Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14010 resultaten


ID: 38017 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Markt 74 (Deinze)
Neoclassicistisch woonhuis, voorheen met mouterij achteraan, opgetrokken circa 1820 en aangepast in 1862. Bepleisterde en geschilderde voorgevel van vier traveeën en twee bouwlagen heden onder pseudomansardedak met dakkapellen onder driehoekig fronton.


ID: 35489 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Radegonde

Merendreedorp 22B (Deinze)
Enige Belgische kerk toegewijd aan de Heilige Radegonde. De oudste delen van de huidige kerk klimmen op tot de eerste helft van de 12de eeuw en werden gedeeltelijk op oude funderingen gebouwd. De plattegrond ontvouwt een driebeukig pseudobasilicaal schip van zes traveeën met pseudotransept en vlak afgesloten koor, geflankeerd door sacristieën. Huidig uitzicht voornamelijk aansluitend bij de romaanse stijl met typische achtkantige kruisingstoren. Huidige voorgevel, opgetrokken uit baksteen in 1881-82.


ID: 38066 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus en Sint-Job

Nieuwstraat (Deinze)
Nieuwe kerk naar ontwerp van architect A. De Lancker met pseudobasilicale aanleg met aan drie zijden omringend, deels omhaagd kerkhof met ijzeren hekken aan vierkante gemetste pijlers, gebouwd in 1834-36 ter vervanging van de oude vervallen en te klein geworden romaanse kerk op de Kapelleberg bij de Leie, gesloopt in 1836.


ID: 38118 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan-Baptist met kerkhof

Ooidonkdreef 1D (Deinze)
De neogotische kerk, gebouwd in 1877-1880 naar ontwerp van architect A. Van Assche en ingeplant op de historische site van het oude, tot de 12de eeuw opklimmende kerkje, vormt de kern van het vroegere dorp Sint-Maria-Leerne.


ID: 38169 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

Pastoriestraat 5 (Deinze)
Parochiekerk, ingeplant in ommuurd en omhaagd kerkhof. Pseudobasilicale kruiskerk circa 1731 nagenoeg volledig heropgebouwd met een driebeukig schip van drie traveeën met iets uitspringend transept, vierkante westtoren op de zuidwesthoek, koor met rechte afsluiting. Oudste gedeelten uit breuksteen in noordelijke transeptarm en koor kunnen opklimmen tot de eerste helft van de 13de eeuw. De stenen kapelletjes van de ommegang van de Bebloede Kolom, gesticht in 1724, werden in 1933 vervangen door vijf staties in hardsteen door Oscar Sinia. Op het kerkhof een collectie graftekens uit de 20ste eeuw.


ID: 35296 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Reibroekstraat (Deinze)
Bakstenen kapel van twee traveeën onder pannendak met dakruitertje en trapgevel met spitsboogfries en spitsboogvormige muuropeningen, gebouwd in opdracht van de familie Vuylsteke circa 1894.


ID: 38149 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist met kerkhof

Sint-Janstraat 4 (Deinze)
De parochiekerk Sint-Jan-Baptist is zoals de oudste typische Leiekerkjes ingeplant op een lichte verhevenheid aan de linker buitenbochtoever van een oude afgesneden arm van de Leie. Enkel de achthoekige bakstenen toren van de oude kruiskerk, vermoedelijk rond 1300 te dateren en begin 17de eeuw verhoogd, bleef behouden en werd geïntegreerd in de nieuwe kerk. De neogotische kerk uit 1908 werd ontworpen door Henri Valcke en wordt omringd door een ovaal kerkhof, omgeven door leilinden, hagen en een rij knotwilgen.


ID: 38224 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neogotische stijl

Statieplein 27 (Deinze)
Burgerhuis met trapgevel in neogotische stijl aansluitend bij de traditie van de baksteengotiek, met twee bouwlagen onder zadeldak, uit eind 19de eeuw.


ID: 38225 | Bouwkundig element

Burgerhuis in eclectische stijl

Statieplein 31 (Deinze)
Eclectisch rijhuis aansluitend bij de neo-Vlaamserenaissance-stijl met enkelhuisopstand, twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van circa 1900. Bakstenen parement met speklagen en arduinen cordons.


ID: 35401 | Bouwkundig element

Herenhuis met bijhorende dienstgebouwen

Stationsstraat 1 (Deinze)
Stijlvol herenhuis met bijhorende dienstgebouwen; daterend uit de jaren 1880. Neoclassicistisch herenhuis met bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint van vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Bijgebouwen in L-vorm rondom geplaveide binnenplaats, afgesloten van de straat met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers, opgericht na de Eerste Wereldoorlog.