Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14010 resultaten


ID: 26718 | Bouwkundig element

Neogotisch burgerhuis

Adolf Baeyensstraat 74 (Gent)
Neogotisch diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak, volgens archiefstukken van 1901 en naar ontwerp van architect J. Rooms. Bakstenen trapgevel van het enkelhuistype geleed door horizontale gele bakstenen banden en met ijzeren topbekroning.


ID: 26719 | Bouwkundig element

Neogotische burgerhuizen

Adolf Baeyensstraat 76-78 (Gent)
Twee gekoppelde neogotische diephuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldaken, uit begin 20ste eeuw, naar ontwerp van architect J. Rooms.


ID: 24416 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch hoekhuis

Ajuinlei 1 (Gent)
Imposant neoclassicistisch hoekhuis van twee bouwlagen uit midden 19de eeuw; vijf traveeën brede voorgevel en vier traveeën brede zijgevel en afgeronde hoek onder mansardedak, aan elke straatkant voorzien van drie oeils-de-boeuf. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met doorlopende hardstenen plint.


ID: 20017 | Bouwkundig element

Pharmacodynamisch Instituut

Albert Baertsoenkaai, Jozef Kluyskensstraat (Gent)
Het Pharmacodynamisch Instituut werd in eclectische stijl, met voornamelijk neogotische inslag, ontworpen door architect Louis Cloquet tussen 1900 en 1905. Het complex, van de straat gescheiden door een tuintje en ijzeren hek, vertoont een fraaie polychrome gevel met twee bouwlagen geritmeerd door getrapte dakvensters en neogotische vensternissen en boogvelden.


ID: 26205 | Bouwkundig element

Sint-Lucasinstituut

Alexianenplein 1-2, Ingelandgat 36 (Gent)
Voormalig klooster van de zusters cisterciënzers van Oost-Eecloo, voormalige jezuïetenresidentie vanaf 1833, huidig Sint-Lucasinstituut. Van het oude klooster van Oost-Eecloo bleven nog enkele 17de-eeuwse restanten behouden. Tussen 1840-1844 werd een neobarokke kerk opgetrokken naar ontwerp van pater Herman Meganck, met voorgevel in de Posteernestraat. In functie van het Sint-Lucasinstituut kwamen in het laatste kwart van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw nieuwe gebouwen tot stand volgens een neogotisch totaalconcept.


ID: 20140 | Bouwkundig element

Andriesschool

Antonius Triestlaan 10 (Gent)
Schoolgebouw op H-vormig grondplan in neo-Vlaamse-renaissancestijl naar ontwerp van Charles Van Rysselberghe, gedateerd anno 1882, ommuurde tuin met grote plataan. Rechthoekige vleugel met lijstgevel geflankeerd door twee haakse hoekrisalieten met topgevel, afgedekt met zadeldaken met houten dakkapelletjes. Bakstenen gevels verwerkt met arduin voor hoekblokken, banden, bossage en decoratieve elementen.


ID: 20141 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster van Deynze met binnenkoeren

Antonius Triestlaan 12 (Gent)
Voormalig Klooster van Deynze, in 1793 ingericht als Militair Hospitaal. Ook klooster van Sint-Margaretha in Bethlehem. Stichting van een refugiehuis van het Begijnhof van Deinze bij de Sint-Martinuskerk in Ekkergem in 1477. Bouw van een nieuw kloosterpand in 1619-1624. In zijn huidige vorm gaat het om een U-vormig complex gebouw uit eerste helft 17de eeuw geschikt rondom een binnenhof en ten zuidwesten latere, 19de- en 20ste-eeuwse uitbreidingen. Bakstenen gebouw verwerkt met zandsteen van twee bouwlagen onder pannendaken. De onderkelderde westvleugel omvatte eertijds het kwartier van de overste, refter en calefactorium. Aangepast in de 19de eeuw doch met behoud van het 17de-eeuws karakter (traditionele stijl). Het voormalige binnenhof werd ingericht als buurtpark. Op de parking in het noordwesten staan vijf knotpopulieren en enkele opgaande bomen.


ID: 18158 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Antonius Triestlaan 55 (Gent)
Neoclassicistisch, alleenstaand burgerhuis met enkelhuisopstand van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), uit vierde kwart 19de eeuw.


ID: 26751 | Bouwkundig element

Oranjerie van kasteel Potuit

Antwerpsesteenweg (Gent)
Oranjerie in park van kasteel Potuit. Bepleisterd en witgeschilderd rechthoekig gebouw van één verdieping met plat dak uit midden 19de eeuw, in neoclassicistische stijl. Brede tuingevel van vijf traveeën begrensd door gegroefde pilasters met Toscaans kapiteel.


ID: 18164 | Bouwkundig element

Burgerhuis ontworpen door J. Rooms

Antwerpsesteenweg 100 (Gent)
Enig overblijvend huis van een ensemble van drie huizen in eclectische stijl, volgens archiefstukken naar ontwerp van architect J. Rooms en van 1907. Breedhuis van één travee en drie bouwlagen met zadeldak (nok evenwijdig met de straat, pannen).