Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14010 resultaten


ID: 78034 | Bouwkundig element

Eclectisch burgerhuis

Grote Markt 32 (Diksmuide)
Eclectisch burgerhuis heropgebouwd in 1922 naar ontwerp van architect Albert Devreese (Oostende), zie signatuur in de plint. Bakstenen lijstgevel met ongelijke travee-indeling en grote korfboogvormige muuropeningen op de begane grond.


ID: 78035 | Bouwkundig element

Herenhuis in rococostijl

Grote Markt 33 (Diksmuide)
Imposant herenhuis in rococostijl, heropgebouwd in 1922. Vermoedelijk naar ontwerp van architect Jozef Viérin (Brugge) met een duidelijke referentie aan een 18de-eeuws pand te Veurne. Naar verluidt woonde arrondissementscommissaris Maes na de oorlog eerst in het huis Zwartenonnenstraat te Veurne en bouwde daarna een kopie op de Grote Markt te Diksmuide, echter met zes in plaats van zeven traveeën. Asymmetrisch dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met houten dakkapellen.


ID: 78009 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Grote Markt 5 (Diksmuide)
Hoekpand heropgebouwd in de jaren 1920. Kort na de eeuwwisseling (woning Beernaert, circa 1908) werd de bepleisterde gevel van dit hoekpand,  "Café de la Paix", vervangen door een uitgesproken neogotische trapgevel met onder meer bakstenen maaswerk in de boogvelden van de spitsboogvormige vensternissen en een driezijdige erker met driepasmotieven.


ID: 78010 | Bouwkundig element

Stadhuis, belfort en politiecommissariaat van Diksmuide

Grote Markt 6 (Diksmuide)
Stadhuis, belfort en voormalig politiecommissariaat van Diksmuide. Het vooroorlogse stadhuis van Louis Delacenserie raakt tijdens de Eerste Wereldoorlog totaal vernield. Bij de heropbouw van het stadhuis in 1923-1925 wordt geopteerd voor een volledig nieuw ontwerp van de architect Valentin Vaerwyck in een eclectische vormentaal met referenties aan de gotiek en de renaissance, met mobilair ontworpen door Luc Viérin.


ID: 78011 | Bouwkundig element

Hoekhuis 't Gouden Mandeke

Grote Markt 7 (Diksmuide)
Eclectisch hoekpand, na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd in 1920, zie datumcartouche, naar ontwerp van architect Jozef Viérin waarbij het gabariet, de travee-indeling, de trap- en tuitgevel van het vooroorlogse, in oorsprong 17de-eeuwse pand werden hernomen.


ID: 78165 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Wandregesilus

Hendrik Consciencestraat 1 (Diksmuide)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Wandregesilus, heropgebouwd in de jaren 1920. Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof, deels afgezoomd door een smeedijzeren hekwerk met bakstenen pijlers (Hendrik Consciencestraat - Ommegangstraat) en deels omhaagd. Bewaarde arduinen grafmonumenten vanaf de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 78606 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Blankaart

Iepersteenweg 54-56 (Diksmuide)
Eclectisch kasteel van de jaren 1920 Gelegen in een ruim omliggend circa 10 hectare groot kasteelpark met ijskelder en smeedijzeren boogbrug. De toegang tot het domein wordt gevormd door een gekasseide hoefijzervormige dreef tot voor het kasteel, aan de linkerzijde afgezoomd met rode beuken. Het huidige park is opgenomen in het natuurreservaat "De Blankaart", dat naast het park ook de zogenaamde Blankaartvijver (circa 67 hectare) en een aantal hooilanden.


ID: 78045 | Bouwkundig element

Eclectisch burgerhuis Edelweiss

Ijzerlaan 4 (Diksmuide)
In 1922 gebouwd naar ontwerp van architect Ludovicus Goormachtigh (Brugge), zie rechts gesigneerd. Verzorgde bepleisterde lijstgevel met schijnvoegen en florale decoratie, onder meer bloemenstengels, neerhangende guirlandes en waterlijsten met bloemetjes.


ID: 78058 | Bouwkundig element

Stadswoning in eclectische stijl

Ijzerlaan 73 (Diksmuide)
Verzorgde eclectische rijwoning uit de jaren 1920. Bepleisterde lijstgevel met smalle deurtravee en linker venstertravee met uitkragende bovenbouw op consoles overgaand in gecanneleerde pilasters en bekroond met tuitgevel. Rechthoekige muuropeningen in verdiepte geprofileerde korfboognissen met florale decoratie in de boogvelden.


ID: 78059 | Bouwkundig element

Vrijstaand herenhuis

Ijzerlaan 79 (Diksmuide)
Vrijstaand herenhuis van de jaren 1930 naar ontwerp van architect E. Popelier (Brugge), zie gesigneerd in de plint. Eclectische baksteenbouw met gebruik van similisteen voor de horizontale banden, de vensteromlijstingen en de twee opvallende afgeronde erkers op de eerste bouwlaag. Op de erkers guirlandes en 'hoorn des overvloeds' als decoratie. Boven de deur, centraal paneeltje met guirlandes en het opschrift "JOSETTE ROBERT".