777 resultaten
ID: 27624 | Bouwkundig element
Jagerij 96, 100, 104 (Oudenaarde)
Volgens het primitief kadasterplan voorheen één hoeve van het semigesloten type en nadien, wellicht sedert het derde kwart van de 19de eeuw, gesplitst in twee hoeven. Alleen de linker hoeve is deels bewaard. Vrij gesloten vleugel aan de straat met rechthoekige toegangspoort en voorzien van opvallend gevelkapelletje. Naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis van vier traveeën onder zadeldak. De gebouwen achter en links van het linker en groter erf met breed ijzeren toegangshek, zijn gesloopt.
ID: 200731 | Bouwkundig element
Jozef Braetstraat (Oudenaarde)
Om de stoomlocomotieven te bevoorraden moest al vlug een heel waterleidingsysteem uitgebouwd worden. Naar verluidt zou men daarvoor in het stationsareaal twee grote ondergrondse watertanks aangelegd hebben. Vanaf de watertoren liep een leiding naar de locomotievenstelplaats. Op de plaats van de oude watertoren werd in 1938 de huidige toren opgericht.
ID: 27765 | Bouwkundig element
Ooikestraat 17 (Oudenaarde)
Aan de straat gelegen U-vormige hoeve met losse bestanddelen, in kern uit de 18de eeuw en later aangepast. Hoge dwarsschuur uit de 19de eeuw onder afgewolfd zadeldak. Vooraan middenin erf gelegen naar het zuiden georiënteerde duiventoren uit de tweede helft van de 19de eeuw op regenput.
ID: 27665 | Bouwkundig element
Spendelos 7 (Oudenaarde)
Hoeve op een met gras begroeid erf met haag. Langgestrekt laag gebouw onder zadeldak, waarschijnlijk ten minste opklimmend tot begin 19de eeuw; vroegere stallen tijdens renovatiewerken aangepast tot onderdeel van de huidige woning. Waterput onder pannen zadeldak op lage bakstenen stoel. Gewit bakstenen bakhuis van het tweedelige type op het voorerf.
ID: 45594 | Bouwkundig element
Marktstraat 25 (Oudenburg)
Abtswoning of prelatuur van voormalige Sint-Pietersabdij.
ID: 45688 | Bouwkundig element
Massenhoveslag 2 (Oudenburg)
De "Van Massenhoeve" is een nog steeds bedrijvige polderhoeve, gericht op veeteelt die zeker tot de 17de eeuw teruggaat. Ze heeft haar naam te danken aan de 19de-eeuwse eigenaars, de vermogende landbouwersfamilie en grootgrondbezitters Van Massenhove.
ID: 45693 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Oude Gistelseweg 29-33 (Oudenburg)
Toegang via deels gekasseide dreef met paardenkastanjes. Kleine bakstenen pijlers aan de toegang, rechts met naastgelegen schuin aflopend bakstenen muurtje en naambord. Complex bestaande uit landhuis met voorliggende tuin met waterputten, hovenierswoningen. Ten noorden klein parkje in landschappelijke stijl met vijver, tuinbrug en kunstmatig heuveltje, in gebruik als reigerreservaat. Verschillende oude parkbomen. Ten oosten hoeve met boerenhuis, wagenhuis- en stalvleugel, zomerhuis met bakhuis en losstaande schuur en hangar. Erf afgesloten door hek met gecementeerde hekpijlers Moestuin met koude bakken, boomgaard met fruitmuur en afsluitingshaag. Duiven- en hondenhokken.
ID: 45627 | Bouwkundig element
Weststraat 5 (Oudenburg)
Molen Acke, een bakstenen stellingmolen van 1858-1860, is beeldbepalend gelegen. De molenromp met mechanische maalderij en de molenaarswoning met bakhuis zijn opgesteld rondom een gekasseid erf. Een ijzeren poort links van de half vrijstaande woning verschaft toegang tot het erf. Samen met de kerktoren vormt de hoge molenromp een baken in het centrum van Oudenburg. De molen is genoemd naar Marcel Acke die op de molen maalde van 1928 tot 1981.
ID: 72441 | Bouwkundig element
Berkenstraat 9 (Oudsbergen)
Langgestrekte hoeve, mogelijk uit de 17de eeuw met twee kleine, losstaande dienstgebouwen ertegenover. Ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis.
ID: 22656 | Bouwkundig element
Hoeverweg 73 (Oudsbergen)
Langgestrekte hoeve, uit de 19de eeuw, gelegen in een gaaf bewaarde omgeving, met eikebomen achter het gebouw.