Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14009 resultaten


ID: 20019 | Bouwkundig element

Klinisch en Poliklinisch Instituut

Louis Pasteurlaan 1-2 (Gent)
De Klinische en Poliklinische Instituten vormen een belangrijk onderdeel van de wetenschappelijke Instituten van de Bijloke die ingenieur-architect Louis Cloquet in 1899-1900 realiseerde voor de Gentse universiteit. Ze vormen een gaaf bewaarde entiteit in eclectische stijl en getuigen van een omstreeks 1900 kenmerkende architectuur die zowel in materiaalkeuze als detaillering aanleunt bij de art nouveau.


ID: 26487 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius

Louis Van Houttestraat 60 (Gent)
Parochiekerk met geplaveid en door muurtje afgesloten voorpleintje met calvarie volgens gedenksteen opgericht in 1943. Eenvoudige neogotische kapel met een beuk van zes traveeën lang met recht afgesloten lager koor van drie traveeën. Een stichtingssteen vermeldt het jaartal 1871 en de architect Alphonse Vossaert.


ID: 18463 | Bouwkundig element

Dienstencentrum De Regenboog

Lucas de Heerestraat 83 (Gent)
Neoclassicistisch gebouw met lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen, van circa 1900.


ID: 26022 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch hoekhuis

Mageleinstraat 78-82, Voldersstraat 2-4 (Gent)
Hoekhuis in neoclassicistische stijl, in de plint gesigneerd en gedateerd J. De Leu-Laureys 1887. Voorgevel van vier traveeën en een hoektravee, drie traveeën brede zijgevel in de Mageleinstraat.


ID: 200749 | Bouwkundig element

Kerkhof en neogotische kerkhofgalerij

Mariakerkeplein (Gent)
Kerkhof met neogotische galerij, gerealiseerd vanaf 1873. De ommuring met galerij werd voltooid in 1876 en uitgevoerd door bouwmeester L. Gildemyn volgens ontwerp van architect Baron Jean de Bethune. De overdekte gaanderij bestaat uit twee haaks staande vleugels onder zadeldak met schaliën bedekt.


ID: 26606 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte

Mariakerkeplein 2 (Gent)
Oudste vermelding in 937, volgens De Potter en Broeckaert. Waarschijnlijk in oorsprong een driebeukige transeptloze romaanse kerk van vier traveeën met ingebouwde oostelijke toren en koor uit de 10de eeuw., door de eeuwen meermaals aangepast en uitgebreid. De achtkantige kruisingstoren is een der weinig originele onderdelen van de kerk, vermoedelijk opklimmend tot de 10de eeuw. De basilicale kerk vertoont een plattegrond met een driebeukig schip van vijf traveeën.


ID: 20752 | Bouwkundig element

Neogotische kapel

Marialand 29-31 (Gent)
Neogotische kapel van circa 1900, deel uitmakend van de site van de Vereniging der helpsters van de zielen van het vagevuur, later Psychomedisch centrum voor het vrij onderwijs. Eénbeukige kapel met driezijdige apsis onder afgewolfd zadeldak met klokkentorentje.


ID: 18472 | Bouwkundig element

Jongensweeshuis

Martelaarslaan 13 (Gent)
De Gentse weesjongens waren tot 1873 ondergebracht in een deel van het Geeraard de Duivelsteen en de school aan het Bisdomplein. In 1869 werd gestart met de bouw van een nieuw complex aan de huidige Martelaarslaan. Dit enorme opgevatte complex naar ontwerp van stadsarchitect A. Pauli was voltooid in 1873. Het huidige gebouw met twee bouwlagen en drieëntwintig traveeën onder vooraan afgeschuind zadeldak, is slechts de resterende rechterdwarsvleugel na een hevige brand van 1947. Rechts aanleunende vleugel van zeven traveeën met één bouwlaag onder afzonderlijk schilddak. Oorlogsgedenkteken tegen de gevel.


ID: 18474 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Martelaarslaan 325 (Gent)
Burgerhuis dat vermoedelijk begin 20ste eeuw voorzien werd van een nieuwe voorgevel van bak- en imitatiezandsteen in neorococostijl.


ID: 18476 | Bouwkundig element

Cité Van Driessche

Martelaarslaan 363-411 (Gent)
Zijsteeg met tweezijdige bebouwing, getrokken in 1901 op gronden van architect Charles Van Driessche en bebouwd tussen 1902 en 1913, alle naar ontwerp van Van Driessche. Geconcipieerd naar Engels model, vormen beide gevelwanden in hun geheel door materiaalgebruik en variërende gevelcomposities met uitgewerkte dakvensters, erkers en torentjes een uniek eclectisch ensemble.