Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1350 resultaten


ID: 307140 | Landschappelijk element

Kapel- en kruispuntlinde

Molenstraat (Hoegaarden)
Op het kruispunt van de Molenstraat met een gekasseide holle zijweg staat tegenover de kasseiweg een indrukwekkende opgaande linde. Vanuit de opslag aan de stamvoet vertrekken twee dikke zijtakken van 135 en 138cm omtrek. De stam zelf heeft boven de sterk uitgegroeide opslag een omtrek van 465cm. Tegen de stam werd een kleine Mariakapel bevestigd ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel.


ID: 130931 | Landschappelijk element

Oude linde bij veldkapel

Paardskerkhofstraat (Hoegaarden)
De eeuwenoude winterlinde (Tilia cordata) staat op een kruispunt van vijf wegen ten westen van de Meldertse dorpskom (deelgemeente van Hoegaarden). Hij bevindt zich aan de rand van een open akkergebied met talrijke onverharde veldwegen en holle wegen. De laatste eeuwen is er in dit landschap nauwelijks iets veranderd. De 19,5 meter hoge winterlinde heeft een stamomtrek van 6,83 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte). De grootste diameter van de kroon bedraagt 25 meter.


ID: 210648 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Veldkapel met winterlinde

Paardskerkhofstraat (Hoegaarden)
Het zicht met de enorme linde en de kleine kapel tegen de achtergrond van het open akkerlandschap is ruim bekend. Eind de jaren 1970, begin de jaren 1980 werd de kapel omver gereden en herbouwd met moderne materialen, maar de vorm bleef bewaard.


ID: 134188 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Van Meldert

Waversesteenweg 1 (Hoegaarden)
Kasteel in vroeg-neogotische stijl gebouwd in 1845 naar ontwerp van architect Auguste Vivroux (1795-1867) ter vervanging van een 16de-eeuws landhuis, later ingericht door de Brusselse stadsarchitect Pierre Victor Jamaer (1825-1902); heropgebouwd na brand omstreeks 1880; oranjerie gebouwd in 1867 naar ontwerp van architect Hendrik Beyaert (1823-1894); kasteeldomein ontworpen als 'rivierlandschap' met eiland en cascade van circa 50 hectare; functionele heraanleg van de onmiddellijke omgeving van het kasteel naar ontwerp van Louis Van der Swaelmen jr. in 1910 met bouw van een zwembad; de herinrichtingswerken door Van der Swaelmen waren een belangrijke inspiratiebron voor de 'Nouveau Jardin Pittoresque' tijdens het interbellum.


ID: 307748 | Landschappelijk element

Opgaande lindes als herdenkingsbomen 75 jaar België

Sint Jansberglaan, Verdunningsdreef (Hoeilaart)
Aan het vroegere kruispunt van de Verdunningsdreef met de Sint Jansberglaan in het Zoniënwoud staat een groep lindes. Bij deze bomengroep staat een gedenksteen met inscriptie "Jubilé 1905". De lindes zijn hier geplant als "Bouquet jubilaire", ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de onafhankelijkheid van België.


ID: 787 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhoeve met herenboerenpark

Dorpsstraat 49 (Hoeselt)
Herenhoeve uit de eerste helft van de 17de eeuw met gebouwen in Maasstijl en met laat-classicistische verbouwingen van 1788. Bijhorend herenboerenpark uit het midden van de 19de eeuw, met beeldbepalende muur en bomen, belangrijk hekwerk en moestuin op de oude site.


ID: 788 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Terwaart met park

Gansterenstraat 43 (Hoeselt)
Landhuis in neoclassicistische stijl uit 1862 en vergroot in 1909, gelegen in een omhaagd park met enkele volwassen, tot de eerste aanlegfase opklimmende bomen en een monumentaal hek.


ID: 855 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hardelingen

Hardelingenstraat 5 (Hoeselt)
Sedert 1798 uit een hoeve gegroeid landhuis uit de 19de en 20ste eeuw dat een oude kern bewaart in een ongeveer 40 ha groot landgoed met park in landschappelijke stijl uit het laatste kwart van de 19de eeuw, een bospark gekenmerkt door het erg geaccidenteerde reliëf en een oud bomenbestand met enkele kampioenbomen.


ID: 796 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Terbos en tuin

Hombroekstraat 22 (Hoeselt)
Het eigenlijke kasteel Terbos is thans verdwenen, alleen de bijhorende hoeve bleef bewaard. De hoeve ontwikkelde zich in de loop van de 19de eeuw tot een semi-gesloten type.


ID: 837 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Lindenhof met park

Lindenhofstraat 2 (Hoeselt)
Overblijvende, later aangepaste woonvleugel van een tot de 17de eeuw opklimmende gesloten hoeve, bij de gesloopte dorpskerk. Eenvoudig park met enkele fraaie bomen en een mooi reliëf, aangelegd kort voor de Eerste Wereldoorlog.