709 resultaten
ID: 87089 | Bouwkundig element
Artemeersstraat 2 (Tielt)
Hoeve, minimum opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Hoeve met losse bestanddelen rondom een onverhard erf, ingericht als tuintje, met een restant van walgracht aan de zuidwesthoek van het boerenhuis. Erftoegang via ijzeren hek tussen hekpijlers. Aan zuidzijde van het erf witgekalkt verankerd bakstenen boerenhuis met gepekte plint, van vier traveeën onder overkragend zadeldak, met voormalig stalletje onder lessenaarsdak. Aan noordzijde van het erf een stal met voormalige schuurdoorrit en geïncorporeerd wagenhuis. Bakhuis met lager ovenhuisje.
ID: 87090 | Bouwkundig element
Axpoelmolenstraat 1 (Tielt)
Hoeve met losse bestanddelen, minimaal opklimmend tot tweede helft 18de eeuw. Aan noordzijde van het erf een boerenhuis in witgekalkte verankerde baksteenbouw met gepekte plint, onder mank zadeldak met lichte overkraging. Aan zuidzijde van het erf een verankerd bakstenen stalgebouw onder zadeldak.
ID: 87091 | Bouwkundig element
Axpoelmolenstraat 7 (Tielt)
Hoevetje met eenlaags boerenhuis van vijf traveeën minimaal opklimmend tot het midden van de 18de eeuw. Ijzeren waterpomp aan de erfgevel. Schuurtje in verankerde rode baksteen met gepekte plint onder zadeldak.
ID: 87092 | Bouwkundig element
Axpoelmolenstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, minimaal teruggaand tot circa 1830 (zie primitief plan). Bakstenen pijlerkapel in cementbepleistering met imitatievoegwerk onder pannen zadeldakje (mechanische pannen).
ID: 87093 | Bouwkundig element
Axpoelmolenstraat 13 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen, in kern minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Hoeve afgesloten van de straat door een meidoornhaag. Hoog eenlaags boerenhuis van zes traveeën in verankerde baksteenbouw, witgekalkt en met gepekte plint. Stal onder lagere nok aangebouwd aan westzijde van het boerenhuis. Grote schuur aan westzijde van het erf, met stalgedeelte en wagenhuis.
ID: 87094 | Bouwkundig element
Axpoelmolenstraat 15 (Tielt)
In de periode 1862-1863 worden de bestaande hoevegebouwen totaal heropgebouwd: huis, landgebouw en bakhuis, mogelijk met integratie oudere bestanddelen. Onverhard erf, toegankelijk vanaf de straat via ijzeren hek. Eenlaags boerenhuis van zeven traveeën in donkerrode verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak; schuur met stal en wagenhuis onder pannen zadeldak.
ID: 87095 | Bouwkundig element
Ervestraat 1 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, met landgebouwen minimaal teruggaand tot 1830 en boerenhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw. Onverhard begraasd erf, toegankelijk via korte oprit en langs ijzeren hek tussen betonnen pijlers, afgesloten met haag. Aan noordwestzijde van het erf een bakstenen boerenhuis van zes traveeën onder pannen zadeldak. Aan zuidoostzijde van het erf een schuur met stallen en ten noorden van het boerenhuis bevindt zich een klein bijgebouw, vermoedelijk het stalrestant van het vroegere woonhuis.
ID: 87096 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Espestraat (Tielt)
Kopie van de grot te Lourdes waar in 1858 Maria zou zijn verschenen, door de Zusters van het Geloof te Kanegem naar verluidt eigenhandig gebouwd na de Eerste Wereldoorlog, uit dankbaarheid voor het gespaard blijven van onheil. Site afgesloten met betonplaten omheining, toegang via ijzeren hek tot pleintje in losse verharding, omzoomd door struiken.
ID: 87097 | Bouwkundig element
Haantjesstraat 37 (Tielt)
Hoeve uit circa 1874, bestaande uit losstaande hoevegebouwen, gelegen aan westzijde langs de weg, aan noordzijde van de voormalige zuidelijke toegangsdreef tot het "Groot Goet ten Broucken".
ID: 87098 | Bouwkundig element
Haantjesstraat 41 (Tielt)
Historische hoeve met boerenhuis en site opklimmend tot de 16de eeuw. Het Goet te Olsene was een leengoed van de baronie van Poeke. Losstaande hoevegebouwen in verankerde baksteenbouw onder zadeldaken, in U-vorm rondom een onverhard en met gras begroeid erf met restant van een walgracht ten zuiden. Hoofdtoegang langs noordoostelijke erfoprit in grind, erftoegang via ijzeren hek. Aan oostzijde van het erf, ten noordoosten van het boerenhuis, een kleine stal met rechthoekige deuropeningen en kleine stalvenstertjes. In het verlengde ten noorden een groter stal-schuurvolume met licht getoogde muuropeningen en rechthoekige poorten, met aangebouwde hangar ten noorden.