Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1350 resultaten


ID: 305788 | Landschappelijk element

Hoeklinde

Bekestraat (Kruisem)
Bij het raadplegen van de kadastrale Popp-kaart van circa 1842-1880 kunnen we vermoeden dat er bij de aanleg van de Bekestraat een restperceeltje aan de andere kant van de weg is ontstaan. De eigenaar heeft zijn rechten op dit perceeltje willen kracht bijzetten door er een hoekboom te planten. Het betreft een oude linde met een stamomtrek van 220 cm (gemeten in 2017) en de boom werd geknot op een hoogte van 4 m.


ID: 305789 | Landschappelijk element

Hoeklinde

Bekestraat (Kruisem)
Bij het raadplegen van de Popp-kaart van circa 1842-1880 kunnen we vermoeden dat er bij de aanleg van de Bekestraat een restperceeltje aan de andere kant van de weg is ontstaan. De eigenaar heeft zijn rechten op dit perceeltje willen kracht bijzetten door er een hoekboom te planten. Het betreft een oude linde met een stamomtrek van 403 cm (gemeten in 2017) en de boom werd geknot op een hoogte van 4 m. Het is een oude boom die als veteraanboom kan aanzien worden en kan mits hij de juiste zorgen krijgt nog lang blijven staan.


ID: 305790 | Landschappelijk element

Linde als kruispuntboom

Bekestraat, Maldegemstraat (Kruisem)
Een oude linde is aangeplant bij het kruispunt Bekestraat - Maldegemstraat. Dit is een boom die als baken functioneerde en als wegmarkering voor reizigers nuttig was. Het betreft een oude Hollandse linde die inmiddels als veteraanboom kan gezien worden. Mits aangepaste en goede verzorging kan deze linde nog lang blijven staan.


ID: 300726 | Landschappelijk element

Oude knotlinde als grensboom

Heirentstraat, Lindestraat (Kruisem)
Op de grens van de deelgemeenten Ouwegem en Huise staat een oude knotlinde. De Hollandse linde staat op een kruispunt van wegen aan de rand van een akkerperceel. Op de Kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) staat een boom afgebeeld op een plaats die kan overeenkomen met de huidige inplanting.


ID: 133042 | Landschappelijk element

Gekandelaarde solitaire linde als kruispuntboom

Huisepontweg, Ledekerkweg (Kruisem)
Bij het kruispunt van de Huisepontweg met de Ledekerkweg en in de hoek van een landbouwperceel staat een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen.


ID: 300300 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde linden op talud Huisepontweg

Huisepontweg (Kruisem)
De twee gekandelaarde linden bevinden zich op het talud van de wegberm van de Huisepontweg, in de dorpskern van Wannegem.


ID: 133040 | Landschappelijk element

Gekandelaarde Hollandse linde als kruispuntboom en hoekboom

Kolpaart, Oost Beertegemstraat (Kruisem)
Bij het kruispunt van de Kolpaart met de Oost Beertegemstraat en in de hoek van een perceeltje staat een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen.


ID: 133043 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als kapelboom

Kolpaart, Lange Aststraat (Kruisem)
Bij het kruispunt van Kolpaart met de Lange Aststraat staat, in de hoek die aansluit bij een woonkavel, een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen. Bij de boom werd een wegkapel aangebracht, zodat de linde tevens als kapelboom functioneert.


ID: 131209 | Landschappelijk element

Lindenprieel in pastorietuin Sint-Denijsparochie

Lededorp 9 (Kruisem)
Ovaalvormig lindenprieel, aangeplant op een heuveltje, dat gelegen is in de noordoostelijke hoek van de pastorietuin. De aanplanting werd gerealiseerd met zilverlinden (Tilia tomentosa) vermoedelijk de cultuurvariëteit ‘Brabant’. Op het moment van de inventarisatie waren de bomen pas ontdaan van hun takken. Het prieel bestaat uit zes geleide zilverlindes met een knothoogte van 300 cm. De doormeter van het prieel bedraagt 3,7 m à 4,8 m (gemeten as op as). De bomen hebben stamomtrekken van 218, 247, 174, 206, 154 en 185 cm, telkens gemeten op een hoogte van 1 meter boven het maaiveld. Er zijn draadstangen verwerkt bij gespleten zijtakken.


ID: 133044 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes

Molendamstraat 38 (Kruisem)
Op traditionele wijze zijn twee lindebomen aangeplant bij de toegang van een inmiddels verdwenen erf. Er werd een nieuw gebouw opgericht en de toegang is verlegd. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het zijn twee gekandelaarde Hollandse linden waarvan de dikste een stamomtrek van 260 cm en de tweede boom een stamomtrek heeft van 233 cm.