Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

852 resultaten


ID: 36363 | Bouwkundig element

Wagenmakershuis en wagenmakerij

Hundelgemsesteenweg 357 (Merelbeke)
Schuin op de straat ingeplante dorpswoning uit eind 18de eeuw, van één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen), naar verluidt met jaartal 1790 in het dakgebint.


ID: 36389 | Bouwkundig element

Molen Het Stampkot

Lembergsesteenweg 106 (Merelbeke)
Stenen koren- en oliewindmolen van het type bovenkruier, bergmolen, met molenperron, opgericht in 1787.


ID: 36611 | Bouwkundig element

Schelderomolen

Molenstraat (Merelbeke)
De Schelderomolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier, bergmolen, gebouwd in 1907 door molenmaker Baerdeman uit Velzeke.


ID: 36579 | Bouwkundig element

Hof van Quaetham met oliemolen

Ruspoel 5-7 (Merelbeke)
Het beeldbepalende hoevecomplex dateert van rond 1800 en omvat een oliemolen die werd aangedreven door paarden. Het grootste gebouw van de vroegere hoeve omvat het aanvankelijk boerenhuis met bovenverdieping met aansluitend onder doorlopend dak de olieperserij die naar verluidt sinds omstreeks 1910 deels tot woning met winkel werd aangepast. Het gebouw klimt ten vroegste op tot de late 18de eeuw of dateert uit het begin van de 19de eeuw. De lage en smalle bakstenen stalvleugel is met een pannen zadeldak afgedekt.


ID: 36559 | Bouwkundig element

Stenen Molen

Stenen Molen (Merelbeke)
De Stenen Molen is een stenen koren- en oliewindmolen van het type bovenkruier, gebouwd in 1771 als grondzeiler en een eeuw later omgebouwd tot stellingmolen.


ID: 46889 | Bouwkundig element

Romp van Moermolen

Bergsken 10 (Merksplas)
Bewaarde romp van de Moermolen, een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), opgericht in 1847.


ID: 90035 | Bouwkundig element

Site Herentmolen

Gentstraat 307 (Meulebeke)
De Herentmolen is een unieke standaardmolen op torenkot, opgericht in de vroege jaren 1920 door molenbouwer Jules Caen na vernieling van de oudere molen en heropgebouwd in 1956. De als korenmolen fungerende molen is momenteel de enige nog overeind staande torenkotmolen met een vliegende galerij. De nog operationele molen vormt samen met een mechanische maalderij en een nieuw molenaarshuis de in de wijk Marialoop gelegen molensite Herentmolen. In de voorbije decennia werd deze site nog met een Kleine Herentmolen en een miniatuurmolen uitgebreid.


ID: 90267 | Bouwkundig element

Rosmolen Feys

Veldstraat (Meulebeke)
Rosmolen, ook gekend als "rosmolen Feys" of "rosmolen Velghe", opgericht in 1867 te Hoogstrate (Alveringem) en in 2004-2006 naar Meulebeke overgebracht, herbouwd en maalvaardig gemaakt.


ID: 54833 | Bouwkundig element

Site van de Groenhagemolen

Groenhagestraat 21 (Middelkerke)
De site van de Groenhagemolen of Molen Rommel omvat de molenromp, de vroegere molenaarshoeve met woning en bakhuis, en een mechanische maalderij. Het geheel met een hoge ensemblewerking is gelegen op een deels gekasseid erfperceel. De stenen grondzeiler werd in 1871 gebouwd ter vervanging van een houten staakmolen. Ook de molenaarshoeve dateert van dat moment. De mechanische maalderij werd gebouwd in 1929.


ID: 54836 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Kalkaertsleen

Kalkaartweg 12 (Middelkerke)
Gaaf bewaarde site uit de 18de eeuw op lichte verhevenheid midden een ruime rechthoekige omwalling met wilgenrijen ten noorden en ten westen, gelegen aan straatbocht. Lage, verankerde en witgekalkte bakstenen bestanddelen op gepikte plint grosso modo L-vormig opgesteld rondom een erf. Ten zuidoosten van het erf, melkhuis en varkenshok uit de jaren 1920, met ten zuiden daarvan bewaard bakstenen hondenhok en rosmolenkarkas uit de tweede helft van de 19de eeuw.