1407 resultaten
ID: 133043 | Landschappelijk element
Kolpaart, Lange Aststraat (Kruisem)
Bij het kruispunt van Kolpaart met de Lange Aststraat staat, in de hoek die aansluit bij een woonkavel, een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen. Bij de boom werd een wegkapel aangebracht, zodat de linde tevens als kapelboom functioneert.
ID: 131209 | Landschappelijk element
Lededorp 9 (Kruisem)
Ovaalvormig lindenprieel, aangeplant op een heuveltje, dat gelegen is in de noordoostelijke hoek van de pastorietuin. De aanplanting werd gerealiseerd met zilverlinden (Tilia tomentosa) vermoedelijk de cultuurvariëteit ‘Brabant’. Op het moment van de inventarisatie waren de bomen pas ontdaan van hun takken. Het prieel bestaat uit zes geleide zilverlindes met een knothoogte van 300 cm. De doormeter van het prieel bedraagt 3,7 m à 4,8 m (gemeten as op as). De bomen hebben stamomtrekken van 218, 247, 174, 206, 154 en 185 cm, telkens gemeten op een hoogte van 1 meter boven het maaiveld. Er zijn draadstangen verwerkt bij gespleten zijtakken.
ID: 133044 | Landschappelijk element
Molendamstraat 38 (Kruisem)
Op traditionele wijze zijn twee lindebomen aangeplant bij de toegang van een inmiddels verdwenen erf. Er werd een nieuw gebouw opgericht en de toegang is verlegd. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het zijn twee gekandelaarde Hollandse linden waarvan de dikste een stamomtrek van 260 cm en de tweede boom een stamomtrek heeft van 233 cm.
ID: 131429 | Landschappelijk element
Nokeredorpstraat (Kruisem)
Centraal op het gekasseide en driehoekige dorpspleintje van Nokere, tegenover de parochiekerk Sint-Ursmarus, bevindt zich een jonge opgaande linde, die de naar aanleiding van de Belgische onafhankelijk in 1830 aangeplante vrijheidsboom vervangt.
ID: 131427 | Landschappelijk element
St. Elooiskeer 45 (Kruisem)
Een oude Hollandse linde flankeert de erftoegang bij het Goed ter Corpen en maakt tevens een mooi geheel uit met de tegenover gelegen beschermde Sint-Elooiskapel. De juiste leeftijd van de eeuwenoude boom is moeilijk te achterhalen, de stam is hol en heeft een belangrijk deel van zijn kruin verloren. De boom is imposant en beeldbepalend, hij vertoeft gezien zijn conditie nog in een behoorlijke staat en kan mits goede verzorging hier nog lange tijd vertoeven.
ID: 300298 | Landschappelijk element
Wannegemdorp (Kruisem)
Centraal in dorpskom van het vroegere Wannegem staat rechtover de parochiekerk met omringend ommuurd kerkhof een gekandelaarde linde geplant als vrijheidsboom (1830). De boom, met omtrek bijna 4 m, heeft een knothoogte van 13 m, waarop één zware spaartelg staat.
ID: 74318 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Waregemsestraat 19 (Kruisem)
De voormalige pastorie van de Sint-Ursmarisparochie, gebouwd in 1772 door Louis 't Kindt en Jan Baptist Simoens, is ingeplant ten noorden van de parochiekerk en bevindt zich in een ruime ommuurde tuin afgesloten door ijzeren hekken vooraan. Een kerkwegel, aan het kerkhof geflankeerd door twee linden, leidt in het zuiden naar de kerk.
ID: 41112 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ham 22 (Laakdal)
Devotiekapel volgens literaire bronnen uit midden 17de eeuw, doch met huidig uitzicht mogelijk refererend aan 19de-eeuwse aanpassingen. Kapel met omhaagd kapelhof met vier markante lindes.
ID: 41157 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Markt 5 (Laakdal)
Pastorie in traditionele stijl in 1690 gebouwd door de abdij van Averbode en gelegen in een omhaagde tuin op een sinds 1639 omgracht domein met twee welkomstlindes.
ID: 304331 | Landschappelijk element
Markt 5 (Laakdal)
Twee welkomstbomen flankeren de toegang tot de pastorie aan de straatzijde. Deze traditionele beplantingsvorm werd uitgevoerd met lindebomen. Ze zijn ingeplant op zeer korte afstand achter de hekpijlers. In het straatbeeld zijn de bomen visueel sterk aanwezig, ze zijn bijgevolg beeldbepalend.