Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

852 resultaten


ID: 11750 | Bouwkundig element

Windmolen Van Steenbergen

Steenweg op Mol (Oud-Turnhout)
Molen Van Steenbergen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen) uit 1905.


ID: 135214 | Landschappelijk geheel

Dorpskern Ename met archeologische site en Bos t’Ename

Ename, Mater, Oudenaarde, Welden (Oudenaarde)
Het gebied ligt ten oosten van Ename (Oudenaarde) en ten westen van Volkegem (Oudenaarde). Bos t'Ename bevindt zich voor één vierde in de brede geul van het laagterras van de Scheldevallei en voor drie vierden bekleedt het bos de steile valleiwand, inclusief het talud bovenaan. Tussen Ename en het bos ligt de Riedekensbeek, parallel aan de Scheldesteilwand.


ID: 27735 | Bouwkundig element

Hof ter Bellebroek

Bellebroek 2 (Oudenaarde)
Achterin gelegen hoeve van het semigesloten type omgeven door een min of meer vijfhoekige omgrachting. Hoevegebouwen mogelijk opklimmend tot de 16de of 17de eeuw; opgesteld rondom een rechthoekig erf in de zuidwestelijke hoek van de omgrachte site. Op het eind van de toegangsweg en geflankeerd door treurwilgen, bakstenen poortgebouw van twee traveeën onder steil pannen schilddak. Rest van vroegere rosmolen op het binnenerf voor de schuur. Bakstenen stalvleugel op mestkelders. Twee aalpompen tegen de erfgevel.


ID: 27620 | Bouwkundig element

Tissenhovemolen

Diepe Weg (Oudenaarde)
Houten windmolen; korenmolen van het type staakmolen op lage open teerlingen, gelegen in een zeer weids open landschap, op een 85 meter hoog plateau gevormd door de Molenkouter aan de grens met Horebeke. Indrukwekkende molensite, exemplarisch als oorspronkelijk en typisch molenlandschap.


ID: 27209 | Bouwkundig element

Tweemolen

Krekelput 2 (Oudenaarde)
Voorheen zogenaamde Tweemolen, gelegen midden van de nu overwelfde Schelde-arm zogenaamde Burgschelde en reeds vermeld circa 1275. Molen in puin na beschieting en opblazen van Krekelputbrug in 1918. In 1927 heropbouw als woonhuis in opdracht van F. Boulez en naar ontwerp van architect A. Desmet. Duidelijk herkenbaar middengedeelte met puntgevel voorzien van getrapt spaarveld, vermoedelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw. Aangepaste muuropeningen en toevoeging van zijaanbouwsels opgetrokken in 1927.


ID: 27264 | Bouwkundig element

Huis Den Ouden Steen

Markt 60-61 (Oudenaarde)
Herberg met kaatsspel, reeds bekend midden 15de eeuw. Twee woningen vanaf begin 19de eeuw pas. Nummer 60. Breedhuis van vier traveeën en vier bouwlagen onder schilddak, uit de eerste helft van de 19de eeuw en diepe bouw met oudere kern achteraan. Nummer 61. Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, met voorgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw en zeer oude kern. Zijgevel deels opgetrokken uit Doornikse steen met kraagstenen bovenaan, in kern daterend uit de 13de tot 14de eeuw.


ID: 27660 | Bouwkundig element

Hoeve met watermolen Toysschemolen

Oosse 14-16 (Oudenaarde)
Vrij omvangrijk bakstenen gebouwencomplex palend aan de Oossebeek. Ten noorde, gekasseide inrit en overzolderde toegangspoort in bakstenen gebouw onder pannen schilddak van circa 1900. Boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak van circa 1900. Ten oosten, uitbreiding uit midden 19de eeuw. Aan de Oossebeek palend bedrijfsgebouw van twee verdieping met in noordelijk deel geïncorporeerde watermolen, naast de hoevepoort. Korenwatermolen bestemd voor bemaling van het veevoeder van het bijbehorend landbouwbedrijf. Verder nog dwarsschuur en bakhuis.


ID: 27699 | Bouwkundig element

Het Molenhof

Pladutse 7 (Oudenaarde)
Grote vierkante semigesloten hoeve uit het derde kwart van de 19de eeuw op oudere kern. Bedrijfsgebouwen in U-vorm onder doorlopend zadeldak rondom vierkant gekasseid erf. Nabijgelegen watermolen en maalderij Nedermolen. Baksteenbouw van twee bouwlagen met verdieping onder het maaiveld, onder zadeldak; voormalige olie- en korenmolen, reeds vermeld in 1574, in 1885 in omvang verdubbeld; vrijstaande bakstenen schoorsteen van de vroegere stoomketel van de olieslagerij.


ID: 27534 | Bouwkundig element

Watermolen Abdijmolen

Sint-Salvatorsstraat 5 (Oudenaarde)
Achterin staand vrij hoog rechthoekig bakstenen gebouwtje van twee traveeën diep, onder zadeldak, voorheen horend bij de Sint-Salvatorsabdij. jKorenwatermolen, opgericht vermoedelijk in de jaren 1870, partieel verscholen achter elektriciteitscabine van circa 1925. Resten van achter aangebouwd L-vormig bakstenen landelijk bedrijfsgebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, vroeger onderdeel van de grote hoeve met brouwerij, stokerij en maalderij.


ID: 27592 | Bouwkundig element

Watermolen Nonnenmolen

Watermolenstraat 3 (Oudenaarde)
De Nonnenmolen was een graanmolen; in 1578 vermeld als koren- en oliemolen. In 1580-1582 totaal vernield en volledig heropgebouwd in 1586. Geheel van boerenwoning tegen molengebouw met watermolen, alleenstaande dwarsschuur en ten zuiden, bakhuis op eiland. Bakstenen vleugel uit de tweede helft van de 18de eeuw op gepikte plint onder zadeldaken met molengebouw en boerenwoning. Boerenwoning van één vooruitspringende + zes traveeën en één bouwlaag, naar verluidt gedateerd 1614 op binnendeuromlijsting.