Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

709 resultaten


ID: 87099 | Bouwkundig element

Boerenwoning van Goed te Vliederghem Vossebrugghe

Haantjesstraat 52 (Tielt)
Boerenwoning uit de late 19de eeuw van het Goed te Vliederghem Vossebrugghe, met voorgeschiedenis minimaal teruggaand tot het begin van de 17de eeuw. Aan noordzijde van het erf gelegen woonhuis met stal in het verlengde. Langwerpig gebouw in donkerrode verankerde baksteen onder zadeldak.


ID: 87100 | Bouwkundig element

Roepsteen

Kanegem-Dorp (Tielt)
Roepsteen, gelegen in een grasperkje ten westen van het kerkplein, aan zuidzijde van het voormalige gemeentehuis. Platte cilindervormige steen in natuursteen.


ID: 87101 | Bouwkundig element

Herdenkingszuil Kanegem Bloemendorp

Kanegem-Dorp (Tielt)
Herdenkingszuil "Kanegem Bloemendorp", geplaatst op de hoek van Kanegem-Dorp en de Keizerstraat op een rond pleintje omringd door plantsoentjes en vergezeld door Paardenkastanje, aangelegd op de plaats van een afgebroken eind 18de- of begin 19de-eeuws eenlaagswoonhuis met beraapte gevel en schouderboogvormige deuromlijsting. Opgericht op 18/12/1976 naar aanleiding van de internationale prijs voor bebloeming: "1976 INTERNATIONALE / PRIJS "ENTENTE FLORALE" ".


ID: 87102 | Bouwkundig element

Beeld De Flandrien

Kanegem-Dorp (Tielt)
Eerbetoon aan oud wielrenner Briek Schotte (1919-2004), op initiatief van de Tieltse heemkundige kring "De Roede van Tielt". Creatie van beeldhouwer Jef Claerhout, onthuld op 5 april 1996 en geplaatst in de binnenbocht van de weg aan zuidzijde van het kerkkoor. Briek Schotte, alias "Yzeren Briek" en geboren Kanegemnaar, wordt beschouwd als de laatste der "Flandriens". Hij werd tweemaal wereldkampioen bij beroepsrenners op de weg, in 1948 en 1950.


ID: 87103 | Bouwkundig element

Zonnewijzer

Kanegem-Dorp (Tielt)
Zonnewijzer, geplaatst in een plantsoentje ten zuiden van de kerk. In 1985 geschonken door Killingworth Village, ter ere van "Kanegem Bebloemd". Bronzen horizontale zonnewijzer bevestigd op blauwe natuurstenen plaat, geplaatst op lage bakstenen sokkel. Vermelding op naamplaatje: "PRESENTED TO KANEGEM / BY / KILLINGWORTH VILLAGE / 23RD JULY 1985" .


ID: 87104 | Bouwkundig element

Herdenkingsplaat Prijs Arthur Olivier 1997

Kanegem-Dorp (Tielt)
Herdenkingsplaat "Prijs Arthur Olivier 1997", geplaatst in een plantsoentje aan zuidzijde van het voormalige gemeentehuis. Zerkvormig gedenkteken in witte natuursteen waarop een bronzen plaat met afbeelding van dorp en roos, en vermelding van de prijsuitreiking.


ID: 87105 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Kanegem-Dorp 1 (Tielt)
Sint-Bavokerk, neobarokke parochiekerk gebouwd in 1897-1910 naar ontwerp van architecten Eugène Coopman uit Brugge en Frans Vanden Heuvel uit Nevele, ter vervanging van een classicistische kerk uit 1779, op de plaats van een oudere kerk. Georiënteerde kerk zonder kerkhof, ten westen van het dorpsplein en ten oosten van het voormalige gemeentehuis. Materiaalgebruik typisch voor neogotiek/ neobarok: rode baksteenbouw met Euvillesteen voor onder meer omlijstingen deur- en vensteropeningen, frontons, pilasters, lijstwerk, ornamenten, torenhelm.


ID: 87106 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Kanegem

Kanegem-Dorp 2 (Tielt)
Gebouwd in 1956-57 ter vervanging van het oude gemeentehuis op het dorpsplein. Gelegen ten westen van de kerk op grond van het voormalige kerkhof. De benedenverdieping huisvest heden een uitleenpost van de openbare bibliotheek en een vergaderlokaal. In de voormalige raadszaal op de eerste verdieping speelt een videoreproductie over Briek Schotte.


ID: 87107 | Bouwkundig element

Heilige Geestkapel

Kanegem-Dorp (Tielt)
Heilige Geestkapel van circa 1900, vermoedelijk naar ontwerp van architect Frans Vanden Heuvel. De kapel is tegen de oostzijde van de congregatiezaal/patronagezaal en sluit aan bij het ensemble kerk - pastorie - congregatiezaal - onderpastorie. Rode bakstenen neogotische dorpskapel onder zadeldak met aandaken.


ID: 87108 | Bouwkundig element

Neogotische congregatiezaal

Kanegem-Dorp 4 (Tielt)
Gelegen ten noordwesten van de kerk, bij het begin van de Sint-Bavostraat. Vormt een geheel met de onderpastorie aan westzijde en de Heilige Geestkapel aan oostzijde, het ensemble wordt gebouwd in 1897-1900 in opdracht van pastoor Gustaaf De Maître, naar ontwerp van architect Frans Vanden Heuvel uit Nevele. Verankerde baksteenbouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Natuurstenen cartouches in centrale traveeën: "DIT HUIS IS GENAAMD" en "ST. JOSEF - 1897". .

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.