Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14010 resultaten


ID: 38538 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Welden

Weldendreef 1-3 (De Pinte)
Waterkasteel gelegen binnen een dubbele omwalling, ten noorden en ten zuiden afgezoomd door dreven en ter hoogte van het kasteel een noordelijke dreef als verbinding met de vroegere Oudenaardse Steenweg en zuidelijke dreef naar Pont-Zuid. Nieuwe hoofdtoegang in het westen, met axiale dreef vanaf de Kriekestraat met heropgebouwde rococopoort aan de straat en vierkante hekpijlers met siervaasbekroning aan de buitenwal en neerhof.


ID: 86254 | Bouwkundig element

Eclectische villa

Beverenstraat 30 (Deerlijk)
Eclectische villa volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1930, geïnspireerd op de Engelse cottage-architectuur zie verschillend materiaalgebruik (baksteen en bepleistering), de loggia en erker. Aan de straat afgezet door muurtje en haag. Gediversifieerde geel-oranje baksteenbouw onder afgewolfde zadeldaken.


ID: 86316 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij van Jules Descheemaeker

Hoogstraat 109 (Deerlijk)
Volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1890. In 1901 worden de brouwerij en de woning uitgebreid en krijgt de woning haar huidig volume. In 1929 wordt een doorgang naar de brouwerij voorzien en krijgt de woning vermoedelijk haar huidige uitzicht. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak doorbroken door twee oeils-de-boeuf en neoclassicistische dakkapel met fronton en voluten.


ID: 86324 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoogstraat 180 (Deerlijk)
Burgerwoning van circa 1900 met eenvoudige bakstenen lijstgevel aansluitend bij de neo-Vlaamse-renaissance, zie arduinen kruisvensters en topgevel.


ID: 86326 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen en Sint-Lodewijk

Kapelstraat 6 (Deerlijk)
Neogotische kerk gebouwd in 1869 naar ontwerp van provinciaal architect Pierre Nicolas Croquison (Kortrijk). De kerk vervangt de 17de-eeuwse kapel. Donkerrode baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor onder meer de dekplaten, afzaten en de hoekblokken van de vensteromlijstingen. Leien dakbekleding. Ingewerkte westtoren van vier geledingen onder ingesnoerde naaldspits met houten dakkapellen.


ID: 86351 | Bouwkundig element

Oud gemeentehuis van Deerlijk en herberg De Kroon

Kerkplein 1 (Deerlijk)
Voormalig "GEMEENTEHUIS" en herberg "De Kroon" gebouwd in 1893, zie arduinen jaarsteen. De herberg vervangt een oudere herberg met zelfde naam, die na onteigening werd afgebroken voor het verbreden van de straat. Beeldbepalend bakstenen hoekhuis onder pannen zadeldak. Eclectische baksteenbouw met overwegend neo-Vlaamse-renaissance-inslag.


ID: 86364 | Bouwkundig element

Neogotische kapel

Kerkstraat 136 (Deerlijk)
Neogotische kapel op rechthoekige plattegrond gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart zie opschrift. Bedehuis opgetrokken in 1910 in rode baksteen onder leien zadeldak. Puntgevel met schouderstukken en arduinen kraagstenen; bekroond door ijzeren kruis.


ID: 86365 | Bouwkundig element

Landhuis

Kerkstraat 166 (Deerlijk)
Landhuis volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1928 en uitgebreid in 1949. Eclectische burgerwoning met neo-renaissance-elementen zie de sierankers en de boven de begane grond, licht overkragende trapgevel met rondboogfries rustend op consoles. Gediversifieerde baksteenbouw op arduinen plint en onder pannen zadeldak.


ID: 35028 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Biebuyckstraat (Deinze)
De kapel werd opgericht in 1888 in opdracht van de toenmalige burgemeester van Nevele, naar ontwerp van architect Joseph Vandenheuvel. De kapel wordt geflankeerd door gebogen smeedijzeren hekken op arduinen voetstuk tussen bakstenen pijlers met een hardstenen bekroning. De neogotische bakstenen kapel is twee traveeën diep met een driezijdige apsis en wordt afgedekt door een zadeldakje met leien.


ID: 35067 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Cyriel Buyssestraat 1 (Deinze)
Burgerhuis van twee bouwlagen met zadeldak, heropgebouwd circa 1911 in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Rechts van het huis ijzeren hek, toegang tot de nog bestaande remises en paardenstallen van de voormalige brouwerij.