Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14010 resultaten


ID: 78995 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Stationsstraat 42 (Damme)
Vrijstaande interbellumwoning opgetrokken volgens kadaster in 1929, met deels verharde voortuin afgescheiden van de straat door bakstenen pijlers waartussen ijzeren hekken. n Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat.


ID: 78998 | Bouwkundig element

Half vrijstaand herenhuis

Stationsstraat 59 (Damme)
Half vrijstaand herenhuis in late neoclassicistische stijl, opgetrokken volgens kadaster in 1916 met achterliggende serre. Afgescheiden van de straat door deels verharde voortuin omgeven door ijzeren hek op laag bakstenen muurtje met hoekpijlers. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met half ondergrondse kelderverdieping onder schilddak.


ID: 78850 | Bouwkundig element

Sint-Dionysiuskerk gelegen in rechthoekig kerkhof

Vissersstraat (Damme)
Neogotische parochiekerk gebouwd in 1867-1869 ter vervanging van een in kern 16de-eeuwse kerk. Kerk gelegen in rechthoekig kerkhof, ommuurd met lage bakstenen muur, waarin ten westen een elektriciteitscabine. In de oosthoek, een rood bakstenen lijkhuisje in neogotische stijl. Kerk, opgetrokken op een kruisvormig grondplan, bestaat uit een driezijdig gesloten hoofdkoor, geflankeerd door twee vlak afgesloten zijkapellen, een kruisbeuk, een driebeukig basilicaal schip van vijf traveeën; ten westen van de hoofdbeuk bevindt zich de vierzijdige westtoren


ID: 78851 | Bouwkundig element

Vrijstaand neoclassicistisch herenhuis

Vissersstraat 44 (Damme)
Gebouwd in 1908. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak (nok evenwijdig met straat), houten gootlijst. Gele baksteenbouw met bepleisterde en geschilderde gevels.


ID: 78785 | Bouwkundig element

Wegwijzer

Vredestraat (Damme)
Wegwijzer op de hoek van twee doorgangswegen naar de dorpskernen van Lapscheure, Damme en Moerkerke (zie vermelding op de drie borden). Zwart geschilderde gietijzeren zuil met neoclassicistische ornamentiek, onder meer bekroning met granaatappel. De paal dateert uit eind 19de of begin 20ste eeuw en is gesigneerd: "JOS. VAN AERSCHOT / 860 / HERENTALS".


ID: 78859 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Antonius van Padua

Waterpolder (Damme)
Neogotische kapel gebouwd in 1927-1929 door aannemer Sonnaert (Moerkerke) in opdracht van Valerie De Brabander, zie inscriptie interieur "VRIE DE BRABANDER WED. VANACKER 1929". Vormgeving geïnspireerd op Sareptakapel die enkele jaren eerder werd opgetrokken in Moerkerke (zie Sareptastraat). Rode baksteenbouw onder pannen zadeldak (nok haaks op de straat).


ID: 78866 | Bouwkundig element

Neogotische kapel voor Sint-Jozef

Weststraat (Damme)
Neogotische kapel voor Sint-Jozef, horend bij het ten westen gelegen landgoed. Sinds begin 19de eeuw is op deze plaats een kapel aanwezig. De huidige kapel werd gebouwd in 1870 voor de familie Verhulst, die sinds 1775 eigenaars waren van het goed en reeds in 1827 investeerden in het herstel van de kapel. Rode bakstenen kapel onder leien zadeldak met aandaken.


ID: 78863 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Altena met park

Weststraat 14 (Damme)
Het "Kasteel Altena" is een kasteeldomein dat teruggaat op een middeleeuwse opperhof-neerhof-site met dubbele omwalling. Het huidige kasteel is een interbellum landhuis gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect Alphonse De Pauw, gelegen in een 19de-eeuwse parkomgeving met tot vijver verbrede oude walgracht. In de tuin is een ijskelder aanwezig; rode bakstenen hekpijlers markeren de toegang tot de dreef. Langs de dreef wordt in 1928 een kapelletje opgericht.


ID: 79012 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw in de Nood met ommegang

Zwaanstraat (Damme)
Neogotische kapel gelegen op de wijk "De Zwaan", opgericht onder impuls van pastoor Marcel De Jonghe uit dank voor de bescherming van Sijsele in de Tweede Wereldoorlog. Het ontwerp is van de hand van architect Pintelon, uitgevoerd door aannemer Marcel Keysabyl met schrijnwerk vervaardigd door Jozef Danneels; de grond wordt geschonken door familie De Busschere-Delbruyère. De inwijding van de kapel gebeurt in mei 1945. Eénbeukige bakstenen kapel onder leien zadeldak; geschilderde houten kroonlijst. Gebruik van arduin voor onder meer sluitstenen, bekleding puntgevel, bekronend topkruis en onderdorpels.


ID: 214178 | Bouwkundig element

Tweegezinswoning

Brugsesteenweg 85 (De Haan)
Voormalige, vermoedelijke tweewoonst van circa 1900 met garage en voortuin, terugwijkend op de rooilijn. Cartouches verwijzen naar een vroegere herberg- of winkelfunctie. Baksteenbouw van twee bouwlagen en vier/vijf traveeën onder zadeldak, met een bepleisterde neoclassicistische gevel.