Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

852 resultaten


ID: 27731 | Bouwkundig element

Site Bekemolen

Westerring 72 (Oudenaarde)
Bakstenen korenwindmolen gelegen in het noordoosten van Mullem, aan de voormalige spaarvijver gevoed door de Molenbeek met bijhorende molenaarswoning. De stellingmolen werd gebouwd in 1903 door molenaar Emiel Thomaes-Walraet. Ten zuidwesten van de molen ligt het molenhof dat gebouwd werd rond 1860 en in 1950 werd heropgebouwd.


ID: 27675 | Bouwkundig element

Watermolen Zwadderkotmolen

Zwadderkotstraat 2 (Oudenaarde)
Gelegen naast de Oossebeek; vroegere cirkelvormige spaarvijver ten zuiden opgevuld en nu begroeid met bomen. In oorsprong zeer oude molen. Sinds begin 19de eeuw korenwatermolen en waarschijnlijk toen aangepast. Vernieuwd in 1868 en gedeeltelijke afbraak in 1882. Alleenstaand molengebouw van gewitte baksteen onder zadeldak, aangepast aan zijn nieuwe bestemming.


ID: 45659 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Klemskerksestraat 5 (Oudenburg)
Hoeve met 18de-eeuwse kern met deels volledig vernieuwde losse bestanddelen. Voormalig boerenhuis en achtzijdige laat 19de-eeuwse achtzijdige rosmolen zijn nog bewaard.


ID: 45688 | Bouwkundig element

Van Massenhoeve

Massenhoveslag 2 (Oudenburg)
De "Van Massenhoeve" is een nog steeds bedrijvige polderhoeve, gericht op veeteelt die zeker tot de 17de eeuw teruggaat. Ze heeft haar naam te danken aan de 19de-eeuwse eigenaars, de vermogende landbouwersfamilie en grootgrondbezitters Van Massenhove.


ID: 45689 | Bouwkundig element

Romp van Waeremolen

Noordstraat 1 (Oudenburg)
De romp van de Waere- of Vandammemolen gaat terug op een bakstenen bergmolen van 1835. Deze koren- en oliewindmolen verving een 17de-eeuwse houten molen.


ID: 45672 | Bouwkundig element

Witte Molen

Ossenweg (Oudenburg)
De Witte Molen of Roksemmolen is gelegen op een kruispunt van oude wegen, in een landelijke omgeving nabij de grens met Bekegem. De stenen bergmolen is enkel nog ingericht als korenmolen, maar er zijn sporen bewaard van de vroegere olieslagerij. In 1843 verving de Witte Molen - een verwijzing naar de witgekalkte molenromp - een houten staakmolen. De bergmolen of grondzeiler is gelegen op een deels omhaagde molenberg.


ID: 45627 | Bouwkundig element

Molensite Acke

Weststraat 5 (Oudenburg)
Molen Acke, een bakstenen stellingmolen van 1858-1860, is beeldbepalend gelegen. De molenromp met mechanische maalderij en de molenaarswoning met bakhuis zijn opgesteld rondom een gekasseid erf. Een ijzeren poort links van de half vrijstaande woning verschaft toegang tot het erf. Samen met de kerktoren vormt de hoge molenromp een baken in het centrum van Oudenburg. De molen is genoemd naar Marcel Acke die op de molen maalde van 1928 tot 1981.


ID: 86200 | Bouwkundig element

Berenheidermolen

Berenheide 8 (Oudsbergen)
De molen met molenaarswoning is een langgestrekt gebouw, waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak en gecementeerde plint.


ID: 72456 | Bouwkundig element

Dorpmolen

Dorpermolenstraat 5 (Oudsbergen)
Voormalige watergraanmolen op de Abeek, voor het eerst vermeld in 1757. De L-vormige kern bleef behouden in het huidige gebouw, doch de ordonnantie werd grondig gewijzigd voor de huidige horecafunctie. Tegen de rechter zijgevel het houten molenrad met metalen schoepen, van het onderslagtype.


ID: 72421 | Bouwkundig element

Hoogmolen

Hoogmolenweg 15 (Oudsbergen)
Voormalige watergraanmolen op de Abeek. De molen staat aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-77 als een tweeledig geheel, met molenhuis en molenaarswoning. In de eerste helft van de 19de eeuw kreeg de molen grosso modo zijn huidige vorm.