Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

852 resultaten


ID: 36252 | Bouwkundig element

Villa

Geraardsbergsesteenweg 3 (Melle)
Nabij de Gondebeek gelegen art-nouveaugetinte villa, volgens bewaarde plannen een verbouwing uit 1911 door molenaar L. Van den Hende van een bestaande woning van circa 1880. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder schilddak met gele bakstenen lijstgevel geleed door dubbele, groen geglazuurde horizontale banden. Van de bloemmolen op waterkracht, bleef enkel het bruggenhoofd bewaard.


ID: 36280 | Bouwkundig element

Lindemolen

Lindestraat (Melle)
De Lindemolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier, gebouwd in 1847 en grondig verbouwd in 1870. Na de oorlog werd de kap gedicht met een betonplaat. Het draaiende werk werd verwijderd en de berg afgegraven. In 2010 werd de romp herbestemd tot een woonruimte.


ID: 36318 | Bouwkundig element

Goed ten Abeele met watermolen

Watermolenstraat 35-37 (Melle)
Geïsoleerde site aan de Gondebeek op circa 500 meter ten zuidoosten van de dorpskern, bereikbaar via een private populierendreef. Eén van de oudste nederzettingen van Gontrode, leengoed opklimmend tot de feodale tijd. Oud boerenhuis in 1904 vervangen door een groot boerenburgerhuis van twee bouwlagen en zes traveeën onder schilddak. Aansluitend molenhuis gebouwd boven de Gonde. Aanvankelijke molen met waterrad reeds bestaand in de 16de eeuw. Voormalig stampkot of olieslagerij, nadien zagerij. Rechthoekig bakstenen gebouw onder een hoog zadeldak, gedateerd 1762.


ID: 55739 | Bouwkundig element

Oliefabriek

Fabiolalaan (Menen)
Beeldbepalend hoekgebouw van 1789 zie sluitsteen koetspoort. Verankerde baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor plint, negblokken, lateien en imposten van muuropeningen op de begane grond en de poortomlijsting.


ID: 308073 | Bouwkundig element

Romp van de Castertmolen

Gentstraat 73 (Menen)
De Castertmolen, een stenen molen om olie te slaan, werd in 1825 gebouwd op de grens met Moeskroen. In 1881 werd de conische stenen molen fors verhoogd in cilindervorm, waaraan de bewaarde molenromp zijn merkwaardige vorm ontleent. De molenromp is achterin gelegen ten noorden van de Gentstraat, op de hoek met een doodlopend deel van deze straat.


ID: 55911 | Bouwkundig element

Windmolen De Goede Hoop

Kortrijkstraat 396 (Menen)
De op een kleine molenbelt gebouwde windmolen De Goede Hoop is een stenen stellingmolen, die aanvankelijk als olie- en korenmolen en later enkel als korenmolen functioneerde.


ID: 40289 | Bouwkundig element

Site Koutermolen

Kouter 75 (Merchtem)
Windmolen van het bovenkruiertype waarvan enkel de romp bewaard bleef, gebouwd omstreeks 1876 ter vervanging van een houten standaardmolen. Aan de straatzijde staat een molenaarswoning, mogelijk in kern teruggaand tot dezelfde bouwfase, maar uitgebreid tijdens het interbellum en aangepast tot zijn huidige vorm omstreeks 1953.


ID: 40263 | Bouwkundig element

Langeveldmolen met molenaarswoning

Langevelde 1 (Merchtem)
Historische watermolensite omvat een molenaarswoning met aansluitend het haakse volume van de watermolen en bijgebouwen, huidige uitzicht bepaald door aanpassingen tijdens de 19de en vroege 20ste eeuw.


ID: 40314 | Bouwkundig element

Watermolen Cortvrindtmolen of Neerkammolen

Neerkamstraat 1 (Merchtem)
De Neerkam- of Cortvrindtmolen is een graanwatermolen op de Grote Molenbeek. Het huidige molengebouw met bijhorende molenaarswoning gaat vermoedelijk terug tot het tweede kwart van de 18de eeuw, maar onderging aanpassingen in het derde kwart van de 19de eeuw en tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw. Het is een goed bewaard voorbeeld van een graanmolen die naderhand met een turbine werd uitgerust en waarvan de maalinrichting volledig is bewaard.


ID: 40283 | Bouwkundig element

Watermolen Binnenmolen

Reedijk 18, 18A (Merchtem)
De watermolen, zogenaamd 'Binnenmolen' of 'Molen van Collier' naar de 20ste-eeuwse molenaarsfamilie, is gelegen op de Grote Molenbeek. Hij werd al in de middeleeuwen vermeld, maar bewaart in zijn huidige vorm een traditionele kern uit de 17de eeuw. Na aanpassingen tijdens de 19de en 20ste eeuw, werd het pand gerestaureerd in de jaren 1990.