Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14010 resultaten


ID: 8162 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Parochiestraat 118 (Denderleeuw)
Sterk verbouwde middelgrote kerk met laatgotische westtoren, met ommuurd parkje, het oorspronkelijk kerkhof vervangend.


ID: 8173 | Bouwkundig element

Landhuis gedateerd 1906

Stationsstraat 7 (Denderleeuw)
Alleenstaand neogotisch gebouw van twee verdiepingen met sierlijk volumespel, gelegen in een grote tuin met toegang via een ijzeren hek. Baksteenbouw met gebruik van arduin voor afwerking van de onderdelen. Natuurstenen plint.


ID: 8189 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieters-Banden met kerkhof

Welleplein (Denderleeuw)
De oude kerk, uit de 14de tot 15de eeuw, stond te midden van het huidig dorpsplein, tegenover de pastorie en werd in 1875 afgebroken. Opbouw van de nieuwe neogotische kerk naar ontwerp van Modeste De Noyette in 1871. Kruisbasiliek met westtoren, ingeplant op het uiteinde van het dorpsplein, naast de pastorie. Kerkhof ten noorden met een collectie aan graftekens uit de 18de, 19de en 20ste eeuw.


ID: 48896 | Bouwkundig element

Broekkantkapel

Baasrodestraat (Dendermonde)
De 19de-eeuwse Broekkantkapel is een rechthoekige kapel van twee traveeën met driezijdige sluiting onder een steil leien zadeldak en is bekroond met een klokje en ijzeren sierkruis. Neogotische kapel in gewitte baksteen op een grijsgeschilderde gecementeerde plint, uitgevoerd in troubadourstijl.


ID: 207115 | Bouwkundig element

Calvariekapel

Begijnhof (Dendermonde)
Aan het einde van de vroegere zogenaamde Rechte straat aan de noordwestzijde, in de hoek van de tuinmuur van de oorspronkelijke Infirmerie en huis van de grootjuffer, werd in 1883 een neogotische kapel opgericht. Open kapel opgetrokken uit bakstenen met bekronende schoudergevel met vlechtingen. Spitsboogopening afgesloten door een ijzeren hek.


ID: 207114 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Begijnhof 46 (Dendermonde)
Neogotische kapel opgericht in 1889 op initiatief van pastoor J.B. De Smedt, op de plaats van de gesloopte portierswoning naast het huidige ijzeren toegangshek in de noordoosthoek van het begijnhof. Kapel met driezijdige sluiting, opgetrokken uit baksteen met verwerking van hardsteen.


ID: 48072 | Bouwkundig element

Herenhuis

Begijnhoflaan 68 (Dendermonde)
Huidig herenhuis gebouwd tussen 1841 en 1843. De Fundatie Verpletsen was hier gevestigd van 1843 tot het jaar van afschaffing in 1864 en voorzag in onderdak van een aantal religieuzen en weeskinderen. Achterin gelegen gebouw omsloten door een ruime ommuurde tuin met ijzeren hekwerk aan bakstenen pijlers. Schuin ingeplant volume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak, rechts circa 1910 vergroot met een lage aanbouw onder plat dak. Traditioneel opgevat als een dubbelhuis in neoclassicistische stijl, met zeer sobere gevelafwerking.


ID: 48075 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Beurzestraat 14 (Dendermonde)
Stijlvol burgerhuis, wellicht uit het begin van de 20ste eeuw, in een eclectische stijl met invloeden van de Vlaamse renaissance. Dubbelhuis van vier traveeën, twee bouwlagen en zadeldak, door breedte en kleurgebruik contrasterend met de rest van de bebouwing in de straat.


ID: 48077 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Bogaerdstraat 13-15 (Dendermonde)
Winkelhuis, opgetrokken in 1920 naar ontwerp van architect E. Couck in opdracht van de familie J. Schreyen – Cools ter vervanging van hun afgebrande woning. Het behoort tot de vroegste heropgebouwde huizen in de binnenstad. Deels vrijstaand burgerhuis, door afbraak van aanpalend linker pand, gerealiseerd in een eclectische stijl met sterke art-nouveau-invloeden.


ID: 48078 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen

Bogaerdstraat 18-20 (Dendermonde)
Stijlvol geheel van drie bouwlagen en twee en drie traveeën, waarvan nummer 18 in 1920 heropgebouwd werd naar bouwplan van stadsarchitect Alexis Sterck. Lijstgevels in eclectische stijl.