105 resultaten
ID: 130642 | Landschappelijk element
Moorseelsesteenweg, Sterrebosdreef (Roeselare)
Bij een kruispunt van wegen staat een opgaande linde voorzien van een boomkruis.
ID: 131192 | Landschappelijk element
Ninovestraat, Oscar Delghuststraat (Ronse)
Langs de noordzijde van de Ninovestraat, ter hoogte van de Oscar Delghuststraat, op de grens van woonzone en industriegebied ten noordoosten van de stadskern van Ronse, staat een gekandelaarde Hollandse linde (Tilia x europae). Naast de linde staat een houten calvarie met een kruis in terracotta. Dit veldkruis wordt in de volksmond “Gekruiste God” genoemd.
ID: 131391 | Landschappelijk element
Koning Albertstraat, Lombeekkeitse (Roosdaal)
Twee levensbomen werden aangeplant op een verloren hoekje bij een kruispunt en vormen er een historische eenheid met een wegkruis. Het geheel is er getuige van een diepgewortelde volksdevotie en een lange bedevaarttraditie. Beide bomen vormen een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving en vertonen een mooi representatieve vorm van de soort door hun hoge, piramidale groeivormen met onderaan een sterk verdikte stam.
ID: 90393 | Bouwkundig element
Aaltervoetweg (Ruiselede)
Houten veldkruis tegenover de Oudleikestraat, beschaduwd door vier linden. Het huidige kruis dateert van 1912 ter vervanging van een ouder. Naar verluidt zou dat hebben gestaan op het kruispunt met de Bambruggestraat. Volgens de overlevering weggenomen in 1797 tijdens de Franse Revolutie door de kruisduivels die zie de republikeinse verordening alle kruisen en dergelijke verwijderen. Het houten Christusbeeld zou jarenlang zijn bewaard op de zolder van "'t Waterkot" en na de inhuldiging van het nieuwe kruis aan de gevel zijn gehangen, in 1950 worden de vermolmde resten verbrand.
ID: 90495 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bruwaanstraat (Ruiselede)
Groenbeschilderd, betonnen kruisbeeld in een cementkapelletje met in de nok het opschrift "CH. HOSTE / 1861-1961 INRI", opgehangen in een beuk.
ID: 90571 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kruiswegestraat, Oude Tieltstraat (Ruiselede)
Op de hoek met Oude Tieltstraat. Kruisboom, geknotte linde met kruisbeeld achter glas. In 1457 is er in Ruiselede voor het eerst sprake van een "Cruyswege". Dit zou eerder verwijzen naar een ommegang volgens de Kruisweg van Christus dan naar een aanduiding van een kruispunt van enkele wegen. In elk geval bestaat er in Ruiselede zeker al vóór 1645 op Heilige Drievuldigheidszondag een jaarlijkse ommegang waar deze vierde statie deel van uit maakt.
ID: 131405 | Landschappelijk element
's Hondshuffel (Sint-Lievens-Houtem)
Bij een wegkruis op ’s Hondshuffel staan vijf traditioneel geknotte linden.
ID: 83805 | Bouwkundig element
Waterstraat (Sint-Niklaas)
Houten kruisbeeld op arduinen sokkel, omgeven door drie volgroeide linden.
ID: 130572 | Landschappelijk element
Waterstraat (Sint-Niklaas)
Op een kruispunt van drie wegen, Waterstraat, Cadzand en Stenenmuurstraat, staat een houten wegkruis begeleid door drie linden.
ID: 51085 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Soetestraat (Staden)
Gietijzeren wegkruis uit het laatste kwart van de 19de eeuw, op vernieuwde bakstenen sokkel; beschilderde Christusfiguur (met aan de voet angelusbeeldje). Aan de voet van het kruis werd een buxus aangeplant die steeds bolvormig werd geschoren.