Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

852 resultaten


ID: 9364 | Bouwkundig element

Windmolen ter Zeven Wegen

Molenstraat 50 (Ninove)
De Molen ter Zeven Wegen is een verhoogde, stenen korenwindmolen van het type stenen bovenkruier met achtzijdige kap. De standaardmolen uit 1807 werd na een brand in 1863 herbouwd als een stenen bergmolen en nadien verhoogd. Door het optrekken van de molenromp kon men de kap echter niet meer bedienen vanop de begane grond en diende men een molenberg op te werpen.


ID: 76584 | Bouwkundig element

Watermolen

Oude Kaai 22 (Ninove)
Voormalige watermolen in 1921 omgevormd tot maalderij.


ID: 9466 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Roelandersweg 24 (Ninove)
Witbeschilderde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), uit 19de eeuw. Boerenhuisje (nok loodrecht op de Molenbeek), dieper gelegen dan straatniveau. Vier traveeën, één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (nok evenwijdig aan de straat).


ID: 9427 | Bouwkundig element

Watermolen Fonteintjesmolen

Stenebrug 71 (Ninove)
Mooi gelegen en nog steeds werkzame watermolen op de Molenbeek. De huidige bakstenen constructie onder afgewolfd schilddak dateert uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Ouder zandstenen muurpand is bewaard waar het geklonken ijzeren bovenslagrad zich bevindt. Drie traveeën brede molenaarswoning van twee bouwlagen; oudere kern met gecementeerd parement uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 9396 | Bouwkundig element

Watermolen Vreckommolen

Vreckom 10A (Ninove)
Watermolen op de Molenbeek met bakstenen woonhuis van zes traveeën en twee verdiepingen onder een afgesnuit zadeldak, uit de 19de eeuw, met oudere kern.


ID: 9430 | Bouwkundig element

Hof te Wolfput

Walputstraat 26 (Ninove)
Voormalige watermolen op de Molenbeek, heden een vrij grote hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een deels gekasseide vierkante binnenkoer met vaalt. Langs de waterkant, bakstenen molen op zandstenen onderbouw onder zaagdak uit de 19de eeuw, met oudere kern. Molenaarswoning met anderhalve bouwlaag van zes traveeën onder zadeldak.


ID: 9335 | Bouwkundig element

Wildermolen

Wilderstraat (Ninove)
De Wildermolen is een laat-18de-eeuwse houten korenwindmolen van het type standaard met open voet. De molen werd opgericht in Elingen in 1779 door Ferdinand Van der Noot, heer van Vreckem, en werd in 1802 overgebracht naar de huidige locatie.


ID: 308185 | Bouwkundig element

Buulmolen

Industrielaan (Olen)
De Buulmolen is gelegen in het Olense gehucht (Hoog)Buul aan de zuidzijde van het Albertkanaal, langsheen de Industrielaan schuin tegenover de Sluizenweg en het bijhorende sluizencomplex. De windmolen betreft een standaardmolen met gesloten voet die fungeert als korenmolen. De molen werd hier heropgebouwd tussen oktober 2002 en juli 2003 naar ontwerp van architect Paul Gevers. Bij de uitvoering werd het 18de-eeuwse uitzicht van de windmolen zoals hij er tot 1937 op zijn oorspronkelijke plaats uitzag, hersteld, maar konden er amper oorspronkelijke molenonderdelen gerecupereerd worden.


ID: 56650 | Bouwkundig element

Roosehoeve

Legeweg 15 (Oostende)
Naar verluidt sinds eind 19de eeuw, genoemd naar de vroegere eigenaars. Gelegen nabij de Oefenrenbaan en ten zuiden van de Duinkerkseweg.(Hoeve werd ondertussen afgebroken om plaats te maken voor nieuwe weg voor zwaar verkeer, parallel met de Duinkerkseweg. Hoeve met oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw, bestaande uit losse bakstenen bestanddelen uit de 19de eeuw, rondom een deels gekasseid rechthoekig erf met drinkplaats en mestvaalt.


ID: 56630 | Bouwkundig element

Hoeve Meeuwenhof

Polderdijk 1 (Oostende)
Hoeve sluit qua typologie aan bij wat kenmerkend is voor de Noordzeepolders, namelijk hoeves met losse bestanddelen, hier uit de 18de en 19de eeuw. Vanaf de polderdijk ziet men de imposante, niet-gekalkte dwarsschuur met haaks daarop de lange volumes onder lage zadeldaken van boerenhuis met geïncorporeerde stallingen en vrijstaande stal ertegenover. Hoeve met losse verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf met bewaarde mestvaalt en bakstenen stoepen.