Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14010 resultaten


ID: 54753 | Bouwkundig element

Hotel Océan

Zeedijk-Wenduine 11 (De Haan)
Eclectische baksteenbouw van drie traveeën en vier bouwlagen op verhoogde begane grond, latere vijfde bouwlaag met art-deco-invloed.


ID: 54755 | Bouwkundig element

Villa Elza en villa Malvina

Zeedijk-Wenduine 68-69 (De Haan)
Eclectische villa's met lichte art-nouveau-inslag. Baksteenbouw van één travee en drie bouwlagen op verhoogde begane grond.


ID: 54760 | Bouwkundig element

Villa Raymond en Villa Roger

Zuidstraat 15-17 (De Haan)
Voormalige "Garage met bovenliggende woonsten" (zie bouwaanvraag) uit 1925 naar ontwerp van architect Jul. Heyneman (Uitkerke); thans "Villa Raymond" en "Villa Roger".


ID: 214234 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw

Zuidzandstraat 20 (De Haan)
Appartement met souterrain uit de jaren 1920. Baksteenbouw van drie bouwlagen en twee traveeën onder plat dak. Eclectische gevel met geelbakstenen parement boven een blauwhardstenen plint.


ID: 54763 | Bouwkundig element

Villa à mon étoile

Zuidzandstraat 22 (De Haan)
Appartement met souterrain "VILLA/ A MON ETOILE" in het fronton boven de deur, volgens kadastergegevens uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 201434 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkerk en pastorie

Bortierlaan 8, Zeelaan 129 (De Panne)
In 1926 wordt de Onze-Lieve-Vrouwparochie opgericht in de Dumontwijk. Aan de Zeelaan wordt in 1930-1932 de neoromaanse Onze-Lieve-Vrouwekerk gebouwd naar ontwerp van de West-Vlaamse architect Jozef Viérin in samenwerking met zijn zoon Luc, uitgevoerd door de plaatselijke aannemer Georges Demolder, met een achterin gelegen pastorie (1929), waarmee de nieuwe badplaats tot volwaardige parochie wordt verheven.


ID: 16268 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof

Dorpsstraat 3_2 (De Panne)
Bedehuis met omringend kerkhof, aan de Stationsstraat begrensd door een muur met hek. Neogotische hallenkerk naar ontwerp van architect P. Buyck van 1855 met deels romaanse, deels gotische toren en transept daterend uit een belangrijke bouwfase in de 13de eeuw. Verankerde gele baksteenbouw met aanwezigheid van ijzerzandsteen in transept, onder leien bedekkingen. De plattegrond ontvouwt een voorgeplaatste westtoren met aanleunende kruisbeuken, een driebeukig schip van vijf traveeën met rechte sluiting van zijkoren en een hoofdkoor van een rechte travee met driezijdige sluiting; aanleunende sacristie en stookplaats. Het kerkhof bewaart een collectie graftekens uit de periode van de Eerste Wereldoorlog tot de late jaren 1970. In de kerk en op het kerkhof oorlogsgedenktekens en graven van militairen.


ID: 16172 | Bouwkundig element

Burgerhuizen in eclectische stijl

Geitenweg 1-9, Zeedijk 81-85 (De Panne)
Karakteristiek rijtje aanpalende huizen in eclectische stijl onder meer geïnspireerd op cottagestijl, zie houtwerk van dakvensters, met vermenging van classicistische elementen. Het huizencomplex uit het begin van de 20ste eeuw werd onder meer naar ontwerp van architecten Albert en Alexis Dumont gebouwd.


ID: 209035 | Bouwkundig element

Kloosterkapel van de paters oblaten

Kapellelaan 3 (De Panne)
Neogotische kloosterkapel van de paters oblaten van 1906-1908, ook gekend als Koninklijke Kapel. Eenbeukig, noord-zuid georiënteerd zaalkerkje van acht traveeën onder zadeldak, afgesloten door driezijdige apsis.


ID: 16180 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat 53 (De Panne)
Driebeukige, neogotische hallenk erk met toren op het noordwesten. Uitgangspunt: bouw van neogotische kapel door toedoen van mejuffrouw Calmeyn, kleindochter van P. Bortier, in 1860 in zogenaamd Jozefdorp. Gele baksteenbouw; leien bedakingen. Variante op het laatgotische patroon van hallenkerk met westtoren: hallenkerk met noordwesttoren.