Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14010 resultaten


ID: 38246 | Bouwkundig element

Kapel van de Heilige Antonius van Padua

Kasteeldreef (Deinze)
Bakstenen kapel in neoromaanse stijl, opgericht in 1872. Voorpuntgevel met aflijnende bakstenen pilasters en klimmende boogfries; bekronend ijzeren kruis.


ID: 38027 | Bouwkundig element

Sint-Vincentiusinstituut

Kattestraat 22, Meulenstraat 24, Peter Benoitlaan 40 (Deinze)
Kloostergebouw van 1837, oorspronkelijk vijftien traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met eenvoudige rechthoekige vensters en gemarkeerd middenrisaliet. In 1848 bouw van de kapel links en kostschool rechts van 1852. Verdere uitbreidingen. Huidig gebouwenbestand gelegen binnen de driehoek Meulenstraat - Kattestraat en Peter Benoitlaan met voornamelijk vleugels aan de Meulen- en Kattestraat en begrenzende hoge bakstenen muur aan de Peter Benoitlaan.


ID: 35364 | Bouwkundig element

Meisjesschool

Kerkstraat 41B (Deinze)
Gebouwd in 1879 op initiatief van de pastoor en barones de Monin-Rendeux - Vermeulen en op grond van deze laatste; uitgebreid in 1881 met een klooster en in 1883 met een jongensschool. Enkel een klein gedeelte der school links naast de nu verdwenen kapel bleef behouden: neogotisch bakstenen schoolgebouw met kruiskozijnen en spitsboogvormige boogvelden, op bovenverdieping bolkozijnen.


ID: 212440 | Bouwkundig element

Gedenkkapel Heilig Hart

Leernsesteenweg (Deinze)
Neobarokke gedenkkapel van het Heilig Hart als oorlogsmonument en vrijheidsboom voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen, gebouwd in 1921.


ID: 38251 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Leernsesteenweg 212A (Deinze)
Transeptloze basilicale kerk met driebeukig schip van vijf traveeën met ingebouwde toren, ingeplant op de rooilijn van de straat met een omringend kerkhof, lage bakstenen ommuring en ijzeren hek tussen pijlertjes. Huidige neoromaanse kerk gebouwd in 1845 naar ontwerp van architect L. Minard ter vervanging van het oude, bouwvallige romaanse kruiskerkje dat toen gesloopt werd. Ommuurd kerkhof omheen de kerk met tegen het koor een calvarie en verder een collectie aan 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 38296 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Lotenhullestraat 42 (Deinze)
Tegen het dienstgebouw van een 19de-eeuwse dorpswoning gebouwde neogotische kapel met gewitte gevels op gepikte plint onder zadeldakje, zelfde stijl als de nabijgelegen kapel in de Poekestraat.


ID: 38020 | Bouwkundig element

Herenhuis

Markt 100 (Deinze)
Huis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), uit eind 19de eeuw. Sober neoclassicistische lijstgevel met bepleisterd en beschilderd parement op arduinen plint.


ID: 38014 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Markt 12 (Deinze)
Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 38015 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Markt 20 (Deinze)
Gelijkaardig neoclassicistisch burgerhuis, oorspronkelijk met erachter gelegen zijdefabriek, opgericht in 1857. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Horizontaal belijnde lijstgevel met imitatiebanden, arduinen cordon en kroonlijst op klossen.


ID: 38016 | Bouwkundig element

Stadhuis Deinze

Markt 21 (Deinze)
Vrij monumentaal neoclassicistisch stadhuis nog enigszins aansluitend bij het Paladiaanse landhuistype, van 1840-43 naar ontwerp van architect A. De Lancker, ter vervanging van de in 1792 door brand vernielde stadshal.