Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

709 resultaten


ID: 87159 | Bouwkundig element

Molenaarshoeve

Oosthoekstraat 19 (Tielt)
Molenaarshoeve, voormalige molensite van Billiets molen, een stenen stellingmolen opgetrokken in 1823, die dienstdeed als koren- en oliemolen. De gebouwen worden volgens een jaartalsteen gelijktijdig met de molen opgetrokken in 1823; het kadaster registreert de bouw in 1841. Verankerd eenlagig bakstenen molenaarshuis van zes traveeën onder zadeldak met noordelijke haakse achteraanbouw opgevat als stal/schuur.


ID: 87160 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Oosthoekstraat 27 (Tielt)
Arbeiderswoning, voorheen deel uitmakend van een rij van drie, volgens kadaster opgericht circa 1908. Eenlagig woonhuis van vier traveeën in verankerde donkerrode baksteenbouw met dubbel baksteenfries deels onder gootlijst, onder zadeldak in Vlaamse pannen.


ID: 87161 | Bouwkundig element

Kapel Haantjeshoek

Oosthoekstraat (Tielt)
Betonnen staakkapel, gelegen op de zuidwesthoek van het kruispunt met de Haantjesstraat. Huidige opstelling is gerealiseerd circa 1945, ter vervanging van een 19de-eeuwse boomkapel, volgens V. Degrande opgericht door een weesjongen die door familie Sierens werd opgevoed. Beglaasde mijtervormige nis met granitoafwerking, waarin beeld van het Heilig Hart, op betonnen staak met ijzeren bloempothoudertje.


ID: 87162 | Bouwkundig element

Herberg en smidse

Oosthoekstraat 29 (Tielt)
Voormalige herberg en smidse, gelegen aan noordzijde van het kruispunt met de Haantjesstraat. Aangeduid op de Atlas Buurtwegen (1846) als "Le Coq cabaret". Bakstenen boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak. Haakse achteraanbouw deels vernieuwd. Nieuwe bedrijfsgebouwen ten noorden en oosten.


ID: 87163 | Bouwkundig element

Demarés kapelleke

Oosthoekstraat (Tielt)
Centraal te midden van het kruispunt met de Vinktse Binnenweg gelegen, binnen een plantsoen met diverse beplanting en geflankeerd door boompjes. Opgetrokken in 1950 door Maria Van Ryckegem, echtgenote van André Demaré als blijk van grote devotie, op de plaats waar zich de vroegere vierschaar en linde van de heerlijkheid "Vlinderghem" bevond. Mijtervormige veldkapel, aan weerszijden en aan achterzijde voorzien van uitlopende steunberen, in gele baksteen met gepekte plint, bekroond door betonnen kruis.


ID: 87164 | Bouwkundig element

Hoeve

Oosthoekstraat 40 (Tielt)
Hoeve, gelegen aan zuidzijde van de straat. Boerenhuis minimum teruggaand tot het midden van de 18de eeuw. 19de-eeuwse schuur.


ID: 87165 | Bouwkundig element

Hoeve Hollewalle

Oosthoekstraat 42 (Tielt)
Ten zuiden gerenoveerd boerenhuis met oudere kern minimum teruggaand tot het einde van de 16de eeuw, confer voorkomen van de hoevesite op een schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600). Erf aangelegd in losse verharding met afgelijnde plantsoentjes, aan oostzijde een stuk weiland met boomgaard. Langsheen de straat ligt een langwerpig bakstenen schuurvolume.


ID: 87166 | Bouwkundig element

Sierenskapel

Oosthoekstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwkapel gelegen aan zuidzijde van de Oosthoekstraat, tegenover de Eeckhoutmolenvoetweg. Volgens kadaster opgetrokken in 1888 door familie Dewulf, landbouwers te Kanegem. Veldkapel in rode baksteenbouw met sierankers onder zadeldak. Zijgevels met muizentandlijst en cirkelvormige venstertjes waarin gekleurde glas-in-loodraampjes met bloemmotief. Mijtervormige deuropening tussen licht vooruitspringende lisenen, waarin een dubbele houten deur met kleine ruitvormige openingen.


ID: 87167 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Ruifelstraat 3 (Tielt)
Kleine hoeve, gelegen aan oostzijde van de straat. Reeds bebouwing op deze plaats voorkomend circa 1830. In 1885 wordt het woonhuis totaal heropgebouwd, volgens kadaster pas in 1895 geregistreerd. Eenlagig boerenhuis in verankerde donkerrode baksteenbouw met gepekte plint onder zadeldak.


ID: 87168 | Bouwkundig element

Klein Viggezele

Ruiseleedsesteenweg 107 (Tielt)
Oudere hoevesite minimaal teruggaand tot het einde van de 17de eeuw, zie een schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600). Hoeve met gebouwen rondom een erf ingericht als siertuin met verschillende borders, plantsoenen en perkjes met een veelheid aan plantensoorten. Aan noordzijde het voormalige boerenhuis met stal, sterk gerenoveerd en omgevormd tot feestzaal en ontmoetingscentrum. Ten zuiden een bakstenen schuur op L-vormig grondplan, de vleugel haaks op de Axpoelmolenstraat is in de oostelijke zijgevel gedateerd in baksteenmetselwerk: "1888". Aan oostzijde staat een woonhuis uit de periode 1961-62.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.