Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

852 resultaten


ID: 56669 | Bouwkundig element

Romp van de Molen van Stene met molenaarswoning

Stenedorpstraat 4 (Oostende)
De Molen van Stene of Plaatsemolen, een bakstenen bergmolen, verving in 1852 een staakmolen. De bewaarde romp is achterin gelegen achter de molenaarswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw, nu een herberg. De molen domineert samen met de Sint-Annakerk de historische dorpskom van Stene.


ID: 135209 | Landschappelijk geheel

Ettingebos

Balegem, Oosterzele, Scheldewindeke (Oosterzele)
Dit gebied situeert zich tussen Oosterzele en Scheldewindeke (Oosterzele) in het noorden en Balegem (Oosterzele) in het zuiden. Op het kasteelpark van Keiberg sluit het Ettingebos aan, dat in de vallei van de Ettingebeek gelegen is. Ten zuiden van het Ettingebos bevindt zich de stokerij ‘Van Damme’ en ten westen en zuiden daarvan liggen twee kouters met elk een windmolen.


ID: 135236 | Landschappelijk geheel

Betsbergebos, Gootbos en Ter Hulst

Landskouter, Moortsele, Oosterzele, Scheldewindeke (Oosterzele)
Het gebied wordt gekenmerkt door een golvend reliëf met zandige ruggen en meestal gesloten depressies met omhaagde weiden en talrijke percelen nat bos waaronder enkele bronbosjes. De landelijke bewoning is geconcentreerd in kleine gehuchten rondom het open kouterlandschap. De Betsberg is een tertiaire opduiking met een hoogte van 63 m en een ontginningssite van Balegemse steen. In het gebied komen enkele interessante gebouwen voor zoals het omwalde Hof ter Hulst, de korenwatermolen van Moortsele, de 18de-eeuwse jeneverstokerij Van de Velde en de kerken van Landskouter en Moortsele uit de 12de eeuw.


ID: 36686 | Bouwkundig element

Klepmolen

Bottelweg (Oosterzele)
De Klepmolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier, gebouwd in 1889 ter vervanging van een door brand vernielde houten standaardmolen die dateerde van 1792 en die op een oude molendam was opgericht.


ID: 36728 | Bouwkundig element

Windekemolen

Hettingen (Oosterzele)
De Windekemolen is een vroeg 19de-eeuwse houten korenwindmolen, type standaard met open voet. De teerlingen staan op een kleine molendam. De molen werd op de gemeentegrens van Scheldewindeke en Balegemde opgericht nadat in 1910 een oudere molen werd vernield door brand.


ID: 36792 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ter Loo met watermolen en omgeving

Kloosterstraat 42, Watermolenstraat 3-5 (Oosterzele)
Hoeve van het semigesloten type met maalderijgebouw aan de Molenbeek. Landelijk ensemble, gedeeltelijk omringd door populieren. Gekasseide binnenkoer met mesthoop. Voormalig boeren- en molenaarshuis met voorgevel palend aan de Watermolenstraat; één bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak. Rechts naast de woning aansluitend maalderijgebouw van de watermolen, gedateerd 1616 met drie traveeën brede straatgevel. Ten zuiden van de molen is langs de Molenbeek nog een deel van de molenvijver onder bos bewaard gebleven.


ID: 36718 | Bouwkundig element

Guillotinemolen

Molenstraat (Oosterzele)
De molen werd opgericht in 1798 als koren- en oliemolen; tegelijkertijd werd ook de nog bestaande molenaarswoning opgetrokken. De Guillotinemolen is een vrij grote, ronde bakstenen bovenkruier met een brede basis en een sterk conische kuip met vier zolderniveaus.


ID: 36721 | Bouwkundig element

Molenaarswoning met watermolen

Muldershof 2 (Oosterzele)
Molenhuis met watermolen aan de Molenbeek, reeds vermeld in 1446. Molenhuis, na het stilleggen van het rad in 1953, in 1954 aangepast tot woonhuis; één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak. Van de vroegere korenwatermolen bleef enkel het plaatijzeren waterwiel met houten maalgoot bewaard tegen de achtergevel van het molenhuis en de trapsgewijze afgebouwde strekdam.


ID: 200007 | Bouwkundig element

Romp van Roosbloemmolen

Roosbloemstraat (Oosterzele)
De Roosbloemmolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier uit 1884.


ID: 36849 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Turkenhoek 22, 22A (Oosterzele)
Vrij grote hoeve, gedeeltelijk omringd door brede walgrachten ten noorden en ten westen. Nogal opvallend landelijk complex door het groot volume van de gebouwen en de vrij geïsoleerde inplanting ervan in het landschap. In het vierde kwart van de 19de eeuw grotendeels verbouwde en vergrote hoeve met rechthoekige binnenerf. Bedrijfsgebouwen met verankerde gewitte bakstenen gevels onder zadeldaken. Bakhuis van het samengestelde type ten noorden nabij de walgracht.