709 resultaten
ID: 87109 | Bouwkundig element
Kanegem-Dorp 8 (Tielt)
Vrijstaande pastorie met tuin, gelegen ten noorden van de Sint-Bavokerk. Verbouwing uit 1897-98, naar ontwerp van architect Frans Vanden Heuvel uit Nevele, van de oudere pastorie van één bouwlaag met 17de-eeuwse kern.
ID: 87110 | Bouwkundig element
Kanegem-Dorp 9 (Tielt)
Woonhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, vermoedelijk aangepast tijdens het interbellum. Eenlagige verankerde baksteenbouw onder mansardedak met nieuwe dakvensters.
ID: 87111 | Bouwkundig element
Kanegem-Dorp 10-12 (Tielt)
Twee kleine dorpscafés ten noorden van de kerk, als enige restant van de typerende 19de-eeuwse herbergen rondom de kerk en het dorpscentrum. Beide volumes vermoedelijk daterend van het begin van de 19de eeuw, op zijn minst teruggaand tot, zie volumes voor het eerst voorkomend op het primitief kadasterplan (circa 1830). In 1836 in twee woningen gesplitst. Eenlaagse verankerde baksteenbouw van respectievelijk drie en vijf traveeën onder zadeldak, getoogde openingen, vernieuwd houtwerk (laatste kwart 20ste eeuw). Nummer 10 met gecementeerde plint en houten gootlijst, nummer 12 met gepleisterde en witgeschilderde straatgevel met imitatievoegwerk en -sluitstenen, grijsgeschilderde plint, vernieuwde gootlijst.
ID: 87112 | Bouwkundig element
Kanegem-Dorp 11 (Tielt)
Voormalige smidse en kruidenierswinkel. Gelegen waar de weg een hoek maakt, ten zuidoosten van de kerk.
ID: 87113 | Bouwkundig element
Kanegem-Dorp 13 (Tielt)
Eenlagige dorpswoning, gelegen ten zuidoosten van de kerk, verbouwd tijdens het interbellum.
ID: 87114 | Bouwkundig element
Kanegem-Dorp 16-18 (Tielt)
Voormalige brouwerswoning met herberg, waarvan nummer 16 heden in gebruik als bakkerij, gelegen aan noordzijde van het dorpsplein en op de hoek van Kanegem-Dorp met Keizerstraat. Huidige volumes dateren grotendeels uit circa 1880, maar in kern mogelijk opklimmend tot het begin van de 17de eeuw. Breedhuis (nummer 18) van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Tuin aan achterzijde afgesloten met fraai ijzeren hekwerk. Bakkerij (nummer 16) met gelijkaardige bepleistering en geriemde vensteromlijstingen, houten gootlijst, gecementeerde oostgevel, naoorlogse winkelpui in breuksteen met afgeschuinde hoektravee.
ID: 87115 | Bouwkundig element
Kanegem-Dorp 20 (Tielt)
Cichoreidrogerij, gelegen in de tuin achter dorpswoning nummer 20. Relict van de Kanegemse cichoreiteelt, die een late bloei kent tijdens het einde van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw.
ID: 87116 | Bouwkundig element
Kanegem-Dorp 23 (Tielt)
Interbellumwoning, volgens kadaster opgetrokken in 1937 ter vervanging of verbouwing van een 19de-eeuws volume. Bakstenen lijstgevel gekenmerkt door sierlijsten in gele baksteen, dubbele zaagtand onder vernieuwde kunststof gootlijst, plint in siercementering. Getoogde muuropeningen, natuurstenen onderdorpels, bewaard schrijnwerk (onder meer schuiframen), bewaarde voordeur met bovenlicht.
ID: 87117 | Bouwkundig element
Kanegemstraat 106 (Tielt)
Vrijstaand interbellumwoonhuis met invloeden uit art deco en modernisme, volgens kadaster opgetrokken in 1937, met aangebouwde garage en deels verharde voortuin afgescheiden van de straat door een bakstenen muurtje, afgesloten met een ijzeren hekje.
ID: 87118 | Bouwkundig element
Kanegemstraat 137 (Tielt)
Hoeve met losstaande bestanddelen, voornamelijk daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw, met een geschiedenis die opklimt tot de 17de eeuw, zie voorkomen op een schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600), en weergave van twee parallelle volumes in het landboek van Kanegem (1762).