Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1302 resultaten


ID: 32418 | Bouwkundig element

Hoeve met losstaande bestanddelen

Hasseltsesteenweg 191 (Kortessem)
Deels omhaagde hoeve, in de Atlas van de Buurtwegen van 1844 in zijn huidige configuratie van twee parallelle delen, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 32248 | Bouwkundig element

Kasteel de Donnea

Tongersesteenweg 196 (Kortessem)
Het kasteel ligt met de achterkant tegen de huidige steenweg. Heden U-vormig complex, als zodanig aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen van 1844.


ID: 60507 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Bellegemplaats (Kortrijk)
In oorsprong gotisch bedehuis opgericht in de 13de eeuw, ondergaat in de loop van haar geschiedenis talrijke verbouwingen. De kerk staat ingeplant in de dorpskern op de Bellegemplaats, het hoogste punt van de gemeente.


ID: 59464 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis 't Hooghe en park

Doorniksesteenweg 218 (Kortrijk)
Landhuis 't Hooghe, volgens de kadastrale mutatieschets in 1844 op een onbebouwd perceel gebouwd in opdracht van F. Goethals-Delevigne. E. Van Hoonacker vermeldt als bouwdatum 1835. Volgens P. Debrabandere krijgt weduwe F. Goethals-Delevigne in 1884 de bouwvergunning voor het veranderen van de gevels van haar eigendom. Pas op de mutatieschets van 1958 worden de twee bow windows en het overluifeld terras toegevoegd. Park in landschappelijke stijl met vijver en ijskelder, waarbij het voorste gedeelte in 1959 werd heringericht als rozentuin.


ID: 60459 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Nieuwenhove

Kapelhoekstraat 70-74 (Kortrijk)
Historisch hoeve gelegen ten noorden van de dorpskern op de grens Aalbeke-Marke-Lauwe.  De hoeve was het centrum van de gelijknamige heerlijkheid, een leen afhankelijk van het leenhof van Wakken, op haar beurt een leen van het grafelijk kasteel van Kortrijk. Van het leen hingen drie achterlenen af, waarvan twee eveneens op Aalbeeks grondgebied. Er was een baljuw en een volledige schepenbank die alle graden van rechtspraak en boeten tot drie pond parisis aankon.


ID: 59994 | Bouwkundig element

Hoeve Soubry

Morinnestraat 31 (Kortrijk)
Dieper in gelegen hoeve tot 1950 volledig omwald. Oudste vermelding in het landboek Kortrijk-Buiten (1770). Huidige gebouwen dateren uit het begin van de 20ste eeuw. Lange westelijke erfoprit gemarkeerd door bakstenen kapel. Ten westen omhaagde huisweide. Losse bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom onverhard erf.


ID: 302062 | Bouwkundig element

Standbeeld Joséphine-Charlotte met plantsoen

Vinkenlaan (Kraainem)
De Prinses Josephine-Charlottewijk werd aangelegd in de jaren 1950. In het centrum van de wijk werd een plantsoentje aangelegd met daarin een buste van de prinses door Raymond Van Ormelingen.


ID: 17598 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Barbierstraat 30 (Kruibeke)
Boerderij bestaande uit woonhuis, dwarsschuur en varkensstal. Begraasd erf omgeven door een meidoorn- en hulsthaag. Woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder vernieuwd zadeldak (mechanische pannen), uit het vierde kwart van de 18de eeuw tot het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 17532 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Boerenstraat 125 (Kruibeke)
Boerenhuis op beboomd erf omzoomd door meidoornhaag; zes traveeën onder tweeledig en gebogen zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 17530 | Bouwkundig element

Hoeve Wwe. Van Havere

Boerenstraat 51 (Kruibeke)
Hoeve met woonhuis, dwarsschuur en aanhorigheid. Woonhuis van het dubbelhuistype vermoedelijk uit het vierde kwart van de 18de eeuw van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met deels aarden, deels met gras begroeid binnenerf met ligusterhaag en gietijzeren inrijhek. Houten dwarsschuur onder afgewolfd rieten dak binnen gedateerd 1783