Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

709 resultaten


ID: 87179 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Tieltvoetweg (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, gelegen aan zuidzijde van de graswegel Tieltvoetweg, ter hoogte van de zuidoostelijke hoek van hoeve Kantestraat nummer 5. Volgens schriftelijke bronnen gebouwd na de Eerste Wereldoorlog door de hoevebewoners als dank voor bescherming. Smalle bakstenen kapel onder zadeldak met aandaken, gecementeerde plint. Rondboogvenstertjes met fraaie kruisvormige deels gekleurde beglazing en betegelde onderdorpels. Bakstenen stoepje. Spitsboogvormige toegang afgesloten met ijzeren hek. Oculus. Bekroond met betonnen kruis.


ID: 87180 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Viggezele

Viggezelestraat 2 (Tielt)
Historische deels omwalde hoeve met losse bestanddelen bestaande uit opperhof met boerenhuis en neerhof met hoevegebouwen, namelijk een landgebouw bestaande uit stal, overdekte mestvaalt en voederhok ten oosten en een voormalige paardenstal ten noordoosten.


ID: 87181 | Bouwkundig element

Goet te Keuckelaere

Vinktse Binnenweg 7 (Tielt)
Hoeve met losstaande bestanddelen, boerenhuis en schuur in L-vormige constellatie aan noord- en westzijde van het erf, deels in losse verharding.


ID: 24071 | Bouwkundig element

Bedevaartskerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Plaats (Moorslede)
Noord-zuid-georiënteerde monumentale basiliek en belangrijke bedevaartkerk met koor, crypte, transept, vijfbeukig schip en westblok. Voor de streek uitzonderlijk neogotisch bedehuis.


ID: 90035 | Bouwkundig element

Site Herentmolen

Gentstraat 307 (Meulebeke)
De Herentmolen is een unieke standaardmolen op torenkot, opgericht in de vroege jaren 1920 door molenbouwer Jules Caen na vernieling van de oudere molen en heropgebouwd in 1956. De als korenmolen fungerende molen is momenteel de enige nog overeind staande torenkotmolen met een vliegende galerij. De nog operationele molen vormt samen met een mechanische maalderij en een nieuw molenaarshuis de in de wijk Marialoop gelegen molensite Herentmolen. In de voorbije decennia werd deze site nog met een Kleine Herentmolen en een miniatuurmolen uitgebreid.


ID: 122177 | Bouwkundig element

Sociale woonwijk van 1954-1977

Arendstraat 1-6, 8-24, Fazantstraat 1-16, Havikstraat 1-58, Meesstraat 1-4, 5, Patrijsstraat 1-7, Pauwenplein 1-16, Reigersplein 1-12, 14-20, Spechtstraat 1-4, 5, Sperwerstraat 1-4, 5, Stormvogelstraat 11-34, 36-48, Valkstraat 1-9, Vinkenstraat 2-28 (Oostende)
Sociale woonwijk met 211 woningen, gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij Oostendse Haard in drie fases (1954-1958, 1965-1968 en 1973-1977), naar ontwerp van respectievelijk René L. Meyer, Paul Felix en August Duchateau.


ID: 90403 | Bouwkundig element

Groot Goed ter Vlaagt

Abeelstraat 37 (Ruiselede)
Het "Groot Goed ter Vlaagt", historische hoeve, opklimmend tot de 13de eeuw. Voormalige hoofdcommanderij van de tempeliers en tussen 1312 en 1795 bezit van de hospitaalridders van Malta. Foncier van de heerlijkheid "Ter Vlaagt". Vermoedelijk was dit een zogenaamd mottehof oorspronkelijk met dubbele omwalling en indertijd de grootste hoeve van Ruiselede met uitgestrekte landerijen.


ID: 90404 | Bouwkundig element

Tempelierskapel

Abeelstraat (Ruiselede)
De Tempelierskapel of Vlaagtkapel staat ten zuidoosten van het erf van de hoeve Groot Goed ter Vlaagt. De kapel dateert van het einde van de 17de eeuw en was gewijd aan Sint-Jan.


ID: 89996 | Archeologisch / Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Borcht

Baronielaan 27 (Meulebeke)
Het kasteeldomein Ter Borcht is de site van de oude heerlijke verblijfplaats Ter Borcht of Ter Burgt, eertijds de hoofdheerlijkheid van Meulebeke. De site met omwalde motte is bereikbaar via een zuidwaarts lopende dreef met gracht en opgaande bomen. Park ten oosten ervan met restant van vroegere zichtas en gevarieerd bomenbestand, ten westen van de dreef eveneens authentiek bomenbestand. Poortgebouw gemarkeerd door twee achthoekige wachttorentjes die vermoedelijk dateren uit de late 16de of eerste helft 17de eeuw. Toegang tot het opperhof tussen twee hoge vierkante natuurstenen sokkels, bekroond met gietijzeren zuiltjes. Het kasteel Ter Borcht klimt in kern op tot de 17de eeuw, zie onder meer volume, dakhelling, trapgevels aan de oostzijde en dakgebinte, met noordelijke vleugel van jongere datum dan de zuidelijke. De tegen de zuidgevel aangebouwde kapel met sacristie dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw en is aangepast in 1860.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.