Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73897 resultaten


ID: 209809 | Bouwkundig element

Betonnen kazematten

Abdijhoek (Zedelgem)
Betonnen kazematten, restanten van de versterking, door de Duitse bezetter opgetrokken rond de abdij van Zevenkerken (zie Brugge, Sint-Andries) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ronde uitbouwen met rechthoekige schietgaten.


ID: 209810 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Abdijhoek 28 (Zedelgem)
Achterin gelegen boerenarbeiderswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw omringd door grasvelden en met boomgaard. Perceel afgebakend met knotwilgen. Verankerde, bruine baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 209289 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Abdijhoek 7 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen, een weinig hoger gelegen aan een bocht en met uitzicht op de vallei van de Zabbeek. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778). Het kadaster registreert in 1870 de afbraak van de oude gebouwen en het optrekken van een nieuw boerenhuis Ruim, onverhard, gedeeltelijk begraasd erf met voorliggende weide. De oostzijde van het erf paalt aan de gemeentegrens met Loppem. Dubbelhuis in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Monumentale schuur met geïncorporeerde stalling. Zomerkeuken in gele baksteen onder breed, geknikt zadeldak.


ID: 210036 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Banneux

Acaciastraat (Zedelgem)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Banneux, links van de ingang naar de sporthal "De Bosserij" gelegen. Circa 1945 gebouwd in opdracht van Prudence Janssens. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. Oranje baksteenbouw onder zadeldak, hoge dakoverkapping (betonnen platen). Geprofileerde spitsboogopening.


ID: 209812 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Albert Scheuremanspark 36 (Zedelgem)
Lage boerenarbeiderswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw, te midden van een recente verkaveling en met hogere ligging ten opzichte van de omgevende huizen. Bruine, verankerde baksteen boven een grijsbepleisterde plint en onder zadeldak.


ID: 209813 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Baesveld

Baesveld 2-4, Merkemveldweg 26-28 (Zedelgem)
Kasteeldomein met kasteel, hoeve, park met bijhorende oranjerie, fruitmuren. Domein met hoofdtoegang vanaf de Ruddervoordsestraat via een beukendreef die recht op het kasteel uitgeeft en via een dreef vanaf de Zeedijkweg, afgesloten door octagonale hekpijlers met begeleidende pijlerkapel. Park in een landschappelijke stijl met open graspartijen, vijver en padenstructuur, parkbos, solitaire bomen en bomengroepen. In het westelijke deel van de moestuin ingeplante "villa M". Kasteel opgericht door de familie van Outryve de Merckem aan het einde van de 18de eeuw. Tussen 1850 en 1852 wordt het bestaande huis verbouwd tot een kasteel. Vervolgens uitbreiding kasteel in 1867, tevens wordt de oranjerie met ommuurde moestuin opgetrokken. De kapel wordt voor het eerst vermeld in 1873. Nog eens uitbreiding in 1879, de noordwestelijke hoektoren wordt tegen het kasteel aangebouwd in 1894. Kasteel in een middeleeuwse stijl met gekanteelde muren, trapgevels en arkeltorentjes.


ID: 210068 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Belledreef 8 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een aarden oprit en smeedijzeren hekken in betonnen pijlers. Lag tot de oprichting van de gemeente Veldegem in 1920 op grondgebied van Torhout op de wijk Rozeveld. Er is al bebouwing te zien op de Ferrariskaart (1770-1778) en op het primitief kadasterplan (circa 1830). Deze wordt circa 1883 vervangen door een nieuw woonhuis ten noorden en een schuurstalvolume ten oosten van het erf. Uitbreiding van het woonhuis in 1969. Gebouwen gegroepeerd rond een bekiezeld erf. Woonhuis met aangebouwde stal in witbeschilderde, verankerde baksteen onder zadeldak, gepekte plint. Het zadeldak is belegd met rode en zwarte pannen in een geometrisch patroon (ruitmotief), kenmerkend voor de pachthoeves van de adellijke familie de Crombrugghe-Matthieu. Schuur met geïncorporeerde stalling onder zadeldak. Stalling ten westen met gewijzigd gevelparement en muuropeningen.


ID: 210069 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Bergenstraat 2A (Zedelgem)
Vrijstaande woning langs de weg, zie jaartal op de rechterzijgevel daterend van "1905". Laag, verankerd enkelhuis van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 209299 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede

Berkenhagestraat (Zedelgem)
Tijdens het Mariajaar 1954 opgericht door de buurtbewoners. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. Opgetrokken in oranje baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Topgevel met schouderstukken en steunberen, bekronend kruis in blauwe hardsteen. Spitsboogdeur en in de top een spitsboogvenster met omlijsting in gesinterde baksteen, geflankeerd door blindnissen.


ID: 209291 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Berkenhagestraat 1 (Zedelgem)
Beeldbepalend, vrijstaand volume, oorspronkelijk met één verdieping en onder schilddak, in de bocht van de Berkenhagestraat, heden in gebruik als politiekantoor. In 1886 opgetrokken als dokterswoning, in 1887 met laagbouw achteraan uitgebreid. Later nog enkele uitbreidingen. Vanaf 1920 staatseigendom, eerst rijkswachtskazerne, dan politiekantoor. Dubbelhuis van drie bouwlagen en vijf traveeën in rode baksteen onder plat dak. Sobere architectuur, licht getoogde muuropeningen met vlakke omlijsting. Voorgevel met kordon op de eerste verdieping en gevelbrede buitentrap in blauwe hardsteen.