Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73897 resultaten


ID: 34962 | Bouwkundig element

Boerenwoning De Eikelhoeve

Malsemstraat 15 (Aalter)
Boerenhuis van één bouwlaag met naar het zuidoosten gerichte, in de jaren 1920 gecementeerde gevel onder overkragend zadeldak; jaarankers 1791 op rechter zijgevel.


ID: 34961 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Malsemstraat 2 (Aalter)
Boerenwoning van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, rechts aangebouwde stallen, uit de eerste helft van de 19de eeuw; boomgaard ervoor afgesloten door ijzeren hek.


ID: 34965 | Bouwkundig element

Watermeulenhoeve

Malsemstraat 21 (Aalter)
Hoeve met ten noorden, boerenhuis met bakstenen gevel, daterend van 1870, met licht getoogde vensters met witte persiennes en arduinen lekdrempels. Ten westen, dwarsschuur en bakhuis.


ID: 34641 | Bouwkundig element

Hoeve Mannegaarde

Manewaarde 27, 27B (Aalter)
Gedeeltelijk omgracht samen met het goed zogenaamd Nobelstede ernaast. Voormalige hoeve met losse bestanddelen uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, stallen en schuur met gewitte gevel op gepikte plint met oude kern aangepast in de 19de eeuw. Afzonderlijk schuurtje, groot bakhuis en koepelvormig bakstenen hondenhok. Witgeschilderde bakstenen hekpijlers met niskapelletjes.


ID: 34642 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Landhuis Nobelstede

Manewaarde 29-33 (Aalter)
Rechthoekig omgracht goed met heden neotraditioneel kasteeltje van twee bouwlagen opgetrokken uit bak- en natuursteen. Oude kern van het gebouw zichtbaar in gecementeerde gevels van rechter gedeelte aan voorkant en het centrale gedeelte van de achtergevel, bij de heropbouw eveneens aangepast in dezelfde stijl. Ten noorden, dienstgebouwen en grote duiventil. In de zuidelijke hoek van het terrein verbond eertijds een ijzeren walbrugje de achterliggende meersen met de tuin en een tuinpaviljoen, beide nu vervallen.


ID: 34643 | Bouwkundig element

Hoeve

Manewaarde 35 (Aalter)
Voormalige hoeve, eertijds gelegen binnen de omgrachting van het kasteeltje Nobelstede en daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Heden gedeelte van omgrachting op die plaats gedempt. Gerestaureerde boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. In noordoostelijke hoek van het erf, voormalig bakhuis van het tweedelige type.


ID: 34644 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Manewaarde 88 (Aalter)
Hoeve met losstaande bestanddelen, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Ten noorden, grotendeels aangepaste boerenwoning met geschilderde lijstgevel op gecementeerde plint met vernieuwde muuropeningen. Ten zuiden, schuur met niskapelletje in geveltop aan de straatgevel en in 1930 aangebouwd voederlokaal.


ID: 34824 | Bouwkundig element

Hof de Warande

Mariahovelaan 1 (Aalter)
Grotendeels vernieuwde, langgestrekte hoeve met enkel behouden volume van boerenhuis. Huisnaam aangebracht in de dakpannen. schuur met stallen, vermoedelijk uit de 19de eeuw.


ID: 34825 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Bellem

Mariahovelaan 2-4, 4A (Aalter)
Het omgrachte kasteel Mariahove werd begin 19de eeuw heropgebouwd door de industrieel J.-L. van Caneghem. Het werd in de periode 1855-1860 in neoclassicistische stijl aangepast naar ontwerp van Bruno Renard. Het omringende park in landschappelijke stijl werd aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuiden van het park een jachtbos met dreven in sterrenpatroon. De ronde duiventoren is afgedekt met een achtkantige leien spits met windwijzer met duif en klimt vermoedelijk op tot de 16de eeuw.


ID: 34828 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve bij Kasteel van Bellem

Mariahovelaan 6 (Aalter)
Kasteelhoeve, opgetrokken in tweede kwart 19de eeuw, na de heropbouw van het kasteel in 1815. Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd in U-vorm rondom een met gras begroeid erf, toegankelijk via een brugje over gracht en ijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers met wapenschild van de baronie. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Aan weerszij van het erf, haaks op de straat, staan de bakstenen dienstgebouwen onder zadeldaken, geritmeerd door gedrukte rondboogarcade.