Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

852 resultaten


ID: 9526 | Bouwkundig element

Romp van de Thienpontsmolen

Bruisbeke 9A (Sint-Lievens-Houtem)
De Thienpontsmolen is een laat-18de-eeuwse stenen korenwindmolen, vroeger koren- en oliemolen, van het type bovenkruier.


ID: 9532 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Korenwatermolen en omgeving

Eiland (Sint-Lievens-Houtem)
Korenwatermolen uit de 19de eeuw, gelegen op de Molenbeek in boomrijke omgeving; bewaard ijzeren scheprad en sluis. In de 15de eeuw was de watermolen eigendom van de Sint-Baafsabdij.


ID: 9545 | Bouwkundig element

Watermolen

Meulestraat 38 (Sint-Lievens-Houtem)
Watermolen gelegen aan de Molenbeek, met bewaard ijzeren scheprad en sluis. De molen is heden opgenomen in een grote, recente maalderij. Enkel de muur aan de waterkant bleef bewaard.


ID: 38751 | Bouwkundig element

Koutermolen

Molenstraat (Sint-Martens-Latem)
De Koutermolen is een vroeg 17de-eeuwse houten korenwindmolen van het type staak- of standaardmolen met gesloten voet, de enige resterende van de Oost-Vlaamse Leiestreek, gelegen op de molenkouter ten oosten van de kerk.


ID: 301140 | Bouwkundig element

Windmolen Cyriel Buysse

Muldersdreef 12 (Sint-Martens-Latem)
Cyriel Buysse liet in 1922 een houten windmolentje, type staakmolen met open voet, bouwen ter vervanging van de verdwenen grote staakmolen op de Molenberg of de Warande uit 1592 waar hij zeer aan gehecht was. Het molentje werd in 2004 gedemonteerd in afwachting van de restauratie.


ID: 15258 | Bouwkundig element

Roomanmolen

Belseledorp 17B (Sint-Niklaas)
De Roomanmolen is een achterin gelegen stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), in 1862 gebouwd door Pieter Weyn en van 1877 tot eind 20ste eeuw in bezit van de familie Rooman.


ID: 14980 | Bouwkundig element

De Witte Molen met molenaarswoning

Gladiolenstraat 2 (Sint-Niklaas)
De Witte Molen is een laat 17de-eeuwse achtkantige stenen korenwindmolen (oorspronkelijk oliewindmolen) van het type bovenkruier (bergmolen) met een vroeg 19de-eeuwse molenaarswoning.


ID: 40636 | Bouwkundig element

Watermolen van Volsem

Victor Nonnemanstraat 34, 32B (Sint-Pieters-Leeuw)
Het huidige ensemble, opklimmend tot 1553, omvat de molenaarswoning met rechts het molenhuis, in hun huidige vorm 18de-eeuws en links een schuurtje van 1906, ook het sluiswerk van de vroegere moleninfrastructuur met aan de straat de rondboogbrug en een spaarbekken.


ID: 135125 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Duras en omgeving

Duras, Gorsem, Runkelen, Sint-Truiden, Wilderen (Sint-Truiden), Zoutleeuw (Zoutleeuw)
Het kasteeldomein van Duras is een uitgestrekt landgoed van circa 134 hectare in het zachtglooiende vochtig-Haspengouw ten noordwesten van Sint-Truiden. Door zijn ontstaan, evolutie en bestanddelen is het uitzonderlijk en bepalend voor de inrichting en organisatie van het landschap.


ID: 22699 | Bouwkundig element

Watermolen met hoeve

Diestersteenweg 87 (Sint-Truiden)
Hornemolen. Voormalige watermolen met hoeve: de huidige gebouwen dateren uit de eerste helft van de 19de eeuw, doch oudere kern. Alleen de hoeve is nog in bedrijf, de molen is sedert 1950 buiten gebruik.