Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

777 resultaten


ID: 56603 | Bouwkundig element

Domein Raversijde met Memoriaal Prins Karel en Atlantikwall

Duinenstraat 147-149 (Oostende)
Het domein Raversijde omvat het openluchtmuseum Atlantikwall met bovengronds en ondergronds erfgoed uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, met name van de Batterij Aachen uit de Eerste, en het Stützpunkt Bensberg en Batterij Saltzwedel-neu uit de Tweede Wereldoorlog. Het omheinde domein bevat ook koninklijk erfgoed, waaronder het paviljoen van Prins Karel. Buiten het domein zijn nog koninklijke paardenstallen terug te vinden, evenals enkele bunkers en restanten van de Batterij Saltzwedel-neu en het steunpunt Bensberg.


ID: 77744 | Bouwkundig element

Neogotische watertoren

Mercatorlaan 1 (Oostende)
Neogotische watertoren gebouwd in 1900 naar ontwerp van stadsingenieur Auguste Verraert en uitgevoerd door aannemer H. Callebert aan de rand van het Maria-Hendrikapark. Bakstenen ronde toren van vijf bouwlagen op arduinen sokkel, afgewerkt met gekanteelde borstwering en versneden steunberen. Toren omringd met gerecupereerd beeldhouwwerk van afgebroken gebouwen.


ID: 56416 | Bouwkundig element

Watertoren

Populierendreef (Oostende)
De nieuwe watertoren in het Maria-Hendrikapark wordt opgetrokken in 1959 naar ontwerp van ir. F.G. Riessauw, professor aan de Universiteit van Gent, en uitgevoerd door aannemer N.V. Vanonkelen uit Tienen. Betonnen constructie met parement in gele baksteen. Watertoren van het type zuilvorm zonder uitwendig onderscheid tussen voet en kuip (type B/B1).


ID: 36743 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Steenberghoeve met omgeving

Langestraat 21 (Oosterzele)
Boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak uit de 18de eeuw, met drie zandstenen kruiskozijnen en één bolkozijn, met zandstenen negblokken. Pomp met watervergaarbak tegen de deurtravee tegenover een oude waterput. Aansluitende koestallen met een getoogde staldeur in de achtergevel. Verder nog kalver- varkensstallen, Zijdelings aanleunende kalverstal met brasbakken, onder lessenaarsdak. Op het achtererf: begroeide heuvel met overwelfde aardappelkelder. Langs de hoeve passeert de Kerkwegel naar Gijzenzele. De omgeving van de hoeve heeft zijn agrarisch karakter behouden.


ID: 40424 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Grootveld 45 (Opwijk)
Boerderijtje uit begin 19de eeuw met een woonhuis, een losstaand schuurtje in leembouw ertegenover en een waterput met houten schommelpers.


ID: 200142 | Bouwkundig element

NMVB-tramstation met dienstgebouwen

Stationsstraat 22, 22A (Oud-Heverlee)
Tramstelplaats van de Buurtspoorwegen van circa 1900 bestaande uit een tramstation met woning, twee loodsen en een watertoren met kolenhok en lampisterie.


ID: 11707 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Brooseinde 61 (Oud-Turnhout)
Woonstalhuis van acht traveeën onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, aanpasingen en verbouwingen in de 19de- en 20ste eeuw.


ID: 11729 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Leeuwerkstraat (Oud-Turnhout)
Bestaande uit L-vormig woonstalhuis, wagenhuis en stallingen en schuur, tussen laatst genoemde en overige gebouwen poortdoorgang naar erf.


ID: 27101 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Einestraat 19 (Oudenaarde)
Brouwerswoning van de Brasserie O. Liedts, met vroegere brouwerijgebouwen achteraan palend aan de nu gedempte Burgschelde; waterput gelegen in haar bedding. Art-nouveaugetint herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, heden onder plat dak, gebouwd in 1910 naar ontwerp van architect A. Vossaert. Imposante lijstgevel van bak- en natuursteen onder overstekende houten kroonlijst op modillons.


ID: 27617 | Bouwkundig element

Brouwerij Roman

Hauwaart 78, 82, 103-105 (Oudenaarde)
In oorsprong teruggaand op de volledig verdwenen afspanning De Clocke, met bijhorende hoeve, maalderij, mouterij en brouwerij. In 1926 aanvang van de volledige vernieuwing van de brouwerij. Voortdurende expansie en modernisering van het bedrijf na de Tweede Wereldoorlog tot op heden, echter met behoud van de bedrijfsgebouwen uit het interbellum naar ontwerp van architect A. Peynsaert. Aanpassing van het gedeelte van het complex rechts van de toegangspoort in de jaren 1950 naar ontwerp van architect V. Peeters met onder andere de burelen en vroegere brouwerswoning. Aan de overkant van de straat, bij het bedrijf horend alleenstaand gewit bakstenen gebouw met industriële functie in landelijke villastijl van circa 1940 en rode bakstenen villa uit begin jaren 1940 naar ontwerp van architect A. Peynsaert.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.