Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14010 resultaten


ID: 33846 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten Troost

Kramershoek 3 (Evergem)
In de volksmond eertijds ook zogenaamd Boskapel; gebouwd door L. Maertens-Pelckmans, bewoner van het nabijgelegen Goed ten Broeke, in 1855-56 naar ontwerp van architect J. Dauchot. Bakstenen zaalkerk van zes traveeën met vierkante zuidtoren en vlak afgesloten koor ten noorden en sacristieën. Eenvoudige kerk met neoclassicistische pilastergevel bekroond met een attiek en driehoekig fronton. De kerk wordt geflankeerd door kapelletjes van Sint-Antonius Eremijt van 1894 en van Sint-Apollonia van 1893.


ID: 33928 | Bouwkundig element

Brouwerij Den Engel

Lindenlaan 1 (Evergem)
Voormalige brouwerij, reeds gekend van eind 17de eeuw. Grote brouwerswoning in neoclassicistische stijl van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannendak, vermoedelijk daterend uit de 18de eeuw. Rondboogdeur met ijzeren waaier, waarin de brouwersattributen verwerkt zijn, in een schouderboogvormige omlijsting met kroonlijst. Brouwerijgebouwen uitziend op gekasseide binnenplaats.


ID: 33935 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Ertvelde

Marktplein 2 (Evergem)
Gemeentehuis, volgens gevelstenen opgericht in 1870 naar ontwerp van architect Edmond de Perre. Herstelling van oorlogsschade in 1921. Heden ontpleisterd bakstenen gebouw van negen traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, oorspronkelijk met dakruiter. Middenrisaliet van drie traveeën en hoekrisalieten van één travee bekroond met driehoekige frontons en geaccentueerd door Ionische pilasters op de bovenbouw.


ID: 34403 | Bouwkundig element

Zondagsschool bij Vrije meisjesschool van het Akkerken

Schoolstraat 2, 7 (Evergem)
Voorheen zondagsschool en deel uitmakend van de Vrije meisjesschool van het Akkerken. Bakstenen complex in neogotische stijl van 1875-76. Resterende gebouwen aan de straatzijde: vleugel van zes traveeën en één bouwlaag, rechts aanleunende vierkante toren met drie geledingen en ernaast hoge puntgevel van kloosterkapel.


ID: 301778 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Vurstjen (Evergem)
In de straatbocht en naast het vroegere neerhof van het kasteel Het Vurstje werd rond 1875 een neogotische Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskapel gebouwd. De bakstenen kapel telt één travee met een driezijdige apsis.


ID: 33914 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Het Vurstje

Vurstjen 2-4 (Evergem)
Het kasteel Het Vurstje is een buitenhuis van circa 1850, gelegen in een park in landschappelijke stijl met grillige overbrugde vijver, siervazen, tuinpaviljoen en ijskelder. Identieke voor- en achtergevel van zeven traveeën en twee bouwlagen, belijnd door omlopende puilijst en entablement. Neerhof met losstaande bestanddelen, opklimmend tot eind 18de, begin 19de eeuw.


ID: 33915 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Evergem

Vurstjen 25, 33 (Evergem)
Het Kasteel van Evergem kent een boeiende geschiedenis die opklimt tot de middeleeuwen en nauw verbonden is met het ontstaan en de geschiedenis van de gemeente Evergem. Het kasteel in zijn huidige vorm is opgetrokken omstreeks 1913 in beaux-artsstijl. Het gebouw met zijn opvallend en onregelmatig volume telt twee bouwlagen boven een souterrain en wordt afgedekt door mansardedaken, verrijkt met oeils-de-boeuf en dakkapellen. Een hoge vierkante traptoren van vijf geledingen op de noordelijk hoek domineert het geheel. De omgrachting is heden aan twee zijden gedempt. In het park zijn nog waardevolle architecturale tuinelementen en ruime dienstgebouwen in eclectische stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw aanwezig.


ID: 34442 | Bouwkundig element

Watergesticht voor Dames

Weegse 2 (Evergem)
Psychiatrische centra Sleidinge, gesticht in 1888 onder leiding van Dr. A. Ruyssen. Oudste behouden gedeelte uit eind 19de eeuw met bakstenen straatgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in neoromaanse stijl, vernieuwde kapel op bovenverdieping.


ID: 34459 | Bouwkundig element

Sint-Jozefinstituut voor mannen

Weststraat 135 (Evergem)
Oprichting in 1882 van het Sint-Jozefinstituut voor mannen, sinds 1884 onder leiding van Dr. A. Ruyssen. Neoromaans getinte bakstenen gebouwen in ruim park met deels behouden omgrachting en ijzeren afsluiting. Achterin gelegen hoofdgebouw in onregelmatige H-vorm met aan de westzijde een lagere dwarsvleugel en kapelvleugel ten oosten. Uitbreidingen in 1950 en 1963. In de tuin, imitatiegrot van Lourdes, naar verluidt daterend van 1875.


ID: 200952 | Bouwkundig element

Wegkapel

Zwaantje (Evergem)
De kapel zou naar verluidt opgetrokken zijn in 1900-1902 als bedanking voor de behouden terugkeer uit de Boerenoorlog in Zuid-Afrika. Witgeschilderde bakstenen pijler in neogotische stijl, afgedekt door een zadeldakje met leien en een bekronend ijzeren kruis.