Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

775 resultaten


ID: 36697 | Bouwkundig element

Schinckehoeve

Frankenbos 4 (Oosterzele)
Grote, gewitte bakstenen hoeve van het gesloten type. Landschappelijk aantrekkelijke ligging namelijk aan een zandweg enkel omringd door landbouwgrond en met een opvallende rij lindebomen aan de zuidwestkant van de hoeve. Rechthoekig gebetonneerd binnenerf met boerenwoning van één bouwlaag en acht traveeën met zadeldak uit midden 18de eeuw.


ID: 36756 | Bouwkundig element

Boerenwoning met bedrijfsvleugel

Geraardsbergse steenweg 2 (Oosterzele)
Naar het zuiden georiënteerd boerenhuis met een bedrijfsvleugel ten zuiden en een ijzeren toegangshek aan de straat; één bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak (mechanische pannen), opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 36809 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hemelstraat 8 (Oosterzele)
Hoeve met losse bestanddelen opgesteld in U-vorm rondom het voorerf. Achterin gelegen, ten noorden georiënteerde boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, van circa 1800. Pomp tegen de haardtravee. Ten oosten, schuur met stallen onder zadeldak; aalpomp tegen de gewitte bakstenen erfgevel.


ID: 36743 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Steenberghoeve met omgeving

Langestraat 21 (Oosterzele)
Boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak uit de 18de eeuw, met drie zandstenen kruiskozijnen en één bolkozijn, met zandstenen negblokken. Pomp met watervergaarbak tegen de deurtravee tegenover een oude waterput. Aansluitende koestallen met een getoogde staldeur in de achtergevel. Verder nog kalver- varkensstallen, Zijdelings aanleunende kalverstal met brasbakken, onder lessenaarsdak. Op het achtererf: begroeide heuvel met overwelfde aardappelkelder. Langs de hoeve passeert de Kerkwegel naar Gijzenzele. De omgeving van de hoeve heeft zijn agrarisch karakter behouden.


ID: 36779 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Rattepas 22 (Oosterzele)
Hoeve van het semigesloten type met omhaagde boomgaard. Boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën, onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rechts aanleunende stal met pomp. Haaks ingeplante gewitte bakstenen dwarsschuur en wagenhuis. Kleinere bedrijfsgebouwen aan de straatkant met ingebouwde bakoven.


ID: 36661 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Reigerstraat 79 (Oosterzele)
Hoeve met losse bestanddelen op een naar de straat toe afhellend boerenerf. Achterin gelegen naar het zuiden georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en acht (?) traveeën, onder zadeldak, mogelijk opklimmend tot eind 18de eeuw.


ID: 36831 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Schaperstraat 6 (Oosterzele)
Kleine hoeve met in U-vorm opgestelde hoevegebouwen. Roodgeverfd ijzeren toegangshek aan vierkante pijlers. Boerenwoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag, onder zadeldak, waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 36782 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Schellartweg 2 (Oosterzele)
Semigesloten hoeve met in U-vorm opgestelde hoevegebouwen en erf geopend naar de straat. IJzeren toegangshek tussen ronde ijzeren pijlers, geflankeerd door twee lindebomen. Ten oosten aansluitende bakstenen dienstgebouwen met schuur, stallen, wagenhuis, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuiden aan de straat: met klimop overgroeid bakstenen bakhuis. Pomp op het voorerf.


ID: 36850 | Bouwkundig element

Hoeve

Van Thorenburghlaan 1, 1A (Oosterzele)
Keuterboerderij bestaande uit een boerenwoning tussen een aangebouwde kleine schuur en een stal, vermoedelijk uit begin 19de eeuw. Bakhuisje van het samengestelde type van hout en baksteen, met pomp tegen de voorerfgevel.


ID: 88346 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Banebosdreef 6 (Oostkamp)
Hoeve van het langgeveltype gelegen aan een onverhard erf met pomp. De hoeve gaat terug tot op het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw. Eénlaags boerenhuis van vier traveeën met geïncorporeerde stal en aanpalende bergruimte. Aan de overzijde van het erf is vermoedelijk het bakhuis bewaard gebleven.