Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1060 resultaten


ID: 16649 | Bouwkundig element

Hoeve Koolhof

Koolhofstraat 7 (Nieuwpoort)
Hoeve met losse bestanddelen. Behouden boerenhuis op terp ten noorden van neerhof met rechthoekige vaalt waarrond dwarsschuur en stallen; terp oorspronkelijk omwald confer sporen van bakstenen brug tussen neer- en opperhof; moestuin voor woonhuis.


ID: 9444 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Neigem

Halsesteenweg 357-359 (Ninove)
Deels ommuurd domein met omgracht kasteel, herbouwd in de loop van de 20ste eeuw, met beboomde toegangsdreef en park. Neotraditioneel getint kasteel met inrijpoort en statieplein op behouden zandstenen onderbouw met ronde hoektoren. Bakstenen poortgebouw aan de Brusselseheerweg, uit de 18de eeuw, met laterale vleugels onder een mansardedak. Ten noordoosten van het kasteel, behouden donjon. Aan de Steenweg Halle-Ninove, bijkomende ingang met portierswoning en verderop met ijzeren hekken en hekpijlers.


ID: 9359 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Hof te Tortelboom

Tortelboomstraat 8 (Ninove)
Imposante gesloten hoeve, ingeplant halfweg een helling met op de achtergrond een golvend landschap. De gebouwen, gegroepeerd rondom een rechthoekig, deels gebetonneerd en gekasseid erf, zijn opgetrokken uit baksteen en dateren in deze vorm van 1866-1867. Rechts van dit gebouw liggen een door meidoorn en sleedoorn omhaagde tuin en hoogstamboomgaard. Op de zuidoostelijke hoek, bakstenen kapelletje. Ten noorden van de moestuin bevindt zich een vroegere knechtenwoning.


ID: 56649 | Bouwkundig element

Noord Hoeve

Leemstraat 1 (Oostende)
Hoeve met losse lage 19de-eeuwse bestanddelen van verankerde baksteen, onder zadeldaken, met zijpuntgevels met schouderstukken, aandak en vlechtingen. Erftoegang ten zuiden via ijzeren hek met bakstenen pijlers. Ten westen van het erf boerenhuis, ten oosten dubbele dwarsschuur met aansluitende stal, en ten zuiden aan de straat bijgebouw.


ID: 56675 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stuiverstraat 470 (Oostende)
Hoeve gelegen aan de westrand van de Sint-Catharinapolder, drooggelegd in 1744. De site is reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777) en lag toen op de kruising van de Stuiverstraat en de Dode Kreek, waarvan de Guldensporenlaan het tracé grosso modo volgt; op die kaart hoeve met één volume en aangelegde omhaagde moestuin.


ID: 56638 | Bouwkundig element

Hoeve De Zande

Zandvoordestraat 549 (Oostende)
Hoeve "De Zande" (recente benaming). Deze hoeve getuigt van een vroege inpolderingfase van één van de historische polders van Oostende, met name de cireca 1626 definitief drooggelegde "Oude Zandvoordepolder". De huidige hoeve is ontstaan door verbouwingen en vernieuwingen in de 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw, en heeft doorheen de tijd haar authentiek karakter van polderhoeve bewaard.


ID: 36830 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteelpark met bijgebouwen van verdwenen Oud kasteel van Scheldewindeke

Schaperstraat 2-4 (Oosterzele)
Sloping van het oud kasteel in 1780 en oprichting van een nieuw kasteel. In 1957: sloping van dit kasteel en aanpassing van één van de twee dienstvleugels met stallen op het voorhof tot woning. Aan de straat, achtdelige ijzeren afsluiting met openzwaaiend hek in het midden tussen vierkante bakstenen hekpijlers, tegenover het verdwenen kasteel. Resten van funderingen van het gesloopte kasteel ten noorden. In de zuidwestelijke hoek van het kasteeldomein, gewit bakstenen woonhuis en een landelijk bedrijfsgebouw binnen een ommuurde moestuin.


ID: 87841 | Bouwkundig element

Hoeve

Boudewijnlaan 57 (Oostkamp)
Boerenarbeiderswoning met kleine stal en boomgaard, daterend uit de 18de eeuw en mogelijk gebouwd in opdracht van de kasteeleigenaars van het kasteel Schoonhove.


ID: 87845 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Breidels

Breidels 1 (Oostkamp)
Kasteeldomein gelegen in een bosrijke omgeving. De bouw van het vrij imposant, symmetrisch opgebouwd Lodewijk XV-kasteel, naar ontwerp van de Brusselse architect Octave Flanneau, is afgerond in 1924. Samenstel van verschillende volumes, opgetrokken in natuursteen en elk afgedekt door een leien mansardedak. Een dreef met aan weerszijden een dubbele bomenrij vormt de toegang tot het kasteel. Vlakbij het kasteel liggen enkele geometrische bloem- en grasperkjes typisch voor de Franse parkaanleg. Aan straatkant twee neogotische arduinen pijlers met ingewerkte wapenschilden.


ID: 87884 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Macieberg

Fabiolalaan 2 (Oostkamp)
Reeds in de tweede helft van de 17de eeuw wordt op deze locatie een buitengoed vermeld. Vrij imposant verankerd, bakstenen volume onder gemansardeerd schilddak. Voormalige schaapsstallen, gebouwd in 1936-1937 naar een ontwerp van de Brugse architect Antoine Dugardyn, die op dat ogenblik ook het kasteel restaureerde. In het kasteeldomein ligt een restant van een voormalige moestuin, boomgaard en verschillende kleine stallen en bergingen. Tevens bewaarde serre, gebouwd in 1936. Parkaanleg met kenmerken van 19de of vroeg 20ste-eeuwse landschappelijke vormgeving met resterende parkvijver en vervallen brug. Vervaagde centrale dreef naar het centrum van Oostkamp beplant met lindebomen.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.