Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

686 resultaten


ID: 133335 | Landschappelijk element

Opgaande geënte zomereik in pastorietuin

Noordlaan 11 (Zwalm)
De aanplantingen in de pastorietuin dateren uit een aanlegfase uit de tweede helft van de 19de eeuw. De hellende tuin is in landschappelijke stijl aangelegd en herbergt een plantenassortiment dat nog representatief is. De opgaande geënte zomereik is er één van.


ID: 133469 | Landschappelijk element

Bomenrij van opgaande essen

Olmkensstraat 3 (Zwalm)
De zuidwest zijde van het erf van het Hof ter Hafselt wordt afgezoomd met een bomenrij van opgaande essen en één eik.


ID: 130070 | Landschappelijk element

Beeldbepalende opgaande eik als hoekboom

Paulatemstraat 6 (Zwalm)
Een beeldbepalende opgaande eik bovenop een talud met een stamomtrek van ruim meer dan 3 meter, een totale hoogte van 30 meter en een kruindoormeter van 24 meter. De boom is er geplant in de hoek van een eerder complexe kadastrale grenssituatie.


ID: 130079 | Landschappelijk element

Opgaande zomereikenrij

Paulatemstraat 67/69 (Zwalm)
Parallel met de straat staat, op het erf, een opgaande bomenrij van hoog opgesleunde zomereiken. De rij bestaat uit vier bomen die van ruime plantafstanden zijn voorzien en hierdoor mooi zijn ontwikkeld.


ID: 301271 | Landschappelijk element

Opgaande eik

Rijkekleie (Zwalm)
Mooi evenwichtig uitgegroeide opgaande zomereik in een recente bosaanplanting. Zijn mooie vorm heeft hij te danken aan zijn solitaire standplaats van weleer.


ID: 130147 | Landschappelijk element

Zomereik als hoekboom bij gemeenteschool

Schoolstraat 12 (Zwalm)
Bij het begin van een losweg en langs de Schoolstraat staat in de hoek van een kadastraal perceel een opgaande eik. Om te voorkomen dat, bij nacht en ontij, de door de landmeter geplaatste hoeksteen zou worden verzet werd veelal in een hoekboom voorzien. Dit is een oud gebruik waarbij men de kadastrale situatie fixeert met een boomaanplanting. Bomen kunnen immers niet verplant worden zonder dat daar sporen van achter blijven. Omdat hij hier ook op de grens met de losweg is geplant voorkwam men ook hierdoor het afsnijden van de bocht bij het afslaan. Gezien zijn oriëntatie ten op zichtte van het schoolgebouw is hij hoogst waarschijnlijk ook als zonnescherm nuttig geweest.