Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1350 resultaten


ID: 817 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Weyer en herenboerenpark

Pasbrugstraat 1 (Hoeselt)
Voormalig cijnshof van middeleeuwse oorsprong, waarvan de gebouwen dateren uit de 17de en 19de eeuw en herenboerenpark met interessante bomen en tot landschappelijke vijver gerecycleerde gracht.


ID: 839 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Schalkhoven

Schalkhovenstraat 1-2 (Hoeselt)
Uit een 16de-eeuwse neerhof-opperhof situatie geëvolueerd domein met einde 18de- begin 19de eeuw in homogene classicistische stijl aangepaste gebouwen. Park in landschappelijke stijl uit de eerste helft van de 19de eeuw, in een tweede fase naar het noorden uitgebreid.


ID: 303022 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van Tilt

Langeveld 93-95 (Holsbeek)
Domein Van Tilt is één van de interessante landgoederen van de regio. Van het oorspronkelijke kasteel van Attenhoven blijven de poort uit 1664 en de grachtengordel over. Het huidige kasteel dateert van 1921, heropgebouwd door Louis Van Tilt, na vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1914. Gedeeltelijke wederopbouw van de dienstgebouwen: watertoren boven het oude koetshuis en twee serres naast serre uit 1892. Twee boogbruggen in het park, een uit de 19de eeuw, en een uit 1921. Het park, circa 22 hectare, is aangelegd in de eerste helft van de 19de eeuw, heraangelegd tijdens derde kwart 19de eeuw in landschappelijke stijl, met rivierlandschap als hoofdmotief; aanzienlijke uitbreiding van het park door Van Tilt in interbellum; talrijke oude en/of zeldzame bomen.


ID: 132047 | Landschappelijk element

Winterlinde bij Sint-Jozefkapel

Peerse (Holsbeek)
Op een aangelegd heuveltje in de velden staat er een winterlinde bij de Sint-Jozefkapel. De toegetakelde kapelboom heeft een belangrijk deel van de kruin verloren en heeft hierdoor een afwijkende groeivorm. De stam is hol en de boom heeft de kenmerken van een veteraanboom. Winterlinde is onder de lindes de meest zeldzame soort.


ID: 304399 | Landschappelijk element

Etagelinde bij woning

Amersveldestraat 160 (Hooglede)
Een enorme linde staat bij de inkom, aan de straatzijde van een voormalig erf. Het is hoogstwaarschijnlijk een aanplanting uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 133055 | Landschappelijk element

Etagelinde als erfbeplanting

Hillemolenstraat 6 (Hooglede)
Een enorme linde staat bij de inkom, aan de straatzijde van het erf. Hij heeft een stamomtrek van 451 cm en het is hoogstwaarschijnlijk een aanplanting uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 51034 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sloovers Kapelleken met lindes

Turkeyenstraat (Hooglede), Hazelstraat (Lichtervelde)
Veldkapel, geflankeerd door twee linden.


ID: 133470 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindendreef Vrijheid

Heilig Bloedlaan, Vrijheid (Hoogstraten)
De Vrijheid is een langwerpige, pleinvormige straat die aan weerszijden afgezoomd wordt door een rij gekandelaarde linden. Deze dreef vormt de hoofdstraat van Hoogstraten.


ID: 306292 | Landschappelijk element

Opgaande linden als vredesbomen

Kapeldreef (Hoogstraten)
Aan het eind van de Kapeldreef prijkt de kapel van Merksplas Kolonie. Links en rechts van de hoofdingang houden twee reusachtige lindes de wacht. Deze bomen zijn aangeplant als vredesbomen, kort na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 132694 | Landschappelijk element

Lindeboom 'Kerkeboom' bij de Sint-Salvatorkerk

Kerkstraat (Hoogstraten)
De opgaande lindeboom bevindt zich tussen de kerk en het gebouw met huisnummer 4-6, op het omhaagde kerkhof. De oorspronkelijke linde zou uit 1627(?)dateren. De boom is omgewaaid in 1972 en werd vervangen door een nieuwe linde.