Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1060 resultaten


ID: 300425 | Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beervelde

Beervelde-Dorp 71-77, Toverstraat 3 (Lochristi)
In 1873 door Louis Fuchs voor de Graven de Kerchove de Denterghem ontworpen kasteelpark in laat landschappelijke stijl.


ID: 34142 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Te Speurdonk

Busstraat 5 (Lochristi)
Lange dreef met twee dubbele rijen eiken noordwaarts leidend vanaf de Busstraat tot aan de omgrachte site. Het monumentaal ijzeren toegangshek aan vier natuurstenen hekpijlers werd circa 1980 naar hier overgebracht. Voormalig bijgebouw van het kasteel namelijk hovenierswoning, remise, paardenstallen en koetshuis, waarschijnlijk uit begin 19de eeuw en voormalige kapel, als tuinpaviljoen gebouwd circa 1860. Park aangelegd in landschappelijke stijl, met deels ommuurde moestuin. Dreef tussen het kasteeldomein en Windgat.


ID: 34181 | Bouwkundig element

Hoeve

Rechtstraat 178 (Lochristi)
Achterin gelegen voormalige hoeve met moestuin op het deels omhaagd voorerf. Naar het zuiden georiënteerd boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak, uit de 18de eeuw.


ID: 34125 | Bouwkundig element

Twee boerenarbeiderswoningen

Toleindestraat 160 (Lochristi)
Twee gekoppelde achterin gelegen boerenarbeidershuizen, nummer 162 achter moestuin en omhaagde voortuin.


ID: 34133 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ertbuer

Vossenstraat 21-23 (Lochristi)
Binnen het huidige kasteeldomein in landschappelijke stijl met vijver bleven de buitenste walgrachten van een oudere kasteelsite grosso modo bewaard. Bak- en hardstenen kasteel in neoclassicistische stijl, volgens plintsteen in de rechter zijgevel gebouwd in 1876 naar ontwerp van architecten gebroeders Brunau. Gewit ijzeren toegangshek aan twee geblokte hardstenen hekpijlers met siervaasbekroning; aansluitende ijzeren brugleuningen en kettingen aan paaltjes. Aan drie zijden ommuurde rechthoekige moestuin en twee kleine serres. Ten noorden van de omgrachte oude kasteelsite, achter de gracht die het kasteelpark aan de straat begrenst, staat de voormalige hovenierswoning, paardenstallen en koetshuis van het kasteel.


ID: 34136 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vossenstraat 28 (Lochristi)
Hoeve met moestuin en boomgaard omheind door een meidoornhaag. Boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), deels met kern opklimmend tot de 18de eeuw, vergroot eind 19de eeuw.


ID: 17776 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Gentse Steenweg 68 (Lokeren)
Open hoeve bestaande uit woonhuis en dwarsschuur. Deels als groententuin en deels als boomgaard ingerichte voortuin met meidoornhaag aan de straatzijde.


ID: 80141 | Bouwkundig element

Hoeve De Groote Hoef

Hoeverdijk 11 (Lommel)
Eertijds goed van de abdij van Averbode, uitgegroeid tot de grootste hoeve van Lommel met bebouwing die opklimt tot de 15de-16de eeuw. Door twee oude linden beschaduwd langgestrekt hoofdgebouw met lagere stal en vooruitspringend woonhuis in versteend vakwerk, waarvan het woonhuis mogelijk in kern daterend van de 15de eeuw en 1587. Voor de Kempen unieke overkragende oostelijke zijgevel met een centraal deel in vakwerk. Tweebeukige, oorspronkelijk éénbeukige schaapskooi uit de 19de eeuw met sporen van stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen. Voor de Limburgse Kempen zeldzame driebeukige langsschuur met vakwerk in kern van 1736. Daarnaast omvat de site onder meer een waterput en een houten rosmolen van 1995-97 van het West-Vlaamse type.


ID: 134058 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kaashof met tuin

Beekstraat 42, Plas 25 (Londerzeel)
Het Kaashof is een in oorsprong omgracht, 17de-eeuws landhuis met hoeve. Het complex werd in 1865, 1883 en kort na 1937 verbouwd en uitgebreid. De grote tuin, toegankelijk via een inrijpoort met pijlers en hek, wordt onder meer gekenmerkt door monumentale zomereiken.


ID: 134055 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Drie Torens

Drietorenstraat 41 (Londerzeel)
Neoclassicistisch kasteel met aanhorigheden gebouwd omstreeks 1786 op een oudere kasteelsite met kasteelmotte; kasteeldomein met één van de oudste 'Engelse' tuinen van België, oorspronkelijk 4,5 hectare; kunstmatige 'rivier' met een eilandje en architectonisch reliëf (heuveltjes); driezijdige piramide (tetraëder) boven ijskelder; bouw van een neotraditionele kapel in 1884 naar ontwerp van architect Henri Beyaert.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.