Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

775 resultaten


ID: 90683 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Tieltstraat 35 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen, staat met dezelfde configuratie weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de figuratieve kaart van 1774 opgemaakt door landmeter Philip-Jan Lemaieur in opdracht van de kasselrij van Kortrijk. Het kadaster registreert in 1889 een uitbreiding van het woonhuis aan de straatzijde en toevoegen van het bijgebouw tegen de gecementeerde (imitatievoegen) westgevel.


ID: 40613 | Bouwkundig element

Hof te Lansrode

Sint-Annalaan 103 (Sint-Genesius-Rode)
Hoevesite, woonhuis met lagere aanbouw en jaarankers 1739, natuurstenen pomp aan de voordeur en achteraan ommuurde moestuin met bakhuis, links van de woning een langsschuur en rechts stalvleugel.


ID: 213770 | Bouwkundig element

Waterpomp Ten Broek

Tenbroekstraat (Sint-Genesius-Rode)
Gietijzeren dorpspomp op voormalige waterput, op het einde van de 19de eeuw vervaardigd en geplaatst door de gekende Luikse fabrikant Ernest Beduwé.


ID: 14873 | Bouwkundig element

Gemeentepomp

Dries (Sint-Gillis-Waas)
Dubbele arduinen waterpomp op de beboomde dries door De Lateur gebouwd in 1777. Min of meer rechthoekige sokkel met aan beide zijden een koperen sproeier in een leeuwenkop. Conisch toelopende hals met guirlandes en gestileerde siervaas als bekroning.


ID: 308954 | Landschappelijk element

Dries Sint-Pauwels

Dries (Sint-Gillis-Waas)
In Sint-Pauwels komen meerdere straten bijeen op een driehoekig grasplein, de Dries. De dries is nog steeds onbebouwd en ingericht als grasveld langs drie zijden afgeboord met een rij gekandelaarde platanen.


ID: 14891 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Grouwesteenstraat 56, 54A-B (Sint-Gillis-Waas)
Open hoeve bestaande uit woonhuis, varkenskot en grote schuren op een met gras begroeid binnenerf met centrale mestvaalt. Woonhuis van vijf traveeën onder zadeldak, uit de 18de eeuw. Dwarsschuur onder afgewolfd zadeldak met brede overstek en nog grotendeels met riet bedekt. Sommige wanden nog van hout. Bewaarde houten steekpomp. Klein bakstenen varkenskot afgedekt door een rieten schilddak.


ID: 14778 | Bouwkundig element

Gemeentepomp

Kerkstraat (Sint-Gillis-Waas)
Gemeentepomp van 1739, in 1921 afgebroken bij de aanleg van het wegdek en later getrouw gereconstrueerd naar het oorspronkelijk model. De bak en het voetstuk zijn originele stukken.


ID: 14811 | Bouwkundig element

Steenbakkerij De Herleving

Reepstraat 208, 211 (Sint-Gillis-Waas)
Voormalige steenbakkerij "De Herleving", circa 1919 ontstaan door samensmelting van twee kleine bedrijven, namelijk dit van Piet Ivens en dit van mevrouw Van de Vijver, door de heer H. Van der Peyl onder de naam "Sint-Jozef". Circa 1925 verandert de naam in "Briqueterie De Herleving".


ID: 86231 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster- en scholencomplex zusters ursulinen

Bosstraat 9 (Sint-Katelijne-Waver)
De school en het klooster van de zusters ursulinen te Onze-Lieve-Vrouw-Waver werd opgericht in 1841 onder impuls van pastoor J.B. Verheyden met hulp van zusters uit het klooster van Tildonk. Het park dat onmiddellijk aansluit op de gebouwen is een zeldzame getuige van de park- en groenaanleg binnen het typisch 19de-eeuwse opvoedingsconcept van het meisjespensionaat.


ID: 200529 | Bouwkundig element

Dorpspomp

Dorp (Sint-Katelijne-Waver)
Dorpspomp gestoken in 1870 om de gemeente te voorzien van drinkbaar water.