Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1350 resultaten


ID: 46747 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Jan Baptist met kerkhof

Klinketstraat (Hoogstraten)
Op een verhevenheid gelegen vrijstaande kerk met omringend kerkhof, omsloten door een kerkhofmuur en haag, vóór de toren vijf oude linden.


ID: 306293 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Meerdorp, Vredeboomstraat (Hoogstraten)
Midden op het pleintje, op de hoek van Meerdorp en de Vredeboomstraat, staat een opgaande winterlinde (Tilia cordata). Deze boom is kort na de Eerste Wereldoorlog aangeplant als vredesboom. Naar aanleiding van een vredesstoet in de zomer van 1919 werd in opdracht van de toenmalige burgemeester als symbool van de vrede een linde geplant. De winterlinde heeft een omtrek van 152 cm en een totale hoogte van 11 m.


ID: 46787 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapelanie beneficael huys

Worteldorp 2 (Hoogstraten)
Voormalige kapelanie, opklimmend tot circa 1787; gelegen ten zuidoosten van de parochiekerk, naast de kerkhofmuur. In de voortuin staat nog één van oorspronkelijk twee opgaande lindes.


ID: 131594 | Landschappelijk element

Hakhoutstoven van linde en es op een talud

Sint-Kornelis-Horebeke (Horebeke)
Twee zware hakhoutstoven van es en linde staan op het talud aan de zuidoostgrens van het erf van de hoeve. Het zijn vermoedelijk nog de restanten van een houtkant die diende om het talud vast te leggen, hierdoor kon erosie voorkomen worden. Op het moment van de inventarisatie (2010) hadden de hakhoutstoven omtrekken van 480 cm (linde) en 417 cm (es).


ID: 131170 | Landschappelijk element

Etageboom van zilverlinde

Dorpsstraat 33 (Horebeke)
Op de binnenkoer van een huis in de Dorpsstraat staat een zilverlinde. De gesteltakken van de boom werden, op een hoogte van circa 3 meter, in een horizontaal vlak geleid. De kunstmatig gevormde kruin van de etagelinde heeft een doormeter van 6,5 meter. Het onderhoud van deze snoeivorm is zéér intensief, jaarlijks worden alle twijgen afgenomen.


ID: 131169 | Landschappelijk element

Etagelinde in tuin bij herenwoning

Dorpsstraat 39 (Horebeke)
In de tuin bij een herenhuis in de Dorpsstraat staat een etagelinde. De gesteltakken van de boom werden op een hoogte van circa 2 meter in een horizontaal vlak geleid. De kunstmatig gevormde kruin van de etagelinde heeft een doormeter van 3 meter. Het onderhoud van deze snoeivorm is zéér intensief, jaarlijks worden alle twijgen afgenomen.


ID: 131596 | Landschappelijk element

Twee opgaande lindes als schermbeplanting

Haaghoek 2 (Horebeke)
De hoeve werd hoog op de akker ingeplant en is hierdoor onderhevig aan onaangename weersinvloeden zoals wind en regen. Het was in de Vlaamse Ardennen gebruikelijk om in deze omstandigheden het gebouw aan de zuidwestzijde te voorzien van schermbomen, meestal linden. Met hun dicht bladerdek beschermden de lindebomen de gebouwen tegen weer en wind, ook tegen de zomerse felle zon werden schaduwlinden geapprecieerd om de woning en haar bewoners de nodige koelte te bezorgen.


ID: 131124 | Landschappelijk element

Twee zomerlinden met ingesneden blad op protestants kerkhof Korsele

Korsele 39 (Horebeke)
Twee lindebomen flankeren de protestantse kerk op Korsele. Het zijn twee cultuurvariëteiten van de zomerlinde die veel langzamer groeien en een maximale hoogte van 15 m hebben. De bomen worden in het bijzonder gekenmerkt door een diep en onregelmatig ingesneden blad.


ID: 131139 | Landschappelijk element

Opgaande linde als hoekboom

Vrijsbeke (Horebeke)
In de hoek van een perceel langs Vrijsbeke staat een mooi gevormde opgaande linde. Een hoekboom met een stamomtrek van bij de 2,2 meter (2003).


ID: 131037 | Landschappelijk element

Twee kapellinden bij Sint-Catharinakapel

Lillo Steenweg, Weygaardstraat (Houthalen-Helchteren)
Twee opgaande lindebomen bij de als monument beschermde Sint-Catharinakapel. De kapelbomen zijn ten gevolge hun ligging langs de steenweg en door hun afmetingen beeldbepalend.