Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

590 resultaten


ID: 131809 | Landschappelijk element

Opgaande es als hoekboom

Krindaal (Voeren)
De opgaande es is aangeplant als een hoekboom. De alleenstaande boom heeft een mooie groeivorm. Ligt dicht bij de huidige weg naar Krindaal, en uit oude kaarten blijkt dat de boom zich in een hoek de oude weg van Veurs naar Krindaal bevindt. Deze weg werd later in functie van de aanleg van de spoorlijn verlegd. Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven tussen 1842-1879, schaal 1:5000Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven tussen 1846-1854, schaal 1:20.000.Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven tussen 1928-1950, schaal 1:20.000.


ID: 301965 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuken in bosrand

Magis (Voeren)
De twee opgaande bruine beuken staan in de bosrand, bij een weiland dat deel uitmaakt van het landschap rond het kasteel Magis. De beuken met een andere kleur dan de omgevende bomen vormen het eindpunt van een zichtas.


ID: 131741 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde bij kruispunt

Neubau (Voeren)
De Kabinetskaart van de Ferraris geeft op deze plaats een wegkruis aan, het 'Winckerberg Krütz'. Ook op later kaartmateriaal zoals de kaart uit 1873 wordt op dit kruispunt van wegen door een wegkruis gemarkteerd. Nu staat het Winkerbergkruis een tiental meter verderop. De zeventien meter hoge opgaande zomerlinde markeert het historische wegenkruispunt. Door zijn positie boven op een heuvel is de boom uitgegroeid tot een beeldbepalend element in de regio.


ID: 304850 | Landschappelijk element

Bruine beuken in bosrand

Ottegraeven (Voeren)
De twee bruine beuken bevinden zich aan de rand van een hellingbos bij de vallei van de Voer. De opgaande bomen begeleiden een zicht vanuit het Kasteeldomein van Ottegraeven in oostelijke richting. De bomen zijn omwille van hun kleurschakeringen in de bosrand ingeplant.


ID: 132305 | Landschappelijk element

Opgaande winterlinde

Schophemmerhei (Voeren)
De opgaande winterlinde staat aan de rand van een houtkant langs een weg die de zuidrand van de Noorbeekvallei volgt. Deze enorme boom, met een omtrek van bijna 3,5 meter, heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object. Hij staat bij een poel die zich bovenaan een weiland bevindt. De boom bevindt zich ten zuiden van het kasteel Altenbroek, en maakt vermoedelijk deel uit van de landschappelijke parkaanleg in de omgeving van het domein.


ID: 132320 | Landschappelijk element

Opgaande winterlinde

Snauwenberg (Voeren)
De oude opgaande winterlinde staat samen met een opgaande zomereik in een weiland bij de hoeve Snauwenberg. De linde heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object. Het is vermoedelijk een van de oudste linden in de regio en een zuivere vertegenwoordiger van zijn soort.


ID: 132321 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik

Snauwenberg (Voeren)
De opgaande zomereik staat samen met een oude opgaande winterlinde in een weiland bij de hoeve Snauwenberg. De zomereik met een omtrek van 2,87 meter heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 131653 | Landschappelijk element

Knothaagbeuk

Teuvener-Driesen (Voeren)
De geknotte haagbeuk staat rechtover de Hoeve Driesenhof en hoort vermoedelijk tot het boerenerf. De alleenstaande boom heeft een bijzondere groeivorm als gevolg van het knotten. Hij staat langs de perceelsgrens van een akkerland, en is er beeldbepalend. Het is vermoedelijk een van de oudste haagbeuken van de regio.


ID: 131808 | Landschappelijk element

Opgaande es als hoekboom

Veurs (Voeren)
De opgaande es staat in de berm van een buitenbocht van de weg 'Veurs'. De boom is een mooie en omvangrijk ontwikkelde solitair. De weg verbindt het gehucht Veurs met het Veursbos. Ter hoogte van de boom is er een historisch permanent grasland aanwezig.


ID: 132300 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde

Vitschen (Voeren)
De opgaande zomerlinde bevindt zich in een beboste strook op de rechter oever van de Noorbeek. De boom staat aan de rand van het bosje en begeleidt een zicht vanuit het Kasteel Altenbroek in westelijke richting. De boom is om deze specifieke reden op deze plaats aangeplant.