709 resultaten
ID: 87069 | Bouwkundig element
Vinktstraat 25 (Tielt)
Restant van een basisbebouwing van acht kleine rijhuisjes, in 1835 alle eigendom van weduwe De Beil, eigenares van de stokerij en brouwerij (zie Pastorijstraat nummers 1-3). Circa 1924 verbouwd en voorzien van huidige siercementering en houtwerk. Eenlagig dubbelhuis van drie traveeën onder hoog zadeldak. Gecementeerde gevel met horizontale voegimitatie. Houten voordeur deels beglaasd met gekleurd glas in lood, rechthoekig bovenlicht.
ID: 87070 | Bouwkundig element
Haantjesstraat 2A-B (Tielt)
Dorpswoning. Volume voorkomend in 1830 als grootste woning in een rij van vier. In 1932 wordt het huis afgebroken en heropgebouwd. Breedhuis van vier/drie traveeën in rode baksteenbouw onder zadeldak, afgescheiden van de weg door een omhaagde voortuin. Plint in siercementering; houten kroonlijst; horizontale banden in witte baksteen, onder meer omlopend rondom de getoogde muuropeningen. Bewaard schrijnwerk (T-ramen). Haaks bijgebouw langsheen de Haantjesstraat.
ID: 87071 | Bouwkundig element
Vinktstraat 45-47 (Tielt)
Eenlaagswoningen, opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Witgekalkte eenlaagswoningen in verankerde baksteenbouw van twee, drie en twee traveeën met gepekte plint, onder zadeldak in Vlaamse pannen.
ID: 87072 | Bouwkundig element
Vinktstraat 51 (Tielt)
Muyzenhoeve met restant van het oude boerenhuis in kern teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw. Stalgedeelte aangebouwd aan de oostzijde van de boerenwoning; aan de oostzijde van het erf een schuur en ten noordoosten een bakhuis met ovenhuisje onder lagere nok.
ID: 87073 | Bouwkundig element
Vinktstraat (Tielt)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede, gelegen in een plantsoen en geflankeerd door bolacacia's. Gebouwd door Evarist Vanheule in 1944 als dank voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Driehoekige veldkapel, opgebouwd uit baksteen met gepleisterde vlakken en afgedekt door betonplaat. Bekronend kruis verdwenen. Centrale mijtervormige nis met Mariabeeld. Op hoekenblokken inscripties: "AVE" "en "MARIA". Daaronder de leuze: "OLV VAN VREDE BVO". In geveltop jaartal "1944". Bakstenen bloembak.
ID: 87074 | Bouwkundig element
Vinktstraat 103 (Tielt)
Opgetrokken in 1937 in opdracht van Aloise Sierens. Vrijstaande bakstenen burgerwoning van twee bouwlagen en twee traveeën onder schilddak. Rechter erkertravee over twee bouwlagen met luifel uitlopend over inkompartij en aan de linkerzijde steunend op gemetselde pijler.
ID: 87075 | Bouwkundig element
Vinktstraat 123 (Tielt)
Opgetrokken in 1933. Vrijstaand bakstenen eenlaagswoning onder zadeldak in zwarte geglazuurde pannen (nok parallel met straat).
ID: 87076 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Vinktstraat (Tielt)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Salette, gelegen bij de erfoprit van "Hof 't Wallant", geflankeerd door cipressen. Gebouwd in 1948 door Maurice De Roo ter vervanging van een ouder exemplaar. Bakstenen veldkapel onder zadeldak, bekroond door een betonnen kruis. Driehoekig fronton waarin inscriptie: "OLV / VAN / SALETTE / BVO". Rondboogopeningen waarin een nieuwe deur (kunststof).
ID: 87077 | Bouwkundig element
Vinktstraat 134 (Tielt)
Historische hoeve minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van vijf volumes op de Ferrariskaart (1770-1778), met voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen. "Groot Wallant" wordt volgens De Flou pas voor het eerst vermeld in 1905, als een oud leengoed. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het "Groot goed te Wallant" en het "Klein goed te Wallant". Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen, gelegen aan de zuidzijde van de Vinktstraat en bereikbaar via een erfoprit in losse verharding. Begraasd erf afgesloten door overhoekse witgekalkte bakstenen hekpijlers met gepekte plint waartussen ijzeren hek met opschrift: "HET HOF VAN HET WALLE LAND". Aan westzijde van de erftoegang bevindt zich een grote poel. Hoevegebouwen in donkerrode baksteenbouw met gepekte plinten, onder licht overkragende zadeldaken.
ID: 87078 | Bouwkundig element
Vrouwenstraat 10 (Tielt)
Heden notariswoning en -praktijk. Oorspronkelijk een 18de-eeuwse classicistische herenwoning, in het begin van de 20ste eeuw uitgebreid met een verbouwing in neorococo.