Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

666 resultaten


ID: 77633 | Bouwkundig element

Blekerij

Brugstraat 60 (Wichelen)
Voormalige blekerij van de mechanische wasserij van J. Verdonck. Oprichting van een blekerijgebouw en schouw, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1925 door J. Verdonck, rechts achteraan in zijn tuin.


ID: 76153 | Bouwkundig element

Schoenfabriek

Hoekstraat 39A (Wichelen)
Schoenfabriek Van Doorselaer, getuigend van de voorheen in de gemeente sterk vertegenwoordigde schoennijverheid. Omstreeks 1920 werd op deze locatie bij het ouderlijke huis van de familie Van Doorselaer met schoenfabricatie gestart.


ID: 76179 | Bouwkundig element

Korsetten- en lingeriefabriek DéWé

Stationsstraat 109-113 (Wichelen)
Korsetten- en lingeriefabriek DéWé, ingeplant tussen de Stationsstraat en de Roebeek. De eerste fabriek van "keurslijven" werd hier opgericht in 1899 door Jozef De Waele – De Troy. De fabriek lag aan de basis van de vermaarde korsetnijverheid in Schellebelle. In 1946 herbouwd tot een nieuwe moderne fabriek.


ID: 89600 | Bouwkundig element

Vlasfabriek

Abeelestraat (Wielsbeke)
Vlasfabriek, bestaand uit een kunstmatige warmwaterroterij met zwingelarij, volgens kadaster opgetrokken in 1936 in opdracht van landbouwer Cyrille Boone.


ID: 89545 | Bouwkundig element

Vlasfabriek

Bavikhoofsestraat (Wielsbeke)
Vlasfabriek volgens kadaster in 1947 opgericht voor de Vennootschap van personen met Beperkte Aansprakelijkheid "De brabandere – Debosschere" uit Ooigem, in 1963 door zelfde vennootschap aan zuidoostelijke zijde uitgebreid.


ID: 89456 | Bouwkundig element

Roterij Coussens

Grote Molstenstraat (Wielsbeke)
Roterij Coussens, vlasverwerkingsbedrijf opgetrokken na de Tweede Wereldoorlog. Roterij of vlasfabriek waarvan het westelijke deel in betonbouw met zes rootbakken, afgesloten met ijzeren schuifdeuren. Bakstenen fabrieksschoorsteen met stookplaats aan de noordzijde. Oostelijk deel (opslagplaats, zwingelarij) in rode baksteenbouw met betonnen draagstructuur (skeletbouw?), schuifpoort aan de zuidzijde. Ten zuiden daarvan een schuurtje met aanpalende aparte rootbak.


ID: 89457 | Bouwkundig element

Roterij Beernaert

Grote Molstenstraat (Wielsbeke)
Roterij Beernaert, vlasverwerkingsbedrijf opgetrokken in 1939. In 1939 registreert het kadaster de bouw van een "kunstmatige stoomroterij en zwingelarij" in opdracht van Camiel Beernaert.


ID: 89552 | Bouwkundig element

Dorpswoning met vlasschuur

Hulstersestraat 10 (Wielsbeke)
Huis met vlasschuur. Woning uit 1931, gebouwd in opdracht van landbouwers Gustaaf, Alida en Magdalena Dewitte. In 1937 wordt door dezelfde eigenaars een aanpalend magazijn en achterliggende zwingelarij gebouwd.


ID: 89558 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Keihoek 18 (Wielsbeke)
Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, mogelijk teruggaand tot de 15de eeuw (zie volkstelling). In het kaartboek van de parochie Ooigem (1778) worden twee volumes afgebeeld, ter hoogte van het huidige woonhuis en de haaks daartegenover gesitueerde stalvleugel. Op het primitief plan circa 1830 wordt een bijkomend gebouw afgebeeld ten zuiden van het woonhuis.


ID: 89466 | Bouwkundig element

Hoeve met vlasschuur

Kleine Molstenstraat 32 (Wielsbeke)
In 1872 wordt bij kadaster de bouw van een nieuw "huis en gebouw" geregistreerd, in eigendom van landbouwer Joannes Baptiste Vandenbroucke. In 1920 laat vlashandelaar Hendrik Baekelandt ten zuidwesten daarvan een "zwingelarij met motor" oprichten. In 1930 wordt volgens kadaster de vlasschuur ("magazijn") ten oosten aan het woonhuis gebouwd.