Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1318 resultaten


ID: 91019 | Bouwkundig element

Kleine 19de-eeuwse hoeve

Lauwstraat 2 (Kortemark)
Kleine 19de-eeuwse hoeve, als site reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Linde met Mariakapelletje bij de erftoegang (tweede linde gekapt). Gemengde haag van meidoorn en hulst, boomgaard.


ID: 91244 | Bouwkundig element

Kerkhof rondom de  Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk

Pastoor D.Vanhautestraat (Kortemark)
Kerkhof gelegen aan de vier zijden van de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk. Aan de straatzijde afgesloten door een laag roodbakstenen muurtje onder ezelsrug en een haagbeukhaag, aan de noordzijde een haagbeukhaag en aan de oostzijde een ligustrumhaag.


ID: 91343 | Bouwkundig element

Kerkhof rond de Sint-Martinuskerk

Werkenplein (Kortemark)
Kerkhof rond de Sint-Martinuskerk. De omgeving van de Sint-Martinuskerk is sinds 1957 beschermd als landschap. De wederopbouwkerk, het kerkhof met de leilindes, de ommegang van zeven kapellen, de gekasseide paden en de haag van haagbeuk is samen met de site van de "Hoge Andjoen" beschermd als landschap. De kerk en het kerkhof bevinden zich op het neerhof van de site "Hoge Andjoen", een lager gelegen zone aan de voet van de motte. Het beschadigde, vóóroorlogse kerkhof met ijzeren hek wordt in 1924-1925 hersteld naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout).


ID: 91350 | Bouwkundig element

Heilig Hartbeeld en pijlerkapel

Werkenstraat (Kortemark)
Het Heilig Hartbeeld - vermoedelijk uit de jaren 1930 - is aan de straatzijde afgesloten door een smeedijzeren hek in geometrische vormgeving tussen vierkante bakstenen pijlers, dito poortje. Witstenen beeld op bakstenen sokkel. Pijlerkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gebouwd circa 1937.


ID: 91263 | Bouwkundig element

Vrijstaande villa

Werkenstraat 6 (Kortemark)
Vrijstaande villa binnen ruime tuin met opgaande bomen. De site met tuin is van de straat gescheiden door een haag (taxus) en leilindes, toegankelijk via gekiezelde oprit rechts van de woning.


ID: 91469 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zarren-Lindestraat 59 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Boomgaard, oude meidoornhaag, es. Als site als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1827), in bezit van de Zarrense landbouwer Delahaye: losse bestanddelen, boomgaard. Bij de mutatie van 1886 wordt het huis vergroot.


ID: 32413 | Bouwkundig element

Kasteeldomein De Toren

Hasseltsesteenweg 17 (Kortessem)
Het kasteel De Toren of kasteeltje Dokter Roelants is een landhuis uit begin 19de eeuw dat in 1847 werd vergroot tot een gesloten geheel, om in 1873 tot een L-vorm, de huidige samenstelling, te worden herleid. Het omliggende park werd hier waarschijnlijk ook in 1873 aangelegd.


ID: 32418 | Bouwkundig element

Hoeve met losstaande bestanddelen

Hasseltsesteenweg 191 (Kortessem)
Deels omhaagde hoeve, in de Atlas van de Buurtwegen van 1844 in zijn huidige configuratie van twee parallelle delen, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 32248 | Bouwkundig element

Kasteel de Donnea

Tongersesteenweg 196 (Kortessem)
Het kasteel ligt met de achterkant tegen de huidige steenweg. Heden U-vormig complex, als zodanig aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen van 1844.


ID: 60507 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Bellegemplaats (Kortrijk)
In oorsprong gotisch bedehuis opgericht in de 13de eeuw, ondergaat in de loop van haar geschiedenis talrijke verbouwingen. De kerk staat ingeplant in de dorpskern op de Bellegemplaats, het hoogste punt van de gemeente.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.