Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1350 resultaten


ID: 56337 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boomkapelletje aan lindeboom

Termstraat (Laarne)
Boomkapelletje aan gekandelaarde lindeboom. Gewit houten kapelletje met zadeldakje bekroond door houten kruis.


ID: 58124 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boomkapelletje in linde

Uitbergsestraat (Laarne)
Boomkapelletje aan gekandelaarde lindeboom. Vrij hoog aan de boom opgehangen kapel, die naar verluidt na genezing een dertigtal jaar geleden gemaakt werd ter vervanging van een voorgaand exemplaar.


ID: 300192 | Landschappelijk element

Twee lindes als welkomstboom

Briegdenstraat 9 (Lanaken)
Voor de woning van de Briegdenstraat 9 staan twee gekandelaarde lindes. Deze werden aangeplant als welkomstbomen bij de toegang tot het voormalige erf. De lindes hebben omtrekken van 218 en 168 cm.


ID: 300188 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrij Onder de Linden

Onder de Linden (Lanaken)
Onder de Linden is een voormalig plein gelegen in het Limburgse dorp Oud-Rekem dat omgevormd werd tot een brede, door linden geflankeerde, laan.


ID: 200244 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Janshoven met herenboerenparkje

Cl. Gregoirestraat 4 (Landen)
Gesloten hoevecomplex uit de 18de eeuw met een in 1844 tot herenhuis verbouwde vleugel omgeven door een voor Haspengouw typisch herenboerenpark, circa 2 hectare, aangelegd rond 1860. Ten oosten bevindt zich een neogotische kapel binnen een ommuurd perceeltje.


ID: 134201 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Burgerhuis en distilleerderij met herenboerenpark

Kruiskensstraat 6 (Landen)
Distilleerderij en burgerhuis, heropbouw circa 1895 van een door brand verwoest hoevecomplex onder burgemeester Jean-Victor Falla. De voortuin is toegankelijk via een monumentaal toegangshek tussen geblokte natuurstenen pijlers. De gebouwen zijn vergezeld van een landschappelijk herenboerenpark, aangelegd vanaf circa 1880, bezaaid met beplantingsheuveltjes, 'fabriekjes' en een spectaculaire folly in de vorm van een toren.


ID: 308397 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw 't Eikske en omringende kapelbomen

Langstraat (Landen)
Kapel het Eikske bevindt zich langs de Romeinse weg die de grens vormt tussen Neerlanden (Landen) en Dormaal (Zoutleeuw). De kapelsite, bestaande uit pijlerkapel en omringende bomen, staat boven op de noord-zuidgerichte heuvelrug tussen Neerlanden en Neerhespen en torent boven het omliggende landschap uit. De kapel werd oorspronkelijk opgericht in 1575, naast een eeuwenoude eik. De eik werd aan het begin van de 20ste eeuw vervangen door twee lindebomen, waarvan er nog een op de site staat. Ook de kapel werd door de eeuwen heen verschillende keren vernield en weer hersteld, onder andere in 1978.


ID: 214011 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Lindestraat 41 (Landen)
Sterk beeldbepalende, minstens tot 1741 opklimmende grote gesloten bakstenen hoeve met pannen zadeldaken, dominant ingeplant ten zuidoosten van de dorpskerk.


ID: 300005 | Landschappelijk element

Lindeboom bij muurkapel

Lindestraat 41 (Landen)
In de hoek van een driehoekig perceel horende bij een 18de-eeuwse hoeve in de Lindestraat, staat een monumentale linde. Op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) is het perceel nog U-vormig weergegeven en bevond zich hier een bron of poel die afwaterde naar de westelijk gelegen Kleine Gete. De meer strakke driehoekige vorm ontstond mogelijk op het ogenblik dat de straten (verhard) aangelegd werden en is te zien op de topografische kaart van het Krijgsdepot uit 1885 en op de Popp-kaart. Het perceel is volledig ommuurd en op de hoek werd hierin een Mariakapel verwerkt. Vermoedelijk werd de boom oorspronkelijk aangeplant als hoekboom om het afsnijden van de hoek in het perceel te voorkomen, maar vervult ondertussen ook een functie als kapelboom. De monumentale linde is beeldbepalend in de straat en gaf deze mogelijk ook zijn naam.


ID: 307446 | Landschappelijk element

Collectie parkbomen bij landhuis Pierco

Piercostraat 14 (Landen)
In het resterende parkdeel van het landhuis Pierco bevindt zich een collectie parkbomen die teruggaan op vroegere aanlegfases van het park.