667 resultaten
ID: 89591 | Bouwkundig element
Verlorenhoek 12 (Wielsbeke)
Vlasfabriek Amerlinck, bestaand uit in onbruik geraakte fabrieksgebouwen. In 1951 laat A.A. Amerlinck – Maes een vlashangar bouwen. Twee jaar later wordt volgens kadaster door zijn kinderen iets meer naar het zuiden een vlasfabriek opgericht.
ID: 89528 | Bouwkundig element
Vierlindenstraat 1-3 (Wielsbeke)
Eénlaagswoningen. Op deze plaats was tot circa 1858 de "koornoliewindmolen" of stampkotmolen gesitueerd waar de nabijgelegen Stampkotstraat naar genoemd werd.
ID: 89667 | Bouwkundig element
Wakkensteenweg (Wielsbeke)
Voormalig fabriekspand, in de volksmond "vellenfabriek" genoemd, bij kadaster vermeld als "stoomleerfabriek". Opgetrokken in 1906 langs de Loverbeek in opdracht van handelaar August Vanoverbeke uit Wakken, met plaatsing van stoommachine. In 1927 laten handelaars Jozef en Daniël Vanoverbeke de naastliggende woning ten noorden (nummer 90) optrekken.
ID: 89671 | Bouwkundig element
Wakkensteenweg 148 (Wielsbeke)
Fabriekspand, opgetrokken rond 1906 in opdracht van weduwe en kinderen van handelaar August Vandenbroucke, met functie als "wollefabriek".
ID: 89669 | Bouwkundig element
Wakkensteenweg 96 (Wielsbeke)
Hoeve, bestaande uit losstaande 19de-eeuwse hoevegebouwen.
ID: 89595 | Bouwkundig element
Wielsbeeksestraat 32 (Wielsbeke)
Roterij opgetrokken in 1949 door aannemer Despriet Maurice uit Hulste (Harelbeke) in opdracht van de gebroeders Walcarius, naar ontwerp van architect Louis Kindt uit Kortrijk. Aanpalende vlasschuur ten oosten onder stomp zadeldak, met gevelkapel in de voorgevel.
ID: 205518 | Bouwkundig element
Beernemstraat 2-4, 2A-C (Wingene)
Voormalige brouwerswoning nu een imposant herenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak. Volgens het kadaster gebouwd in 1887 en later uitgebreid. De lijstgevel van donkere baksteen wordt horizontaal belijnd door de arduinen plint, de onderling verbonden onderdorpels en de uitgewerkte kroonlijst met houten blokconsoles en tandfries. De gevel is opengewerkt met rechthoekige vensteropeningen gevat in een arduinen omlijsting met uitspringende lijst. Boven de ingangspoort een massieve erkeruitbouw.
ID: 205917 | Bouwkundig element
Hille 196 (Wingene)
Voormalige talonfabriek Muylaert nu in gebruik als feestzaal zogenaamd In d’ Oude Talonfabriek. Laag bakstenen volume van tien traveeën diep en vijf traveeën breed onder sheddaken. Betonnen luifel met lage borstwering over volledige gevelbreedte.
ID: 205577 | Bouwkundig element
Hoogweg 16 (Wingene)
Achterin gelegen gebouwencomplex. Op het primitief kadasterplan circa 1829 is bebouwing weergegeven. Huidig gebouw al in 1967 in gebruik als godshuis. De oudste vleugel van het rusthuis is een imposant volume van veertien traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak, oorspronkelijk fabriek "vlasspinderij en een stoomgraenmolen" opgericht in 1865 en daarna nog verbouwd. De aan de straat gelegen bejaardenwoningen dateren uit de jaren 1980.
ID: 206002 | Bouwkundig element
Ricksteenweg 4 (Wingene)
Voormalige herberg, blekerij en garenwasserij in kern opklimmend tot de 18de eeuw met bewaarde meidoornhaag. Bestaande uit vier tegen elkaar geschoven rechthoekige volumes. Grijs gekaleide baksteenbouw onder zadeldaken met brede dakoverstek, met muurvlechtingen en opkamervensters.