Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14010 resultaten


ID: 78254 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Kaaskerkestraat 103 (Diksmuide)
Circa 1897 wordt de voornamelijk 18de-eeuwse kerk naar ontwerp van architect J. Soete-Naert uitgebreid met een breder schip en sacristie. De vooroorlogse kerk was een eenvoudige eenbeukige neogotische kerk met transeptarmen en een achtzijdige vieringtoren. Na de Eerste Wereldoorlog wordt de kerk tussen 1921 en 1928 uitgesproken historiserend heropgebouwd met de toevoeging van een westtoren naar ontwerp van de architecten C. Schaessens (Veurne) en René Buyck. Georiënteerd bedehuis met vooruitgeschoven westtoren onder naaldspits. Eenbeukige neogotische kerk van drie traveeën, aansluitend transept en koor met rechte sluiting. Rij opgaande lindes op de perceelsgrens in het noorden.


ID: 78265 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood met lindes

Kapellestraat (Diksmuide)
Kapel,heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog naar ontwerp van C. Van Elslande, ter vervanging van een 18de-eeuwse dankkapel. Eenvoudige bakstenen wegkapel onder mansardedak op rechthoekige plattegrond geflankeerd door twee lindes.


ID: 78266 | Bouwkundig element

Herdenkingskapel de Goussencourt

Kapellestraat (Diksmuide)
Landinwaarts gelegen herdenkingskapel, naar ontwerp van Emile Deltenre uit Ville-sur-Haine. In 1923 opgericht op initiatief van Graaf Stanislas Théodoor de Goussencourt en zijn echtgenote ter nagedachtenis van hun zoon graaf Paul de Goussencourt, die in mei 1917 op 25-jarige leeftijd als sergeant-vliegenier zijn leven liet tijdens een luchtgevecht en hier neerstortte.


ID: 78282 | Bouwkundig element

Heilig-Hartbeeld

Keiemdorpstraat (Diksmuide)
Heilig Hartbeeld van 1930 opgesteld ter vervanging van een naoorlogse neogotische kapel op het kerkhof. Beeld op roodbakstenen sokkel met het opschrift "KEYEM AAN HET H.HART 1930". Aan de achterzijde, laag bakstenen muurtje met de data "1914" - "1918" en smeedijzeren hek met driepasmotief tussen twee bakstenen pijlers. Voorliggend prieeltje met recenter metalen hekwerk.


ID: 78280 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas (Keiem)

Keiemdorpstraat 83 (Diksmuide)
Georiënteerd bedehuis in de jaren 1920 wederopgebouwd naar ontwerp van architect Théodore Raison en gelegen ten westen van de Keiemdorpstraat in een ommuurd en deels omhaagd kerkhof met ten zuidoosten een brede en smalle korfboogvormige poorttoegang in baksteen.


ID: 78085 | Bouwkundig element

Vredegerecht van Diksmuide

Koning Albertstraat 10 (Diksmuide)
Voor de Eerste Wereldoorlog was het vredegerecht ondergebracht in het Stadhuis. Na de oorlog aankoop van twee percelen (1925) gelegen aan de Koning Albertstraat en aan de Grote Markt, waarop respectievelijk het "Huis Pieters" en "'t Groot Sint-Joorishof" (enkel het deel naar de Koning Albertstraat wordt aangekocht) waren opgetrokken.


ID: 78346 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas (Leke)

Lekedorpstraat 76 (Diksmuide)
Heropgebouwde georiënteerde hallenkerk gelegen te midden van een ommuurd en omhaagd kerkhof. Toegang ten westen vanuit de Lekedorpstraat.


ID: 78463 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Nieuwkapellestraat 46 (Diksmuide)
Heropgebouwde parochiekerk toegewijd aan Sint-Jan-de-Doper. Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof met een dubbele rij linden. Laag bakstenen muurtje (Nieuwkapellestraat), ijzeren toegangshekken tussen pijlers; hogere muur als scheiding met pastorietuin. Bewaarde grafmonumenten, onder meer neogotisch arduinen monument uit de tweede helft van de 19de eeuw van de familie Annoot-Noterdaeme.


ID: 78112 | Bouwkundig element

Samenstel van burgerhuizen ontworpen door Goormachtigh

Reuzemolenstraat 23-25 (Diksmuide)
Samenstel van panden in 1923 heropgebouwd naar ontwerp van architect Ludovicus Goormachtigh (Brugge). Verzorgde eclectische baksteenarchitectuur met cottage-inslag zie de erker oplopend in het mansardedak en de uitkragende toren van nummer 25.


ID: 78211 | Bouwkundig element

Herenhuis uit de wederopbouwperiode

Roeselarestraat 1 (Diksmuide)
Herenhuis uit de wederopbouwperiode, in nu beschilderde baksteenbouw. Neoclassicistische pilastergevel met uitgewerkte borstwering met klokgevel met halfrond fronton.