer voorkomen op Ferrariskaart van 1770-1778. Oudste volumes in witgekalkte verankerde baksteenbouw met gepekte plint. Aan de noordzijde van het erf een lang eenlagig boerenhuis van tien traveeën onder zadeldak met spreeuwenpotten.


ID: 87020 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Hogenhovestraat (Tielt)
Opgericht door familie Vandenbulcke in 1955 uit dankbaarheid bij een gouden huwelijksjubileum. Pijlerkapel bestaande uit bakstenen sokkel met halfcirkelvormig bloemperkje aan de voet.


ID: 87021 | Bouwkundig element

Burgerhuis met bedrijfsgebouwen

Hogenhovestraat 36 (Tielt)
Burgerwoning met bedrijfsgebouwen, verbouwing met cottage-invloeden uit 1922 van een 19de-eeuws sober neoclassicistisch breedhuis. Woonhuis van drie traveeën in donkerrode baksteenbouw met later aangebouwde erkertravee ten zuiden, onder zadeldaken. Erf ten noorden van het woonhuis in losse verharding, afgesloten van de straat door een magazijn en omheining in gewapend beton, toegankelijk via een ijzeren hek tussen twee cilindrische bakstenen erfpijlers. Magazijngebouwen in verankerde baksteenbouw onder zadeldaken


ID: 87022 | Bouwkundig element

Dorpswoning met bakkerij in achterhuis

Hogenhovestraat 49 (Tielt)
Dorpswoning van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak in Vlaamse pannen. Volgens kadaster opgericht in 1901, met bakkerij in het achterhuis. Breedhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak in Vlaamse pannen.


ID: 87023 | Bouwkundig element

Station Aarsele

Hogenhovestraat 67 (Tielt)
In 1852 wordt een neoclassicistisch stationsgebouw opgetrokken door de spoorwegcompagnie "Chemins de fer de la Flandre Occidentale", samen met de aanleg van het stuk spoorlijn Tielt-Deinze, in gebruik genomen in 1855. Het oorspronkelijke traject omvat Deinze-Tielt-Ingelmunster; in 1880 wordt ook de verbinding met Lichtervelde gerealiseerd. Resterend stationsgebouw (magazijn) uit 1923. Laag en lang bakstenen gebouw met gecementeerde plint, onder zadeldak.


ID: 87024 | Bouwkundig element

Burgerhuis het achterliggende werkplaats

Hogenhovestraat 78 (Tielt)
Interbellumwoning met achterliggend atelier, volgens kadaster als één van de eerste huizen ten noordwesten van het station opgericht in 1932, in opdracht van "plafonneerder" Achiel Van Wassenhove. Halfopen woonhuis van twee bouwlagen op L-vormig grondplan in rode baksteen onder zadeldaken.


ID: 87025 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Neoclassicistisch herenhuis met dokterspraktijk en 19de-eeuwse parktuin

Jules Van Ooststraat 2 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis met voormalige dokterspraktijk en 19de-eeuwse parktuin. Vrijstaand breedhuis in verankerde baksteen van twee bouwlagen onder zadeldak. Zuidelijke aanbouw van één bouwlaag in rode onbeschilderde baksteenbouw onder platte bedaking. Aan noordzijde van het woonhuis een haaks achterhuis met voormalige stal in donkerrode baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder mank zadeldak. Aan zuidzijde een koetshuis. Op de Engelse landschapsstijl geïnspireerde parktuin, naar verluidt ontworpen door de Gentse tuinbouwkundige Frederik Burvenich (1837-1917). Nabij woning en koetshuis: gewijzigde siertuin, oorspronkelijk afgesloten met spijlenhekwerk.