Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

280 resultaten


ID: 76995 | Bouwkundig element

Hoeve Daverlo

Daverlostraat 134 (Brugge)
Voormalige hoeve, gelegen in het Daverlopark en tegenwoordig dienstdoend als conciërgewoning.


ID: 79767 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Ghysele met erfbeplanting

Groot Ter Doest 11 (Brugge)
Hoeve van het langgeveltype met erfbeplanting. Tegenaan het woonhuis een vleugel voorzien van twee opkamertraveeën. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder pannen zadeldaken. Toegang tot het erf wordt geflankeerd door twee welkomstlindes met boomkapelletje.


ID: 77783 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve de Drie Linden

Jagersstraat 56 (Brugge)
Hoeve de "Drie Linden", zogenaamd naar drie linden die circa 1900 op het erf stonden; voorheen "(De) Beerke(ns)". Oorspronkelijk wordt de hoeve vermeld als achterleen van het kasteel van Tillegem. Op een figuratieve kaart van circa 1668 (verzameling Franchoo) wordt de hofstede vrij imposant afgebeeld. Welkomstlinde aan de toegangspoort.


ID: 130965 | Landschappelijk element

Opgaande linde als welkomstboom bij kasteel Rooigem

Rooigem 3 (Brugge)
Bij de toegang naar het kasteel Rooigem staat een opgaande linde als welkomstboom. De boom had op het moment van de inventarisatie een stamomtrek van 335 cm (2008).


ID: 78939 | Bouwkundig element

Groot Hof van Sint-Jan

Awalstraat 1 (Damme)
Historische omwalde hoeve met gebouwen minimaal opklimmend tot het begin van de 18de eeuw doch van middeleeuwse oorsprong. Ertoegang aan oostzijde gemarkeerd door ronde, zware bakstenen pijlers waartussen ijzeren hek. Erf omzoomd door knotbomen. Witgekalkte en verankerde hoevegebouwen met gepekte plint onder pannen zadeldaken. Boerenhuis, dwarsschuur, stalvleugel, paardenstal en bakhuis


ID: 78874 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen De Snippe

Dudzelesteenweg 1 (Damme)
Gelegen aan de hoek met Koolkerkesteenweg. Historische hoeve "De Snippe", beeldbepalend vanaf de Koolkerkesteenweg door het grote, prestigieuze boerenhuis. Gaat terug op een middeleeuws landgoed. Statig landhuis, haakse stalvleugel met evenwijdige schuurvleugel. Erfoprit geaccentueerd door rode bakstenen hekpijlers en twee grote bomen. Diep dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen afgeknot tentdak op houten kroonlijst met klossen.


ID: 78968 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Omwalde hoeve Rostune

Gentse Steenweg 17 (Damme)
Historische, voorheen volledig omwalde hoeve "Rostune", vermoedelijk opgetrokken in 1724 met integratie van oudere kern op het neerhof van het "Hof ter Ostijne", een vroegmiddeleeuwse heerlijkheid en leen van de Burg van Brugge waarvan de oudste vermelding opklimt tot 1240, gelegen ten oosten van de kerk van Sijsele. Restanten van omgrachting aan noordzijde en welkomstlinde aan de erftoegang.


ID: 78984 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rijckevelde

Holleweg 2, Rijckeveldestraat 2-3 (Damme)
Rijckevelde is een kasteeldomein dat gelegen is in de zuidwestelijke hoek van Sijsele, verder lopend op grondgebied van Brugge (Sint-Kruis en Assebroek) en Oedelem (Beernem). Het domein ligt ten zuiden van het kasteeldomein van Male op Sint-Kruis, waarmee het historische banden heeft. Het domein bestaat uit een kasteel uit begin 20e eeuw met omgevend park en een toegangsdreef. Ten oosten van het kasteel bevindt zich de oudste kern van de site, bestaande uit een landhuis uit de 16e eeuw en hoeve uit de 17e eeuw.


ID: 79008 | Bouwkundig element

Hoeve De Vlier

Veldstraat 16 (Damme)
Erftoegang via ijzeren hek; deels gekasseid en omhaagd erf met hoge aanplantingen en leibomen aan de westzijde. Verankerde bakstenen gebouwen met witgekalkte straat- en erfgevels op gepekte plint onder zadeldaken. Bijgebouw met in zuidgevel beglaasde rondboognis.


ID: 78929 | Bouwkundig element

Hoeve 't Westhof

Zuidbroekstraat 4 (Damme)
In kern 18de-eeuwse, dat zijn naam kreeg omwille van zijn ligging ten westen van het kasteel van Oostkerke. Als pendant, op de Krinkeldijk nummer 1, de 18de-eeuwse hoeve " 't Oosthof". Hoeve met losse bakstenen bestanddelen met gepekte plint, op een met gras begroeid erf met gekasseide stoepen, dat van de straat afgesloten wordt met een hek, geflankeerd door twee knotwilgen. Ten oosten, een moerbeihaag. Ten westen van de woning, een zomerkeuken met bakhuis. Haaks op de woning, aan straatkant het erf afsluitend, 19de-eeuwse schuur en stal.