1407 resultaten
ID: 302958 | Landschappelijk element
Kruishoutem (Kruisem)
Op het kruispunt van twee dreven in de Passionistenstraat staan vier kruispuntbomen. Het zijn opgaande bomen waarvan er één is geveld, de stronk is nog duidelijk zichtbaar. De twee bomen aan de westzijde van de Passionistenstraat zijn winterlindes, de zuidelijke boom is geveld maar op de stronk is nog een beetje opslag met blad in leven waarop de determinatie kon uitgevoerd worden. Aan de oostzijde van de Passionistenstraat is de noordelijke een zomerlinde en de zuidelijke een Hollandse linde. De bomen vertonen veel opslag aan de stambasis waardoor ze niet allemaal konden worden opgemeten. Ze zijn geplant met plantafstanden van 6 à 7 meter en ten gevolge van deze omstandigheden is er over de weg een tunnelvormige doorboring in de begroeiing die is ontstaan door het verkeer.
ID: 302982 | Landschappelijk element
Kruishoutem (Kruisem)
De kasteeldreef die oorspronkelijk uit vier bomenrijen bestond is nagenoeg, op een paar bomen na, herleid tot een dreef waarvan enkel de twee buitenste bomenrijen nog intact zijn. Het is een dreef die is aangelegd met zomerlinden en met een paar Hollandse linden, vermoedelijk inboet. De dreef is op de Kabinetskaart van de Ferraris (circa 1775) al ingetekend en verbindt het dorp van Kruishoutem met het kasteel. De dreef is onderdeel van de gewestweg N437, ook Kasteelstraat genoemd.
ID: 300669 | Landschappelijk element
Alfred Amelotstraat 6 (Kruisem)
De achtertuin aansluitend bij het Herenhuis Ter Linden is nagenoeg volledig afgeboord met een geleide lindenrij. De bomen worden nog regelmatig en op traditionele wijze gesnoeid.
ID: 305788 | Landschappelijk element
Bekestraat (Kruisem)
Bij het raadplegen van de kadastrale Popp-kaart van circa 1842-1880 kunnen we vermoeden dat er bij de aanleg van de Bekestraat een restperceeltje aan de andere kant van de weg is ontstaan. De eigenaar heeft zijn rechten op dit perceeltje willen kracht bijzetten door er een hoekboom te planten. Het betreft een oude linde met een stamomtrek van 220 cm (gemeten in 2017) en de boom werd geknot op een hoogte van 4 m.
ID: 305789 | Landschappelijk element
Bekestraat (Kruisem)
Bij het raadplegen van de Popp-kaart van circa 1842-1880 kunnen we vermoeden dat er bij de aanleg van de Bekestraat een restperceeltje aan de andere kant van de weg is ontstaan. De eigenaar heeft zijn rechten op dit perceeltje willen kracht bijzetten door er een hoekboom te planten. Het betreft een oude linde met een stamomtrek van 403 cm (gemeten in 2017) en de boom werd geknot op een hoogte van 4 m. Het is een oude boom die als veteraanboom kan aanzien worden en kan mits hij de juiste zorgen krijgt nog lang blijven staan.
ID: 305790 | Landschappelijk element
Bekestraat, Maldegemstraat (Kruisem)
Een oude linde is aangeplant bij het kruispunt Bekestraat - Maldegemstraat. Dit is een boom die als baken functioneerde en als wegmarkering voor reizigers nuttig was. Het betreft een oude Hollandse linde die inmiddels als veteraanboom kan gezien worden. Mits aangepaste en goede verzorging kan deze linde nog lang blijven staan.
ID: 300726 | Landschappelijk element
Heirentstraat, Lindestraat (Kruisem)
Op de grens van de deelgemeenten Ouwegem en Huise staat een oude knotlinde. De Hollandse linde staat op een kruispunt van wegen aan de rand van een akkerperceel. Op de Kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) staat een boom afgebeeld op een plaats die kan overeenkomen met de huidige inplanting.
ID: 133042 | Landschappelijk element
Huisepontweg, Ledekerkweg (Kruisem)
Bij het kruispunt van de Huisepontweg met de Ledekerkweg en in de hoek van een landbouwperceel staat een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen.
ID: 300300 | Landschappelijk element
Huisepontweg (Kruisem)
De twee gekandelaarde linden bevinden zich op het talud van de wegberm van de Huisepontweg, in de dorpskern van Wannegem.
ID: 133040 | Landschappelijk element
Kolpaart, Oost Beertegemstraat (Kruisem)
Bij het kruispunt van de Kolpaart met de Oost Beertegemstraat en in de hoek van een perceeltje staat een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen.