Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1302 resultaten


ID: 88636 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Laurierstraat (Lebbeke)
Nieuwe begraafplaats aangelegd naar ontwerp van de Dendermondse stadsarchitect Edouard Bouwens in 1889. Aan de westzijde vormt het 18de–eeuwse toegangshek en ijzeren afsluiting op lage muurtjes de begrenzing. Brede centrale hoofdlaan leidend naar een calvarieberg met imposant kerkhofkruis. Imposant monument van 1890 naar ontwerp van voornoemde architect.


ID: 24383 | Bouwkundig element

Nachtegaalhoeve uit 1886

Driepikkelstraat 6 (Ledegem)
Losse, lage, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken - onder meer overstekende dakrand -, U-vormig gegroepeerd rondom een begrint erf, beschaduwd door onder meer populieren; geplaveide stoepen.


ID: 24265 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Gullegemsestraat 200 (Ledegem)
Burgerhuis met achterin gelegen aanhorigheden met jaartal 1908 in sluitsteen van deur; voortuin afgezet door haag. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Waalse pannen).


ID: 24282 | Bouwkundig element

Hoeve

Kleine Izegemsestraat 41 (Ledegem)
Naar verluidt oorspronkelijk omwalde hoeve uit het vierde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw aansluitend bij het langgestrekte type; woonhuis + stal + schuur onder pannen zadeldak met overstekende dakrand.


ID: 24286 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Knokstraat 9 (Ledegem)
19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen in donkere verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken met overstekende dakrand, opgesteld rondom een bekiezeld erf, met gekasseide stoep voor woonhuis. Erfoprit ten westen, gemarkeerd door ijzeren toegangshek; aan straatzijde afgezoomd door haag.


ID: 24384 | Bouwkundig element

Hoeve

Roeselarestraat 1 (Ledegem)
Aan de straat gelegen semigesloten hoeve uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Lage bakstenen bestanddelen onder onder meer overstekende zadeldaken, gegroepeerd rondom een deels begrint en deels gekasseid erf met ten oosten erfoprit, gemarkeerd door linde. Aan de straat afgezet door beukenhaag en betonnen hek.


ID: 91497 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beiaardstraat 8 (Lendelede)
Interbellumhoeve, opgetrokken circa 1936 voor landbouwer Eric Vandemaele, afgesloten van de straat door ligusterhaag. Losstaande parallelle volumes in oranjerode baksteenbouw aan weerszijden van het erf in grindverharding, erftoegang ten zuiden van de woning.


ID: 91516 | Bouwkundig element

Hoeve Claerbout en ast

Geitestraat 30 (Lendelede)
19de-eeuwse of begin-20ste-eeuwse, losstaande bakstenen hoevegebouwen rondom een omhaagd en begraasd erf toegankelijk via een ijzeren hek tussen gietijzeren hekpijlers, met cichoreiast ten oosten. Reeds hoevebebouwing op deze plaats in de 18de eeuw, maar in 1839 wordt het oude woonhuis afgebroken en vervangen door een iets noordelijker gelegen boerenhuis. In 1872 wordt ten oosten van de hoeve een cichoreiast opgetrokken. In 1937 registreert het kadaster een quasi totale vernieuwing van de hoevegebouwen, die vermoedelijk plaatsvond rond het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw, mogelijk circa 1906.


ID: 201443 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Ingelmunstersestraat 4 (Lendelede)
Gemeentelijke begraafplaats, aangelegd in 1883-1884, verruimd in het tweede kwart van de 20ste eeuw en opnieuw uitgebreid in 1993.


ID: 91555 | Bouwkundig element

Ledebeekhoeve

Julien Ottevaerelaan 2 (Lendelede)
Losstaande hoevegebouwen in U-vormige opstelling, met boerenhuis mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw, aangevuld met 19de- en 20ste-eeuwse landgebouwen. Eertijds via een erfoprit toegankelijk vanaf de Kuurnsestraat, voorheen op adres Kuurnsestraat.