Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14010 resultaten


ID: 84336 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Stephanus

Kerkstraat (Dentergem)
Parochiekerk van Dentergem naar ontwerp van de Kortrijkse stadsarchitect Pierre-Nicolas Croquison. Georiënteerde neogotische parochiekerk uit 1854-1856, met oudere westtoren, daterend uit 1613. Gelegen in de dorpskern van Dentergem.


ID: 84429 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus en Sint-Lucia

Kouterweg (Dentergem)
Vroeggotische parochiekerk met romaanse toren opklimmend tot de 14de eeuw. Georiënteerde tweebeukige kerk met noordbeuk voorzien van achthoekige vieringtoren. Beide beuken voorzien van een driezijdig afgesloten koor.


ID: 84342 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Markegemsesteenweg (Dentergem)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën gelegen op de hoek van een noordelijke aftakking van de Markegemsesteenweg. In de 18de eeuw is er, zie de Ferrariskaart (1770-1778), op deze plaats bebouwing aanwezig. Op de Atlas der Buurtwegen (1843) is er sprake van een "Chapelle de Vandewalle", op de Vandermaelenkaart (1850) aangeduid als "Chap. Vande Walle". Volgens kadastergegevens dateert de huidige kapel van circa 1864. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang die uitgaat rond half augustus. Bakstenen (rode en bruine baksteen) kapel met driezijdig koor, leien zadeldak. Voorgevel in neoclassicistische stijl.


ID: 84537 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markegemstraat 1 (Dentergem)
Rijwoning aansluitend bij de Wapenplaats. Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) is er reeds bebouwing aangeduid. Een verbouwing circa 1906, zie kadastergegevens, behelst het optrekken met een verdieping en het bijvoegen van de doorrit. Volgens een oude prentkaart (1906-1908) is de deuringang later aangebracht. Burgerwoning van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 84541 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markegemstraat 13 (Dentergem)
Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder pannen zadeldak. Volgens het kadaster circa 1891 gebouwd ter vervanging van een ouder pand. Gecementeerde lijstgevel in neoclassicistische stijl met arduinen plint en cordons. Hoekkettingen en imitatievoegen op de begane grond.


ID: 84563 | Bouwkundig element

Heilig Hartkapel

Markegemstraat 139 (Dentergem)
Heilig Hartkapel, eigenaarskapel in de volksmond Vanhaesebrouckskapel genoemd. De kapel zit ingebouwd in de site van een voormalige stoomvlasfabriek de Haesebroucks fabrieke, opgericht door de handelaar en vooraanstaande Wakkenaar Karel Vanhaesebrouck, nu in gebruik door een bedrijf in plastic. Bakstenen kapel met driezijdige apsis. Roodbakstenen voorgevel in neogotische stijl met puntgevel bekroond door stenen kruis. Gebruik van arduin voor sokkels, sluitstenen en dekplaten.


ID: 84547 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Markegemstraat 39 (Dentergem)
Rijwoning, is volgens het kadaster het resultaat van een aanpassing (vergroting) circa 1913 van een ouder pand, aangeduid op het Primitief Kadasterplan (circa 1830). Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 84578 | Bouwkundig element

Herenhuis

Molenstraat 25 (Dentergem)
Herenhuis uit de 19de eeuw. Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) staat hier bebouwing aangeduid. Het huidig volume staat er zeker al in 1875 want dan vermeldt het kadaster verbouwingen aan het huis. In 1898 is er sprake van een aanwezigheid van een stoombierbrouwerij maar gesitueerd achter het huis nummer 23. Dubbelhuis van vijf traveeën onder pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw met witte, bepleisterde, neoclassicistische lijstgevel.


ID: 84580 | Bouwkundig element

Herenhuis

Molenstraat 27 (Dentergem)
Herenwoning met 19de-eeuws uitzicht, in het kadaster is er sprake van een nieuw gebouw opgericht circa 1884, maar vermoedelijk is er nog een oudere kern zie vlechtingen in de linkerzijgevel. In het begin van de 20ste eeuw, zie postkaart, heeft het huis een gecementeerde gevel en versierde sluitstenen op de verdieping en links van het huis een inrit met twee hekpijlers, heden ingenomen door een garage. Verankerde baksteenbouw. Dubbelhuis van vijf traveeën onder pannen zadeldak en met een witte, bepleisterde, neoclassicistische lijstgevel.


ID: 84435 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Antonius van Padua

Oostrozebekestraat (Dentergem)
Opgericht in 1903 in opdracht van Karel Sabbe. Bevindt zich aan de grens met Dentergem, op de hoek van het straatdeel richting kerk enerzijds en richting Oostrozebeke anderzijds. Neogotische kapel in rode baksteen met zadeldak bedekt met zwarte kunstleien. Onder de dakrand bevindt zich een tandlijst, de driezijdige apsis is afgewerkt met een boogfries. In beide zijgevels spitsboogvensters met roeden en gezandstraald glas. Op de nok een ijzeren kruis.