Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14009 resultaten


ID: 26459 | Bouwkundig element

Neogotisch burgerhuis

Hundelgemsesteenweg 299 (Gent)
Neogotisch diephuis van het enkelhuistype met drie traveeën en twee bouwlagen, onder steil zadeldak (leien), uit eind 19de eeuw. Opgefriste bak- en natuurstenen trapgevel (8 treden en topstuk met smeedijzeren bekroning) en voorzien van sierankers.


ID: 26540 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hundelgemsesteenweg 42 (Gent)
Rijhuis van twee bouwlagen en vier traveeën, met tot pseudo-mansardedak aangepast zadeldak, uit tweede helft 19de eeuw. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel in second-empirestijl.


ID: 18630 | Bouwkundig element

Stadsschool

Ijskelderstraat 29 (Gent)
Oorspronkelijk lagere jongensschool opgericht in 1886 naar ontwerp van stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe. Reeds vergroot in 1893. Aan de straatkant typisch voorportaal met bepleisterde neoclassicerende gevel.


ID: 24981 | Bouwkundig element

Herenhuis met bijgebouwen

Ingelandgat 29, Wilderoosstraat (Gent)
Herenhuis, voormalig woonhuis van dokter Guislain, met 19de-eeuwse lijstgevel, in dezelfde stijl uitgebreid tot zeven traveeën in 1903 door architect E. Van Hoecke-Peeters. De bijgebouwen, een koetshuis en een aanbouwsel gelegen aan de Wilderoosstraat, zien uit op een geplaveide binnenplaats en zijn opgetrokken uit bak- en hardsteen in een eclectische stijl.


ID: 25855 | Bouwkundig element

Alexianenklooster - Sint-Amanduscollege

Ingelandgat 34, Oude Houtlei 13A-H, Sint-Michielsstraat 13A-B, Watergraafstraat 2-4, 10 (Gent)
Sinds de eerste helft van de veertiende eeuw verbleef de broedergemeenschap van de Alexianen aan de Houtlei. In 1863 werden hun kloostergebouwen door de broeders van de Christelijke Scholen omgevormd tot Sint-Amanduscollege. Het complex, dat begin 21ste eeuw grotendeels door het aanpalende Sint-Lucasinstituut is overgenomen, bestaat uit een belangrijke 17de-eeuwse bouwfase met de kapel en een barok poortje, neogotische gebouwen uit de periode 1863-1914 en een contrasterende modernistische bouwfase van 1959-1963 naar ontwerp van architect Pierre Pauwels.


ID: 24982 | Bouwkundig element

Ensemble burgerhuizen

Ingelandgat 41-45 (Gent)
Ensemble in baksteenbouw met verwerking van natuursteen, ontworpen in 1902 in eclectische stijl met neo-Vlaamse-renaissance-inslag. Drie bouwlagen hoog en over het geheel dertien traveeën breed. Hoofdpartij van zeven traveeën met zadeldak en dakvensters geflankeerd door twee hoektorentjes met spits en twee zijgevels van twee traveeën.


ID: 21302 | Bouwkundig element

Stadsschool ontworpen door Ch. Van Rysselberghe

Jakob Jordaensstraat 19, Karel Van Hulthemstraat 45 (Gent)
Stadsschool met T-vormige plattegrond, volgens archiefstukken naar ontwerp van architect Ch. Van Rysselberghe gebouwd in 1887-1888. Halfcirkelvormig speelplein afgezet met een overdekte galerij. Daartegen aangebouwde voormalige woning van de directrice met gevel uitziend op de Jakob Jordaensstraat. Bepleisterde en witgeschilderde neoclassicistische lijstgevel van drie bouwlagen en nu zes traveeën.


ID: 19889 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Jakob Van Caeneghemstraat 20 (Gent)
Herenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak, volgens archiefstukken van 1866. Bepleisterde en beschilderde neoclassicistische lijstgevel met enkelhuisopstand.


ID: 25439 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch hoekhuis

Jakobijnenstraat 12, Onderbergen 13, 13A (Gent)
Neoclassicistisch hoekhuis van drie bouwlagen onder een schilddak uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde gevels met drie traveeën in Onderbergen en vier traveeën in de Jakobijnenstraat.


ID: 24988 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis naar ontwerp van A. De Man

Jakobijnenstraat 6 (Gent)
Neoclassicistisch enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak voorzien van twee dakkapellen, gedateerd 1868 op plint, naar ontwerp van architect A. De Man. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met uitspringend middenrisaliet van twee traveeën bekroond met driehoekig fronton.