Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1350 resultaten


ID: 134508 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Les Mélèzes met tuin

Haachtsebaan 96 (Keerbergen)
'Les Mélèzes', in 1924 gebouwd door de familie Van Langendonck, was de eerste grote villa in Keerbergen, qua stijl zwemend naar de cottage maar zonder pseudovakwerk. Ze is een belangrijke getuige van het prille begin van het verblijfstoerisme in Keerbergen. Tuin van 35 are, diverse bomen en struiken uit de oorspronkelijke aanleg.


ID: 306327 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Borgstraat, Dorpsstraat (Kinrooi)
Op het pleintje ter hoogte van de Dorpsstraat en de Borgstraat in Kessenich staat een opgaande linde. Deze boom is in 1985 aangeplant als vredesboom, ter vervanging van de oorspronkelijke vredeslinde uit 1922.


ID: 308398 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkapel met opgaande lindes

Dikke Linde, Landweg (Kinrooi)
Op het kruispunt van de Dikke Linde en de Landweg staat een kapel uit midden 19de eeuw gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, omringd door vier lindebomen. De straatnaam verwijst naar de Dikke Linde die hier volgens een oud volksverhaal vroeger gestaan heeft.


ID: 306244 | Landschappelijk element

Twee opgaande zilverlindes als vredesbomen

Kerkstraat (Kinrooi)
Tegenover de kerk van Kessenich staat een oorlogsgedenkteken, geflankeerd door twee opgaande zilverlindes (Tilia tomentosa). Deze vredesbomen staan in een plantsoen, aan de voet van de motte.


ID: 300884 | Landschappelijk element

Bomenrij van gekandelaarde kastanjes en lindes bij Kastanjehof

Bergstraat 33 (Kluisbergen)
Gemengde bomenrij van negen gekandelaarde en één op struik gezette bomen boorden de voorhof af van het Kastanjehof. Bij de tamme kastanjes werden exemplaren gemeten met stamomtrekken van 331, 288 en 278. De Hollandse lindes hebben stamomtrekken van 139, 185 en 192. Op de zuidoostelijke hoek van de voorhof staat een op struik gezette Hollandse linde. Hij is vierstammig en heeft een omtrek van 950 cm gemeten op maaiveldhoogte.


ID: 28448 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof Ten Broecke

Kapoenstraat 18 (Kluisbergen)
De grote hoeve 'Ten Broecke' is een site met walgrachten, als foncier horend bij de gelijknamige heerlijkheid, die minstens opklimt tot het derde kwart van de 16de eeuw. Het boerenhuis, gedateerd 1844, is representatief voor de midden 19de-eeuwse grote hoevebouw in de Vlaamse Ardennen, maar vertoont sporen van een veel oudere kern. Bij het huis staan imposante 19de-eeuwse bakstenen bedrijfsgebouwen, waaronder ook een watermolenhuis, gedateerd 1870, en vergezeld van een strekdam, woelkom, drie lindes, oude spaarvijver en sluizenstelsel aan de Molenbeek.


ID: 131604 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrij op kerkhof

Ommegangstraat (Kluisbergen)
Traditioneel gekandelaarde lindenrij aan de zuidwestzijde van het kerkhof. De beeldbepalende bomenrij zorgt voor een schermbeplanting bij de kerk, een beplanting die de kerk beschermt tegen regen, zon en wind.


ID: 58466 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Niklaas met lindenrij

Dorpsstraat 79A (Knokke-Heist)
Gotische kerk met restanten kruisingstoren en transept uit midden 13de eeuw, met neogotische verbouwingen en restauraties uit de 19de en begin 20ste eeuw. Rond de kerk voormalig omringend kerkhof met ommegang, lindenrij en oorlogsmonument.


ID: 58772 | Landschappelijk element

Koningslinde als herdenkingsboom

Keuvelhoekstraat (Knokke-Heist)
Centraal in het park een lindeboom, met op arduinen plaat het opschrift "Dit is de koningslinde geplant op 15/11/1990 ter ere van Koning Boudewijn".


ID: 58593 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Vincentius met kerkhof

Ramskapellestraat 59 (Knokke-Heist)
Georiënteerd kerkgebouw gelegen binnen een ommuurd en beboomd kerkhof met afzomende rode en groene beuken en een linde. Binnen de kerkhofmuur loopt een ommegang, bestaande uit kapelletjes te dateren in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Het huidige kerkgebouw bewaart de 13de- of 14de-eeuwse westtoren, en de neogotisch getinte kerk, die naar ontwerp van provinciaal bouwmeester Pierre Buyck werd gebouwd in 1863-1864 ter vervanging van de 16de-eeuwse kerk.